Po covidu řada Čechů očkování zcela neguje, upozornili epidemiologové. Vázne i jeho vymáhání

Epidemiolog Roman Prymula a epidemioložka Kateřina Fabiánová

360° (95)

V očkování proti chřipce je Česko na desetině hodnot, které vykazují jiné země. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to konstatoval epidemiolog Roman Prymula. Poznamenal, že v atmosféře covidové epidemie výrazně stoupl počet lidí, kteří bezdůvodně negují vakcinaci, což zhoršuje jakoukoliv osvětu i u ostatních nemocí. Podobně to vidí i epidemioložka Kateřina Fabiánová, která zdůraznila, že v případě černého kašle se vakcinací snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu.

Prymula připomněl, že se české zdravotnictví zbytečně zdráhá očkovat těhotné ženy, na což apeloval ve vysílání CNN Prima NEWS již dříve. „Jedná se přitom o nejdůležitější opatření vzhledem k těm nejmenším. Tato proočkovanost se u nás pohybuje okolo 1,5 procenta, což je ve srovnání s okolními zeměmi žalostně málo,“ řekl epidemiolog.

K TÉMATU: Úmrtnost žen s rakovinou slinivky břišní se nelepší: Podívejte se na 10 varovných příznaků

Problém podle odborníka spočívá především v komunikaci s veřejností. „V případě vakcinace proti chřipce jsme na desetině toho, čím se vykazují jiné státy. Situace je dnes ještě komplikovanější. V souvislosti s epidemií covidu stoupl počet osob, které očkování prostě neuznávají,“ nadhodil v pořadu 360°.

„Někteří to dokonce cíleně negují. V takové atmosféře jsou velké posuny v osvětě nepředstavitelné. Bylo by zcestné si myslet, že by bylo nějaké očkování povinné,“ podotkl Prymula.

S jeho slovy souhlasila i Fabiánová, která připomněla důležitost této prevence. „Každý by si měl uvědomit, že pravděpodobnost onemocnění černým kašlem je u neočkovaných dětí až osmnáctkrát vyšší,“ pronesla expertka.

„Vakcína nefunguje stoprocentně a nechrání nás po celý život, ale brání před závažným průběhem nemoci,“ konstatovala. Dodala mimo jiné, že proočkovanost u těhotných žen dosahuje ve světě 80 až 90 procent.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek potvrdil, že do konce dubna dorazí do Česka více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli. Během brífinku ministerstva zdravotnictví také vyzval k přeočkování dětí a očkování těhotných žen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemocnice Bulovka promluvila o okolnostech záměny pacientek. Odpovědnost nesou dva zaměstnanci. Detaily vyjádření si poslechněte ve videu níže

Tagy: