Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Mladá Nizozemka volí eutanazii jako řešení svých depresí: Otřesné rozhodnutí šokuje!

Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.

05. 04. 2024

05. 04. 2024

Rozhodnutí o eutanazii

V momentě, kdy slova jako “Už pro vás nemůžeme nic udělat” padnou z úst odborníka, následují kroky, které většina z nás raději nechce ani zvažovat. Příběh mladé Nizozemky, kterou cituje The Free Press, otevírá diskuzi o tématu, jež je ve společnosti často tabuizováno, ačkoliv se dotýká základních otázek lidské existence.

Příspěvek na síti X

Cesta za osvobozením

Protagonistka tohoto příběhu stála před rozhodnutím, které si většina z nás nedokáže ani představit. Uvědomila si, že pokud se její psychický stav nezlepší, další existence pro ni ztrácí smysl. “Osvobodím se od života,” prohlásila s odvahou, která vyvolává respekt i pochyby.

Strach z neznámého

Přestože se rozhodla pro radikální krok, pro eutanazii, neznamená to, že se svými obavami nepočítala. “Smrti se trochu bojím,” sdílela s Daily Mail. To, co následuje po smrti, zůstává záhadou, která provází celé lidské bytí a její slova připomínají, že ani v tak extrémní situaci nejsme imunní vůči základním lidským otázkám.

Poslední okamžiky mezi svými

Zoraya ter Beeková si naplánovala svůj odchod s pečlivostí, jež naznačuje hledání alespoň nějaké míry pokoje v posledních chvílích. Bez hudby, avšak v přítomnosti nejbližšího, si přeje odejít doma, v přítomnosti přítele. Průběh eutanazie, jak popsala, je způsob, jak si uchovat určitou důstojnost a klid v momentě, kdy už slova “šťastná cesta” ztrácejí smysl.

Bez posledního rozloučení

Rozhodnutí nenaplnit tradiční rituály posledního rozloučení a přání zpopelnění s rozptylem popela na vybraném místě v přírodě reflektuje její touhu po nekonvenčním přístupu k životu i smrti. Nizozemsko, jako země, která legalizovala asistované umírání již v roce 2002, poskytuje podmínky pro taková rozhodnutí.

K TÉMATU  Jak poznat mentální anorexii? Nepodceňujte tyto příznaky

Statistiky a realita

Významný nárůst počtu lidí, kteří si vybrali eutanazii v Nizozemsku, odhaluje rostoucí tendenci uchýlit se k tomuto řešení v situacích, kdy utrpení převyšuje naději na zlepšení. S 8720 případy v roce 2022 je jasné, že debata o eutanazii a jejím místě ve společnosti je aktuálnější než kdy jindy.

Hranice rozhodování

Podmínky, za kterých může být eutanazie povolena, zdůrazňují komplexitu tohoto rozhodnutí. Nutnost souhlasu dvou nezávislých lékařů a způsobilost pacienta rozhodnout se pro takový krok odhalují hluboké etické a morální dilema, se kterým se společnost musí vypořádat.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Brenda z Beverly Hills konec snů: Před smrtí se vzdává svého velkého plánu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zařídit domácnost může být oříšek, zejména pokud se chcete řídit pravidly starého čínského učení jménem Feng Shui. Jelikož díky správnému uspořádání nábytku se bude místností linout příjemná rodinná harmonie, pojďme tradičním čínským zásadám nahlédnout “pod pokličku”. Zejména se podívejme na dokonalý odstín, který by měl dominovat vašemu příbytku.
Dovolená na ostrově Mauricius zní jako sen každého cestovatele. A přitom cestování na něj nemusí být žádná složitá ani drahá záležitost. Ostrov Mauritius je rájem, kolem kterého se rozprostírá nekonečná Indický oceán. Je to kouzelný ostrov s bílými a čistými plážemi, vysokými a zelenými palmami, na nichž zpívají úžasně barevní ptáci.
Flirtování je bezesporu jedna z nejžhavějších a zároveň nejzábavnějších věcí, které si můžeme ve vztazích do sytosti užívat. Rozhodně neplatí, že flirt patří jen do seznamovací fáze vztahu, rozhodně lze flirtovat i v dlouhodobém vztahu. Pokud se chystáte na rande, bude se vám flirtování hodit. Poradíme vám, jak se v tom stát mistryní!
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!
Make-up a líčení dokáží zázraky, o tom už jsme se přesvědčily několikrát. Tahle proměna ale sebere "modelce" několik let a dokonale změní její vzhled!
Omamná vůně konvalinky přivábí mnohé zahrádkáře k tomu, aby si tuto krásku pozvali ke svému prahu. Když si ji ale přinesete domů, může se vám z toho pořádně zatočit hlava. Co konvalinka obsahuje a opravdu je jedem naší zahrádky?
Trápí vás posledních několik kilogramů, které chcete ještě do léta zhubnout? Pak je načase požádat o pomoc bylinky. Právě ty jsou zelenými pomocníky, kteří při hubnutí zaručeně pomůžou. Otázkou zůstává, jaké konkrétní bylinky podporují hubnutí a ze kterých si tedy udělat čaj?
Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!
Babí léto nám o víkendu přinese dobrou náladu. Volné dny věnujte péči o pokožku, troše zdravého pohybu venku, a večery si nechte pro sebe. Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová?

Výběr článků

Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?
Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
Přemýšlíte o novém umyvadle do koupelny? Co si zvolit umístění na desku. Tento retro prvek nechává vzpomenout na časy, kdy stál v koupelně na skříňce smaltovaný lavor. Umyvadlo na desku otevírá neuvěřitelné možnosti pro originální řešení. Nevěříte? Podívejte se do naší galerie.

Nepřehlédněte

Nejúspěšnější český autor současnosti Patrik Hartl začal natáčet filmovou komedii podle své knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Film ponese stejný název. V den první klapky prozradil režisér i herecké obsazení filmu.
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek