Eredivisie - souhrn 29. kola: Feyenoord v derby potupil Ajax

06.04., 18:29, aktualizováno 07.04., 22:02
Komentáře a souhrny
Momentka ze zápasu Feyenoord - Ajax (© AFP)

Nijmegen přehrál Vitesse 3:0 a posunul se na páté místo tabulky před Ajax, který selhal v derby De Klassieker. Feyenoord ho na svém stadionu zostudil výhrou 6:0. Jednu branku si připsal i slovenský obránce Dávid Hancko. PSV Eindhoven rozstřílel Alkmaar a je velmi blízko k zisku titulu. Twente zdolalo Sittard a upevnilo si třetí příčku. Heracles v týdnu rozdrtil Alkmaar a formu potvrdil rovněž na půdě Sparty Rotterdam, domů si veze výhru 2:1.

SC Heerenveen - FC Utrecht 2:3

07.04.2024 20:00

Góly: 90. Patrik Wålemark, 90+4. Patrik Wålemark - 37. Isac Lidberg, 48. Sam Lammers, 83. Sam Lammers

Rozjetý Utrecht i přes pokažený závěr potvrdil úlohu mírného favorita na půdě konkurenčního Heerenveenu a po těsné výhře 3:2 zůstává ve hře o přímý postup do evropských pohárů. Utrecht po minulém debaklu Zwolle (5:1) zvítězil v Eredivisii podruhé za sebou a v tabulce mu patří osmá příčka s dvaačtyřiceti body, přičemž pět kol před koncem zaostává za pátým Nijmegenem o hratelné čtyři body.

Heerenveen naopak po dvou předchozích remízách nevyhrál na ligové scéně již popáté za sebou a stále je až jedenáctý s třiatřiceti body, dodatečné play-off se mu tedy znovu trochu vzdálilo. Hosté vedli krátce po změně stran o dvě branky a po vyloučení domácího Olivera Braudeho přidali třetí rozhodující zásah. V nastaveném čase sice polevili a na rozdíl jediné trefy snížil Patrik Wålemark, avšak Heerenveenu už pak nezbyl na další odpověď prakticky žádný čas.

První půlhodina byla nesmírně vyrovnaná a dlouho se zdálo, že se diváci možná nedočkají jediného gólu, to se však změnilo zhruba deset minut před přestávkou po zásahu hostujícího Isaca Lidberga. Pětadvacetiletý švédský útočník poslal svůj tým do vedení po rohovém kopu z pravé strany, když se nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou a s notnou dávkou štěstí pokořil zasahujícího brankáře Van der Harta.

Hosté dobře vstoupili do druhého poločasu a svůj náskok zvýšili po třech odehraných minutách, jelikož Sam Lammers po chybné rozehrávce soupeře na vlastní polovině obdržel finální nahrávku od aktivního Lidberga a z první nekompromisně zavěsil do vzdálenější šibenice. Poté tempo hry výrazně opadlo, domácí byli v ofenzivní fázi naprosto bezzubí a svou situaci si ještě více zkomplikovali zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Braude obdržel první žlutou kartu v 70. minutě a za dalších sedm minut nedovoleně atakoval rozběhnutého El Karouani, po druhé žluté a logicky i červené kartě tak pro něj utkání předčasně skončilo. Utrecht přidal třetí uklidňující branku za dalších šest minut, kdy se podruhé v zápase prosadil Lammers razantním projektilem ze sedmi metrů kolem bezmocného Van der Harta.

Houževnatý Heerenveen se však ještě nechtěl definitivně vzdát a v samém závěru i v deseti toto střetnutí nečekaně zdramatizoval - dvaadvacetiletý švédský forvard Wålemark nejprve skóroval v poslední minutě základní hrací doby úchvatnou bombou z pětadvaceti metrů k pravé konstrukci a ve čtvrté minutě nastavení snížil na rozdíl jediného gólu po katastrofální zpětné nahrávce Boussaida, jenže téměř okamžitě na to rozhodčí Manschot duel ukončil.

Více informací k zápasu

FC Volendam - RKC Waalwijk 3:2

07.04.2024 16:45

Góly: 14. Robert Mühren, 22. Robert Mühren, 75. Darius Johnson - 55. Reuven Niemeijer, 59. Michiel Kramer

Trápící se Volendam zaznamenal v posledních týdnech mírně zlepšení a teď v důležitém záchranářském střetnutí s Waalwijkem konečně ukončil své dlouhé čekání na ligovou výhru. V domácím prostředí velmi brzy vedl o dva góly, a i když soupeř krátce po změně stran bleskově srovnal krok, tak jeho klíčový úspěch zařídil zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem útočník Darius Johnson.

