Hévíz je největší biologicky aktivní přírodní termální jezero na světě

Přidat na Seznam.cz

Toužíte po osvěžující, revitalizační nebo relaxační koupeli? Máte pocit, že by vašim kloubům prospěla přírodní léčebná terapie? Chcete se také vykoupat v krásném prostředí? V kouzelném tyrkysovém jezeře s pestrobarevnými lekníny a zelenými stromy? Pak se vydejte do Hévízu!

V západním cípu jezera Balaton se nachází město, jehož název napovídá, že se zde vyskytují horké prameny. Jezero Hévíz se nachází podél severního svahu hory Keszthely v centru města Hévíz. Věděli jste, že se jedná o největší biologicky aktivní přírodní termální jezero na světě? Pokud ani to nečiní jezero Hévíz ve vašich očích dostatečně výjimečným, zde je několik dalších faktů.

Díky neustálému pohybu je teplota vody příjemná po celý rok, což umožňuje koupání v každém ročním období. V zimě je teplota vody 23-25 °C, v létě se může vyšplhat až na 36-38 °C. Způsob, jakým voda proudí zleva doprava i zdola nahoru, poskytuje osobám, které v ní sedí, jakousi masáž. V zimě vytváří kondenzovaná pára nad hladinou jezera pokličku, která vytváří přírodní inhalatorium. Tato poklička zabraňuje ochlazování vody a při vdechování omlazuje vyčerpané hlasivky.
Jezero se vyvíjelo ve stejném období jako Balaton, jeho současný pramen vyvěral před 20-22 000 lety (v geologické minulosti vyvěral starověký Hévíz výše než jeho současná poloha). Jezero využívali již staří Římané.

Roste zde několik druhů leknínů: evropský leknín bílý je v oblasti původní, zatímco leknín fialový byl před 100 lety dovezen z Indie. Voda v jezeře o rozloze 4,4 ha s hloubkou 38 metrů se plně vyměňuje každé tři dny. Kvalita vody je průběžně kontrolována pomocí kontrolních měření a speciálně vyškolených potápěčů.

Léčivé účinky jezera Hévíz

Voda jezera má velmi zvláštní složení, obsahuje síru, vápník, hořčík a hydrogenuhličitan. Je mimořádně bohatá na minerály a jako taková je velmi účinná při léčbě mnoha nemocí – skutečně spojuje léčbu a relaxaci.
Používá se především při následujících zdravotních potížích: revmatické onemocnění pohybového aparátu, degenerativní a chronické onemocnění kloubů, osteoporóza, pooperační léčba operací pohybového aparátu, pooperační léčba výhřezu ploténky, potíže související s nervovým systémem, které vznikají z mechanických příčin, chronická gynekologická onemocnění, chronické bolesti zad, různé kožní choroby (např. lupénka).
Je však důležité mít na paměti, že byste ve vodě neměli trávit více než 30 minut v kuse.
Pokud není léčba vaším hlavním cílem, jezero Hévíz je přesto ideální volbou, protože kromě možnosti osvěžujícího nebo relaxačního koupání poskytuje také různé wellness služby západoevropského standardu. Dopřejte si (mimo jiné) podvodní tryskovou masáž, bazén s léčivým bahnem, solnou jeskyni nebo parní lázeň. V podstatě cokoli si budete přát. Kromě relaxace nabízí tato oblast nespočet aktivních programů: nádherné turistické stezky, možnosti jízdy na Segway, jízdu na koni a nezapomenutelné gastro zážitky.

Bezkonkurenční vodní zážitek

Je spravedlivé, abychom vás předem upozornili: pokud toužíte po „tradičním“ plážovém zážitku, jezero Hévíz není to, co hledáte. Zdejší atmosféra je zvláštní a velmi specifická díky jedinečným přírodním vlastnostem. Pokud jste spíše typem na tradiční pláže, Balaton je od Hévízu vzdálen pouhých 6 km. Pokud už jste v regionu, určitě navštivte nádherný FESTETICKÝ PALÁC v barokním stylu, třetí největší v zemi. Můžete tak poznat opulentní životní styl šlechty, nebo navštivte BENEDIKTSKÝ ZÁMEK TIHANY a ponořte se do živé historie.

Zdroj: www.visithungary.com