Hrát s Arsenalem o titul v Premier League? Když Ukrajina zavolá, půjdu bojovat, tvrdí Zinčenko

Hrát s Arsenalem o titul v Premier League? Když Ukrajina zavolá, půjdu bojovat, tvrdí Zinčenko

Měl by být nadšený a vychutnávat si, že se v dresu Arsenalu pere o mistrovský titul. Hvězda londýnského klubu Oleksandr Zinčenko se ale nebojí přiznat, že jeho myšlenky často utíkají domů na Ukrajinu, kde se jeho krajané brání ruské vojenské invazi. „Kdybych byl povolán, šel bych také bojovat,“ cituje hráče britský list The Sun. 

Krajní obránce Gunners už v minulosti v médiích promluvil o válce a o tom, jakou daň platí jeho národ za ruskou agresi. Sedmadvacetiletý krajní obránce uvedl, že jeho kamarádi ze školy bojují proti ruským agresorům. I proto by v případě povolání do zbraně neváhal ani chviličku a šel by do boje. „Kdybych si měl vybrat, zda bojovat o titul, nebo se chopit zbraně, existuje jasná odpověď. Šel bych bojovat,“ uvedl hráč pro BBC Newsnight.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu podepsal zákon, který snížil věk pro vojenskou mobilizaci z 27 na 25 let. To by vládě umožnilo povolat více jednotlivců, aby doplnili své rezervy, poté, co prezident v prosinci oznámil, že země bude potřebovat k mobilizaci dalšího půl milionu vojáků. Jsou mezi nimi i spolužáci hvězdného obránce Arsenalu.

foto: Arsenal FC

„Ještě nedávno jsme byli ve stejné škole, hráli jsme fotbal a oni teď musí bránit naši zemi," řekl s tím, že je těžké nemyslet na to, že jeho kamarádi nasazují život, aby ubránili vlastní zemi. „Nemůžeme se vzdát. Vždyť Ukrajina je štítem pro Evropu, jsme opravdu tvrdý národ,“ uvedl Zinčenko.

Dobře si uvědomuje, že si leckdo pomyslí, že se mu to z Londýna všechno hezky povídá, když na Ukrajině válčí jeho krajané. „Opravdu doufám, že válka už brzy skončí,“ konstatoval s tím, že je hrdý na ukrajinského prezidenta.

Na druhou stranu už hráč, který odstartoval kariéru v ruském týmu Ufa v roce 2016, nemluví se svými přáteli ani bývalými spoluhráči v Rusku. „Od invaze mi opravdu jen málokdo z nich napsal SMS a poslal mi nějaké zprávy. Vím, že to celé není jejich chyba a já jim nemohu říct, ať protestují, protože vím, že za to mohou skončit ve vězení."

Rusové dříve nazývali Ukrajince svými „bratry a sestrami“, ale invaze do jejich země ukázala pravdu. „A to nám všem Ukrajincům, že už s nimi nemůžeme být přáteli. Nikdy nezapomeneme, co nám, našim lidem, udělali. A to je to, co budu učit i své děti. A moje děti to budou učit své děti,“ uvedl Zinčenko, který od začátku ruské invaze věnoval své zemi milion liber.

Stále věří, že se povede válku ukončit a Ukrajina začne pracovat na obnově země. Z hlavy ale nemůže dostat okamžik, kdy jej jeho žena probudila a řekla, že válečný konflikt začal. „Co začalo, co se stalo?“ ptal se fotbalista Arsenalu. A pak viděl fotky invaze. „Mám od té chvíle o svou rodinu a známé velký strach. Neopustili Ukrajinu, i když mohli. Nechtějí odejít, je to jejich země. A já jsem si jistý, že až ukončím kariéru, tak se na Ukrajinu také vrátím. Na milion procent,“ slíbil s tím, že se byl v zemi podívat.

„Byl jsem tam před týdnem a jakmile jsem překročil hranici, cítil jsem, že je to moje vlast, moje místo,“ doplnil s tím, že si plně uvědomuje hrůzy války.