Windows 10 - náhledovka

Microsoft nabídne dodatečnou podporu Windows 10 i po roce 2025. Má to však jeden háček

7. 4. 2024
 

Přesně za rok a půl ukončí Microsoft podporu svého operačního systému Windows 10, který je na trhu od roku 2015. Do této doby mají uživatelé a organizace možnost bezplatně přejít na Windows 11, anebo nově možnost zaplatit si dodatečnou podporu, která zajistí bezpečnostní aktualizace na další tři roky. Tuto skutečnost odhalil Microsoft na svém blogu. Nutno dodat, že prodloužení licence nebude vůbec levnou záležitostí a prozatím se týká jen velkých organizací a firem. Možnost zakoupit si dodatečnou podporu budou velmi pravděpodobně mít i běžní uživatelé, za jakou cenu, však společnost neprozradila.

Zdroj: Microsoft

Licence s názvem ESU (Extended Security Update) vyjde za první rok přibližně na 1 420 Kč. Pokud bychom si však chtěli dodatečnou podporu zakoupit i na další dva roky, budeme si muset připravit nějakých 2 850 Kč za druhý a 5 700 Kč za třetí rok. Jak tedy vidíte, cena dodatečné podpory se bude s každým přibývajícím rokem zdvojnásobovat. Celkově pak organizace a firmy za tři roky dodatečné podpory zaplatí necelých 10 000 Kč.

Lépe na tom budou pouze ta zařízení, využívající cloudové řešení Windows 365. Pro ně bude dodatečná podpora na první rok zcela bez poplatků. Malou slevu také dostanou organizace, které využívají nástroje Windows Autopatch nebo Microsoft Intune. Uvidíme, kolik procent firem a organizací licenci ESU využije a jaké řešení, jestli vůbec nějaké, nabídne Microsoft pro běžné domácí uživatele Windows 10.

Stanislav Hřiba

Hraní se věnuje asi 13 let. Jeho první hry byly Counter-Strike 1.6 a série Hitman. V současnosti hraje hlavně simulátory a závodní hry, ale neodolá občas taky nějaké střílečce nebo kvalitnímu RPG. Nemá rád strategie nebo kontroverzní hry s erotikou. Většinu času hraje na PC, občas zapne i nějakou exkluzivitu na Switchi. Přispíval by rád články a recenzemi právě se závodní či simulátorovou tematikou.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.