Volendam se naposledy radoval z tříbodového zisku v polovině prosince uplynulého roku s Heerenveenem (2:1), teď po dvou předchozích remízách přerušil sérii dvanácti ligových zápasů bez výhry a po delší době opustil poslední místo Eredivisie. S devatenácti body je předposlední sedmnáctý o dva body před Vitesse a tři body za šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru.

RKC si naopak výrazně zkomplikovalo boj o přímé udržení a se čtyřiadvaceti body zůstává patnácté jen o dva body před šestnáctým SBV. Svěřenci trenéra Regillia Simonse prožili naprosto snový start do tohoto nedělního utkání, jelikož během úvodních dvaadvaceti minut skórovali hned dvakrát zásluhou kanonýra Roberta Mührena. Ten se nejprve prosadil ve 14. minutě šikovným obstřelem z hodně ostrého úhlu na levé straně a o osm minut později rozvlnil síť razantní dorážkou zblízka po projektilu Flinta.

Stejný hráč dokonce mohl zkompletovat hattrick za pouhých třináct minut po necelé půlhodině hry, jenže tentokráte hlavičkoval pouze do břevna. Waalwijk však vstoupil do druhého dějství jako vyměněný a v rozmezí 55. - 59. minuty stáhl dvoubrankové manko. Nejprve snížil Reuven Niemeijer přesnou skákavou ranou z patnácti metrů a poté nečekaně vyrovnal velezkušený Michiel Kramer střelou z bezprostřední blízkosti do zcela prázdné branky po finální nahrávce Seuntjense.

Nicméně rozhodující okamžik byl k vidění v 75. minutě na opačné straně. O nesmírně důležitém vítězství Volendamu rozhodl právě Johnson, jenž po autovém vhazování propálil z deseti metrů vše, co mu stálo v cestě. RKC mohlo znovu srovnat necelých deset minut před závěrečným hvizdem, ovšem když střídající Min napálil z přímého volného kopu pouze břevno, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax 6:0

07.04.2024 14:30

Góly: 34. Igor Paixão, 35. Yankuba Minteh, 45+2. Dávid Hancko, 56. Yankuba Minteh, 62. Quinten Timber, 66. Igor Paixão

Letošní De Klassieker na stadionu De Kuip měl jasného favorita a více se rozhodně věřilo rozjetému Feyenoordu, ovšem takto netradiční průběhu s vysokou výhrou rotterdamského klubu vskutku očekával jen málokdo. Svěřenci trenéra Arneho Slota totiž naprosto rozebrali amsterdamského vyzyvatele, v rozmezí 34. - 66. minuty nasázeli těžko uvěřitelných šest gólů a AFC tedy uštědřili vůbec nejtěžší porážku historie v soutěžním zápase.

Feyenoord tedy dokonale odčinil nedávnou ztrátu s Volendamem (0:0) a pět kol před koncem si ještě udržel teoretickou naději na obhajobu titulu, jelikož se ziskem devětašedesáti bodů je stále druhý o devět bodů za vedoucím PSV a stejný náskok k tomu drží před třetím Twente. Ajax naopak v hodně nepovedené ligové sezoně utrpěl další ránu, klesl na šestou příčku Eredivisie s pětačtyřiceti body a reálně mu hrozí, že si v příštím ročníku nezahraje žádný evropský pohár.

Domácí celek byl na trávníku lepší od samého začátku a do vedení se mohl dostat již po necelých třech odehraných minutách zásluhou mexického kanonýra Giméneze, jeho ránu však parádně odvrátil do zámezí navrátilec mezi třemi tyčemi Rulli. V následujícím průběhu byl spíše k vidění vyrovnanější průběh, rotterdamský gigant pak rozhodl o svém úspěchu dvěma bleskovými zásahy v rozmezí necelých dvou minut.

Ve 34. minutě nejprve otevřel gólový účet brazilský krajánek Igor Paixão, když po famózní finální kolmici Yankuby Minteha zachoval v zakončení chladnou hlavu a zblízka přehodil vyběhnutého hostujícího strážce. Neuběhlo ani dalších sto sekund a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový, protože po akci Nieuwkoopa na pravé straně a následné zpětné přihrávce zamířil agilní Minteh přímo do levého dolního růžku.

