Kdo letos bude mít doma psa nebo kočku, zaplatí až desítky tisíc korun

Mít domácího mazlíčka není nejlevnější záležitost. Za psa nebo kočku totiž ročně zaplatíte několik desítek tisíc korun.

i Zdroj fotografie: David J. Stang / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Asi každý z nás si jako malé dítě přál mít domácího mazlíčka. Komu se tohle přání splnilo, ten na svého zvířecího kamaráda i v dospělosti s láskou vzpomíná. Nutno ale dodat, že domácí mazlíček není zrovna levná sranda.

Dobře zvažte, jestli máte na domácího mazlíčka čas

Pořízení domácího mazlíčka bývá bohužel v mnoha případech neuváženým a ukvapeným rozhodnutím. To často končí tak, že lidé chodí zvířata vracet do zverimexů, kde se podle Třebíčského deníku vymlouvají na stěhování nebo na alergii. Proto je vždycky dobré několikrát zvážit, jestli je pořízení domácího mazlíčka dobrý nápad.

Takový chlupáč totiž stojí nejen spoustu času, ale potrápit dokáže i vaši peněženku. Péče o domácího mazlíčka může ročně vyjít až na desítky tisíc korun. Samozřejmě záleží, jestli si pořídíte psa, kočku, rybičky nebo třeba mezi dětmi tolik oblíbeného křečka. Náklady se totiž zvíře od zvířete liší.

Češi jsou milovníci psů a koček

Nebudeme si nic nalhávat. My Češi jsme zkrátka obrovskými milovníky psů a koček, právě tato zvířata patří mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky. I když nám dokážou dělat radost a je s nimi zábava, mohou vyjít na pořádný balík peněz. Podle webu České spořitelny vyjdou náklady na psí stravu na cca 5 000 Kč za rok u malých plemen a na zhruba 10 500 Kč u těch větších.

iZdroj fotografie: Fernando Losada Rodríguez / Creative Commons / CC BY-SA

Pokud máte doma kočku, náklady na krmení by měsíčně neměly přesáhnout 1 000 Kč. Dalším nákladem je stelivo, za které měsíčně v průměru zaplatíte asi 500 Kč. Spočítali jsme za vás, na kolik peněz vyjde králík jako domácí mazlíček. I tito chundelatí mazlíčci jsou na stupnici nejoblíbenějších zvířat, které si domů pořizujeme.

Kočky jsou levnější

Možná i vy máte doma psa nebo kočku a svého mazlíčka považujete za plnohodnotného člena rodiny. Web Refresher porovnal, kolik stojí pořízení psa a na kolik vyjde, pokud si domů pořídíte kočku. Z tohoto porovnání vyšlo, že kočky jsou levnější. A to nejen co se týče samotného pořízení, ale i následujících nákladů na péči a krmení.

Pokud si pořizujete domácího mazlíčka, měli byste podle deníku Blesk myslet i na pojištění odpovědnosti. Odpovědnost za škodu, kterou způsobí domácí mazlíček, je možné pojistit. Není přitom třeba sjednávat žádné extra pojištění, bohatě postačí pojištění občanské odpovědnosti, které kryje i tyto případy, a to na celém území kontinentální Evropy.

Jakého domácího mazlíčka máte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články