Herečka Jana Preissová (76): První slova o odchodu do penze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Herečka Jana Preissová (76): První slova o odchodu do penze!

Diváci si Janu Preissovou zamilovali v komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku
Diváci si Janu Preissovou zamilovali v komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku (Archiv)

V nových filmech nebo seriálech Janu Preissovou (76) už moc neuvidíte. Ovšem díky roli baletky Anny z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny si ji pamatují všichni. A kdo ji chce vidět naživo, může si skočit do Národního. Tam totiž hraje pořád.

Nezmizela ze světa, jen se nehrne po hlavních rolích, divadlo je nicméně stále její láskou. Schválně, pojďme se na ni podívat… Je poměrně drobné postavy, takže když se vedle ní na jevišti postaví herecká kolegyně Johanna Tesařová (78), jako v nejnovější inscenaci Ještě chvilku, která je o hlavu vyšší, působí to až komicky. Přesto ji nepřehlédnete – v blond paruce, kterou tu má, stále vidíte baletku Annu z filmů o »Velrybě« a »Polepšovně«. I po téměř 50 letech!

Ochotnické geny

Rozhovory dává málo, točí vážně už jen výjimečně. „Můj obličej už není pro koukání,“ prohlásila před časem. Zatímco její muž, herec Viktor Preiss (76), pověsil divadlo na hřebík už před osmi lety, Jana si ho stále nechává, je s ním spjatá od dětství. Její rodiče byli ochotníci, takže v Rokycanech, odkud pochází, stávala na jevišti i ona. V novém rozhovoru pro časopis Národního divadla prozradila, že to nebylo vždycky idylické. Už jako malá málem zničila operní představení! „V místní sokolovně hostovalo Národní divadlo s operou Madame Butterfly. Když přijeli, tak potřebovali dítě, takže naši osvětářku v Rokycanech nenapadlo nic lepšího než tam poslat mě, protože jsem se v divadle už pohybovala,“ líčí paní Jana.

Denisa Pfauserová: O otevřenosti na sociálních sítích a proč posunula dceři očkování

Video se připravuje ...

Maminko, nezabíjej se!

„Madame zpívala tehdy Vlasta Urbanová a já, pětiletá, jsem to představení málem zničila,“ rozpovídala se o okamžiku, když čekala v portálu na výstup ve filcových botičkách a kimonku s tím, že měla vběhnout na scénu do náruče Butterfly, která páchala harakiri. „Viděla jsem, jak se ta »moje« maminka chce zabít, a vlítla jsem na to jeviště dřív, než jsem měla. Prostě jsem se na ni vrhla a objímala ji, abych zabránila té sebevraždě,“ usmívá se herečka. „Strašně jsem to prožívala a ona chudinka se mnou musela zápasit a zase mě odehnat. To byl můj zážitek se členy Opery Národního divadla,“ popsala. Do Zlaté kapličky se poprvé podívala až jako dospělá, když studovala DAMU, dřív se tam nedostala ani s rodiči. V angažmá je tu od roku 1990 dodnes.

Sen, ten snese všechno

Nejnovější premiérou Jany Preissové je rodinná hra Ještě chvilku na jevišti Stavovského divadla. Jde o českou premiéru, Národní si ji objednalo od polské dramatičky Marie Wojtyzsko. Vypráví příběh dvou sester, citlivé učitelky Květy (Jana Preissová) a racionální úřednice Věry (Johanna Tesařová), které se z malého města vypraví na představení do Prahy i proto, aby pátraly po stopách táty. Propadnou se do snu, ve kterém je možné všechno, a tak se na jevišti objeví Mozart s rodinkou, Hugo Haas se svým psem i králova Mab s elfy.

Herečkou být nechtěla

I když se u divadla pohybovala, herectví nikdy nebylo jejím vysněným povoláním. „Bavilo mě hrát, ale nikdy jsem o divadle jako o profesi nepřemýšlela,“ říká. Zajímala se o balet či archeologii, uvažovala i o letušce přesto, že nesnáší létání. Pak ale zkusila přijímačky na DAMU, vzali ji a u divadla už zůstala. „Nikdy jsem neměla hereckou ctižádost, navíc jsem o sobě vždycky strašně pochybovala a pochybuji dodneška. Já na tohle povolání vlastně nemám vůbec povahu,“ říká Preissová.

Seriál Ulice: Aneta Krejčíková o prvních láskách svých dětí

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.