Domácí rozhodně nepolevovali v aktivitě ani ve zbývajícím průběhu úvodního dějství - nejprve mířil o kousek nad horní tyčku Giménez a pak si Rulli poradil s projektilem Nieuwkoopa, avšak v první minutě nastavení už rozvlnil síť slovenský reprezentační obránce Dávid Hancko prudkou hlavičkou zblízka po parádních "nůžkách" Giméneze - 3:0.

Obrázek hry se příliš neměnil ani po změně stran a nabuzený Feyenoord pokračoval v úžasném ofenzivním galapředstavení. O jeho čtvrtou trefu se v 56. minutě postaral nezastavitelný Minteh. Ten se trefil podruhé v tomto prestižním šlágru po závěrečné pobídce Stengse, z deseti metrů pak mezi dvěma bránícími protihráči zakroutil balón přesně do levé šibenice kolem dívajícího se Rulliho.

Za dalších šest minut měl přesnou mušku také dvaadvacetiletý záložník Quinten Timber, neboť se opřel do odraženého balonu z osmnácti metrů a jeho skákavý pokus zapadl k levé konstrukci kolem marně se natahujícího strážce AFC - 5:0. Když už se zdálo, že na tom Ajax snad nemůže být ani hůře, tak zhruba v polovině druhého dějství vytahoval Rulli míč ze své sítě dokonce pošesté.

Svou druhou branku totiž zaznamenal i Paixão, jenž se nejlépe zorientoval ve skrumáži v pokutovém území Ajaxu a s pomocí břevna dopravil balón o několik decimetrů za brankovou čáru. Poté tempo hry opadlo a zápas se spíše dohrával, a když zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem nebyla uznána trefa Jahanbakhshe kvůli těsnému ofsajdu a vzápětí na opačné straně pohotově zasáhl gólman Wellenreuther proti dělovce střídajícího Rijkhoffa ze střední vzdálenosti, tak se výsledek neměnil.

V domácím dresu nastoupil od 77. minuty český krajánek Ondřej Lingr.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Almere City 1:1

07.04.2024 14:30

Góly: 11. Oliver Valaker Edvardsen - 23. Thomas Robinet

Favorizovaný celek z Deventeru nenaplnil papírové předpoklady v nedělním utkání proti nováčkovi z Almere a po remíze 1:1 ztratil cenné body v boji o pohárovou Evropu. Go Ahead sice aktuálně neprohrálo v Eredivisii již potřetí za sebou, ale po předchozím nerozhodném výsledku s Ajaxem (1:1) tentokráte spokojeno nebude - v tabulce mu patří sedmá příčka s dvaačtyřiceti body a na pátý Nijmegen v tuto chvíli ztrácí čtyři body.

Hosté sice nevyhráli v nejvyšší nizozemské soutěži již posedmé za sebou, ale díky šesté remíze v řadě si s dvanácti nerozhodnými výsledky upevnili pozici "remízového krále" celé soutěže a navíc se výraznou měrou přiblížili k vytouženého udržení prvoligové příslušnosti. V současnosti mají na kontě solidních třiatřicet bodů, v tabulce jim náleží dvanáctá pozice a před šestnáctou barážovou příčkou Excelsioru drží téměř nedostižný jedenáctibodový náskok.

Svěřenci trenéra Reného Hakeho přitom vstoupili do tohoto utkání skvěle a hned první větší možnost po necelých jedenácti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól, když po střele Tengstedta a zákroku brankáře Şahina-Radlingera napřáhl z patnácti metrů Oliver Valaker Edvardsen a svůj technický pokus usměrnil přímo do pravého spodního růžku. Nicméně hosté od této chvíle přidali a krátce po dvaceti minutích hry sahali po vyrovnání.

Po rohovém kopu se propracoval k hlavičce Álvaro Peña a smolně orazítkoval levou tyč. Avšak neuběhly ani další dvě minuty a Almere přeci jen vyrovnalo zásluhou francouzského kanonýra Thomase Robineta, jenž se po pasu Akujobiho nejvýše vyšvihl do vzduchu a hlavou z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť. Oba celky se i v následujícím průběhu snažily hrát ofenzivně, nicméně i přes několik šancí na obou stranách se až do závěrečného hvizdu výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - NEC Nijmegen 0:3

07.04.2024 12:15

Góly: 65. Mees Hoedemakers, 80. Sontje Hansen, 90+1. Sontje Hansen

Celek z Arnhemu delší dobu držel krok v nedělním utkání s rozjetým Nijmegenem, ovšem závěrečná půlhodina mu vůbec nevyšla a po jasné porážce 0:3 nezvítězil v nejvyšší nizozemské soutěži již pošesté za sebou, z toho popáté odcházel z trávníku s prázdnou. Kvůli výhře Volendamu nad Waalwijkem (3:2) se navíc propadl na úplně poslední osmnácté místo tabulky se sedmnácti body, za šestnáctým Excelsiorem stále zaostává o bodů pět.

