Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Skutečná hrůza za Problémem tří těles: seriál pomáhal stvořit vrah, jehož den po premiéře odsoudili k smrti

Linovo nadšení pro Tři tělesa bylo hluboké. Hořelo a svítilo jeho snu na cestu tak jasně, že se mu podařilo vydobýt si zprvu zdánlivě nemožné: filmová práva na Liou Cch’-sinovu trilogii. Bohužel ho ta cesta nakonec stála život. Foto: Netflix
Linovo nadšení pro Tři tělesa bylo hluboké. Hořelo a svítilo jeho snu na cestu tak jasně, že se mu podařilo vydobýt si zprvu zdánlivě nemožné: filmová práva na Liou Cch’-sinovu trilogii. Bohužel ho ta cesta nakonec stála život. Foto: Netflix

Premisa slavného Liou Cch’-sinova románu Problém tří těles je děsivá: vesmír je temný les. Ale temný a děsivý je i příběh skrytý za seriálovou adaptací Netflixu – a navíc to není sci-fi, nýbrž skutečnost. Obětí je v něm vizionářský čínský miliardář a milovník fikčních světů Lin Čchi, díky němuž verze Netflixu (na rozdíl od loňské čínské) vznikla; predátorem Linův zhrzený byznysový partner Sü Jao, který Lina zavraždil lstivě podaným jedem. Den poté, co měla fikce Tři tělesa na Netflixu premiéru, byl skutečný Sü v Číně odsouzen k trestu smrti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lin Čchi od malička miloval si hrát. A když na začátku devadesátých let na prvním stupni základní školy objevil v sousedství velkou hernu plnou videoherních automatů, jeho osud byl zpečetěn.

Velký herní sen o Třech tělesech

Jako dítě celé roky snil o tom, že má v kapsách nekonečnou zásobu mincí a po ruce bezednou misku nudlí, aby mohl pořád jenom hrát. Jako vysokoškolák na známé nankingské technologické univerzitě Nan-jou (Nan-ťing jou tien ta-süe) už snil méně pohádkově, ale pořád bujně a jednou nohou ve fantazii: videohry tou dobou hrál závodně, v dresu provincie Ťiang-su, nastupoval dokonce i v mezinárodních soutěžích.

Po univerzitních státnicích ulovil solidní místo ve státním podniku. Jistota, ale hraní muselo jít trochu stranou. A to se Lin Čchimu začalo silně zajídat. Nakonec to vyřešil tak, jako to už před ním udělali jiní z rozpínajícího se čínského technologického byznysu: z rutiny státního podnikání skočil rovnýma nohama do divokého neznáma a založil si vlastní firmu.

Neuspěla, tak založil další. Potom další. A pak byla konečně na světě Jou cu wang-luo alias Yoozoo Games. Založena roku 2009; po pár letech už jedno z mezinárodně nejznámějších jmen čínského herního průmyslu.

Hlavně proto, že vyvinula hru Game of Thrones: Winter is Coming, založenou na seriálovém hitu HBO Hra o trůny. I díky tomu Yoozoo Games pod Lin Čchiovým vedením expandovala daleko za hranice Číny: v roce 2019 ze zahraničí pocházely skoro dvě třetiny jejích výdělků.

Lin Čchimu tehdy bylo teprve osmatřicet, ale už se koupal v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Televize

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější