Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Zdraví

Zdraví podle kalendáře: dubnu vládnou játra

Už pár dní máme na kalendáři dubnové datum, a s tímto měsícem se v pojetí tradiční čínské medicíny pojí Prvek Dřeva, s nímž v našem těle souvisí žlučník a játra. Jak tedy játra v jarním čase podpořit, a tím posílit celkové zdraví?

Do jarního prvku Dřeva podle čínské medicíny patří kromě žlučníku i jeho partnerský orgán – játra. Játra jsou v podstatě chemickou továrnou, kde neustále probíhají nejrůznější chemické reakce. Stav jater vypovídá, jak moc je náš organismus „otrávený“, intoxikovaný nebo překyselený (to všechno jsou synonyma) a zda konkrétní problém v těle půjde vyřešit lehce, či je to běh na dlouhou trať. Pokud je totiž nás organismus překyselený a plný toxinů, je logické, že se v něm snadno množí kdejaké viry, bakterie a paraziti, boj s nimi bývá dlouhodobý a vyčerpávající a často jedna choroba brzy přejde do choroby jiné. Pokud organismus zbavíme toxinů a odkyselíme, je velká šance na zastavení tohoto dominového efektu. Napomáhá tomu i to, že játra mají velkou schopnost regenerace.

Játra odpovídají za stav očí
Smyslovým výstupem jater jsou oči a zkušený terapeut již pohledem do očí vidí, v jakém stavu játra jsou. Vzpomeňme např. na nažloutlé bělmo u žloutenky nebo na červené oči opilců… Proto, chceme-li zlepšit svůj zrak, musíme vždy nejprve vyléčit játra.

Reflexní terapie
V projekci našeho těla do plosek nohou máme plošku jater na pravém chodidle mezi linií pasu a linií ramen. Promačkávat ji můžeme všemi směry tzv. píďalkovým hmatem. Začátečníkům doporučuji sladit s dechem: s nádechem plošku uvolníme, ale necháme palec v kontaktu s nohou, s výdechem promáčkneme reflexní plošku a s dalším nádechem uvolníme a posuneme se o kousek dál.

Psychosomatické souvislosti
O hněvu a nespokojenosti jsem psala už v minulém čísle u žlučníku. Játra signalizují stav otrávenosti, a ta může být i psychického rázu. Proto mají někdy problémy s játry lidé se zdravou životosprávu, ale nespokojení ve svém životě. Za játry stojí i rozhodnutí: čím zdravější a silnější játra, tím lépe se jejich majitel rozhoduje. Špatná játra pak (často spolu s nedostatkem energie v ledvinách) komplikují svému majiteli proces rozhodování, takže může v problému uvíznout déle. Proto je vhodné při léčbě postupovat souběžně v hmotné i psychické úrovni, navzájem se mohou podpořit. 

Přírodní léčba a další doporučení
Pokud je činnost jater narušena, hlavní nutností je odpovídající dietní režim a převažující zásaditá strava. Prospěšné jsou jaterní kúry s kroupami v zimě a s jahodami v létě. Regeneraci jater podporuje např. ostropestřec mariánský, smetánka, kopřiva, sedmikráska, vlaštovičník, zelený ječmen, odpočinek či detoxikační náplasti. V příštím čísle se budeme věnovat srdci.

                                                                                            Ing. Hana Fedora Smejtková

Obrázek: Ing. Hana Smejtková   

Koupit Meduňku