NEC naopak odčinilo nedávný nerozhodný výsledek s Fortunou (1:1) a se šestačtyřiceti body se rázem vyhouplo na pátou příčku o bod před šestý Ajax, navíc za čtvrtým Alkmaarem zaostává o "hratelných" šest bodů. První poločas byl nesmírně vyrovnaný a mírně lepší v něm spíše bylo Vitesse - po necelých osmi odehraných minutách si nejprve brankář Cillessen poradil s nepříjemnou střelou De Regta a pak stejný hráč pálil příliš vysoko.

Obrázek hry se zpočátku neměnil ani po přestávce, nicméně svěřenci trenéra Rogiera Meijera zvýšili své obrátky po šedesáti minutách. Svou vůbec první gólovou možnosti si vypracovali v 63. minutě, ale ránu Ogawy brilantně zneškodnil připravený gólman Room. Neuběhly však ani další dvě minuty a Nijmegen přeci jen šel do důležitého vedení, protože Mees Hoedemakers si posunul do šestnáctky protivníka přihrávku pozdějšího hrdiny Sontjeho Hansena a nekompromisně zavěsil pod břevno.

SBV začalo hrát s přibývajícím časem na stále větší riziko a v závěrečné čtvrthodině na to doplatilo dalšími dvěma inkasovanými brankami - vítězství NEC pojistil v 80. minutě aktivní Hansen, který napřáhl z hranice pokutového území a jeho překrásná rána zapadla přímo do pravé šibenice dívajícího se Rooma. Hansen nakonec sám uzavřel gólový účet v první minutě nastavení, jelikož po obloučku Baase zamířil z první do vzdálenějšího spodního růžku.

Více informací k zápasu

FC Twente - Fortuna Sittard 2:0

06.04.2024 21:00

Góly: 52. Sadik Fofana (vl.), 86. Ricky van Wolfswinkel

Twente potvrdilo úlohu favorita v sobotním utkání 29. kola proti nevyzpytatelné Fortuně, když díky dvěma zásahům po změně stran zvítězilo 2:0 a výraznou měrou se přiblížilo ke konečnému třetímu místu, které by mu zajistilo vytoužené předkolo Ligy mistrů. FC navíc díky tomuto úspěchu zůstalo ve hře i o druhou pozici, jelikož minimálně do nedělního odpoledne se přiblížilo k druhému Feyenoordu na šest bodů.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga si navíc díky dalšímu selhání Alkmaaru (debakl 1:5 s PSV) vytvořili před čtvrtou pozicí osmibodový náskok, jenž je pět kol před koncem poměrně dostatečný. Klub ze Sittardu naopak nevyhrál v Eredivisii potřetí v řadě a v tabulce zůstává desátý s pětatřiceti body. V Enschede to po úvodní vyrovnané půlhodině měl nesmírně obtížné, protože ve 35. minutě přišel o vyloučeného Rodriga Gutha.

Třiadvacetiletý brazilský obránce obdržel první žlutou kartu po necelé čtvrthodině hry a pak v inkriminovaný okamžik bezohledně atakoval unikajícího Rickyho van Wolfswinkela, za což mu rozhodčí Dieperink udělil druhou žlutou a následně tedy i červenou kartu. FC sice do konce prvního poločasu početní výhodu nezužitkovalo, ovšem sedm minut po změně stran se přeci jen dočkalo "očekávaného" vedení.

Po hezké akci středem hřiště totiž vypálil z dvanácti metrů Vlap a bránící Sadik Fofana smolně tečoval míč do vzdálenějšího dolního růžku kolem dívajícího se brankáře Verripse. Fortuna se s přibývajícím časem i v deseti snažila hrát na stále větší riziko a v 86. minutě na to doplatila druhou inkasovanou brankou.

