Hlavní obsah

Odvolací komise Voženílkovi trest snížila. Proti Spartě nebude hrát jen v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na druhý pokus třinecký útočník Daniel Voženílek s odvoláním proti rozhodnutí disciplinární komise uspěl. Odvolací senát třineckému útočníkovi snížil původně uložený dvouzápasový trest za faul na útočníka Sparty Praha Filipa Chlapíka na polovinu. Chybět tak bude jen v sobotu, do čtvrtého zápasu bude moci nastoupit.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Zákrok Daniela Voženílka na Filipa ChlapíkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

O tom, že hokejový reprezentant vynechá pouze sobotní třetí zápas semifinálové série, rozhodl tříčlenný senát ve složení Miroslav Jebavý, Zdeněk Kutlák a Michal Sup. „Senát potvrdil podstatu přestupku vražení na mantinel a souhlasil i s nebezpečností zákroku s ohledem na vzdálenost od mantinelu i intenzitu provedení v jeho závěrečné fázi. Za polehčující okolnost však senát považoval, že se podle jeho mínění faulovaný Filip Chlapík v souboji sám dostal do nevýhodného postavení,“ zdůvodnili členové odvolací komise extraligy snížení trestu.

Ten udělil ve zkráceném řízení předseda disciplinární komise Viktor Ujčík a jeho výši následně po protestu třineckého hráče potvrdila kompletní disciplinární komise. Rozhodnutí odvolací komise je definitivní, proti tomuto verdiktu již nejsou žádné odvolací prostředky. Daniel Voženílek bude z tribuny sledovat třetí duel semifinále, do nedělního střetnutí bude moci nastoupit.

Třinecký útočník ve 13. minutě středečního druhého utkání série na pražském ledě dohrál u mantinelu souboj se sparťanským útočníkem Chlapíkem, který se poté těžko zvedal z ledu. Utkání nicméně dohrál a sedm vteřin před koncem poslal utkání do prodloužení, v němž Sparta vstřelila vítězný gól.

Rozhodčí Jakub Šindel a René Hradil přešli souboj u mantinelu bez povšimnutí. Ředitel disciplinární komise Viktor Ujčík ale Voženílkův zákrok dodatečně ohodnotil stopkou na sobotní a nedělní zápas v třinecké Werk Aréně.

Proti verdiktu Voženílek podal odpor, ve kterém 28letý reprezentant uvedl, že do souboje se soupeřem nešel s úmyslem ho nedovoleně atakovat, a naopak poukázal, že Sparťan, který držel puk, o něm věděl a musel počítat s tím, že ke střetu dojde.

Podle něj na tom, jak situace dopadla, nese svůj díl viny i Chlapík. „Těsně před kontaktem ve snaze krýt si puk se ke mně nečekaně vytočil zády. V tu chvíli by jakýkoli kontakt i s minimální intenzitou znamenal pád soupeře. Do této zranitelné pozice se dostal sám tím, že udělal nečekaný manévr metr před mantinelem. Situace nemohla mít jiné vyústění než jeho pád,“ mínil Voženílek, který disciplinární komisi navrhl zrušení či alespoň zmírnění trestu. A na druhý pokus snížení dosáhl.

Sparta vede v semifinále nad Třincem 2:0 na zápasy (3:0, 3:2 v prodloužení), v sobotu (od 17 hodin) a v neděli (od 18 hodin) se hrají dva zápasy ve Slezsku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.