Těsně předtím svou pohotovou střelou z deseti metrů orazítkoval Rots protější konstrukci, z následné akce už však skóroval nestárnoucí kanonýr Van Wolfswinkel přesnou hlavičkou pod břevno po pasu střídajícího Eitinga z pravého křídla. V domácím dresu znovu odehrál celé utkání český krajánek Michal Sadílek.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - SBV Excelsior 2:1

06.04.2024 20:00

Góly: 18. Anselmo García MacNulty, 66. Odysseus Velanas - 86. Lance Duijvestijn

V souboji dvou trápících se týmů se nakonec radoval z důležitého tříbodového zisku domácí nováček letošního ročníku Eredivisie, který nakonec porazil rotterdamského konkurenta nejtěsnějším poměrem 2:1 a možná si díky této klíčové výhře zajistil prvoligovou licenci i pro nadcházející ročník. PEC má totiž na kontě jednatřicet bodů a je čtrnácté, právě před šestnáctou barážovou pozici Excelsioru si pět kol před koncem vytvořilo už devítibodový odstup.

Zwolle až do tohoto sobotního klání nevyhrálo mezi nizozemskou elitou hned osmkrát za sebou a z toho navíc jen dvakrát bodovalo, nicméně přerušení této nelichotivé šňůry přišlo v pravou chvíli. SBV naopak prohrálo potřetí v řadě a celkově nevyhrálo v Eredivisii jedenáctkrát po sobě, za patnáctým Waalwijkem stále zaostává o body dva a před sedmnáctým Vitesse je o bodů pět.

Domácí byli aktivnější od úvodního hvizdu a síť poprvé rozvlnili v 8. minutě zásluhou německého kanonýra Lennarta Thye, ale jeho trefa přeci jen neplatila kvůli těsnému ofsajdu. Svěřenci trenéra Johnnyho Jansena nakonec vsítili důležitý vedoucí gól za dalších deset minut, kdy měl přesnou mušku jednadvacetiletý obránce Anselmo García MacNulty, jenž si po rohovém kopu nakrátko a následné přihrávce našel prostor k dorážce a zblízka ve skluzu zavěsil pod bližší šibenici.

PEC pak nikam nespěchalo, trpělivě čekalo, co vymyslí soupeř, a druhý rozhodující zásah přidalo v 66. minutě. K potřebné výhře je nasměroval záložník Odysseus Velanas, jenž si po finální kolmici Krasteva na levou stranu navedl balón blíže do středu hrací plochy a z deseti metrů se ukázkově trefil do vzdálenějšího spodního růžku.

Výběr vedený koučem Marinusem Dijkhuizenem sice ještě zdramatizoval toto utkání necelých deset minut před závěrečným hvizdem, jelikož o snížení se postaral Lance Duijvestijn střelou ze čtyř metrů do prázdné branky po podskočení rohového kopu z levé strany v podání brankáře Schendelaara, jenže poté se k ničemu dalšímu nedostal.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - AZ Alkmaar 5:1

06.04.2024 18:45

Góly: 9. Johan Bakayoko, 23. Luuk de Jong, 53. Luuk de Jong, 80. Joey Veerman, 90+1. Jesper Uneken - 58. Vangelis Pavlidis

PSV se po selhání v Nijmegenu (1:3) vrátilo ve vloženém 28. kole na vítěznou vlnu v Rotterdamu s Excelsiorem (2:0) a zlepšenou náladu si přeneslo i do tohoto sobotního utkání s Alkmaarem, jelikož díky parádnímu ofenzivnímu představení deklasovalo svého konkurenta vysoko po výsledku 5:1. Eindhovenský gigant tak má nizozemský trůn na dosah, protože před druhým Feyenoordem si aktuálně vytvořil již dvanáctibodový náskok.

Obhájce mistrovského titulu sice ještě má k dobru nedělní utkáním s Ajaxem, ale jestliže nevyhraje, tak PSV bude opravdu jen krůček od svého cíle. AZ si naopak výrazně komplikuje boj o konečné třetí místo, neboť po potupném debaklu s Heraclesem (0:5) znovu inkasoval hned pětkrát a na takovéto "pravidelné" příděly v žádném případě není zvyklý. Momentálně mu patří čtvrtá pozice s dvaapadesáti body, přičemž za třetím Twente už zastává o osm bodů a před pátým Ajaxem je stále o bodů sedm.

Hosté přitom začali aktivně a do nečekaného vedení se mohli dostat již ve 3. minutě, jenomže dělovku řeckého ostrostřelce Vangelise Pavlidise zastavila levá tyč. Domácí naopak svou úvodní větší možnost sobotního utkání proměnili za dalších šest minut, když po přihrávce amerického špímachra Tillmana si našel prostor pro zakončení Johan Bakayoko a z první chladnokrevně zamířil k bližší konstrukci.

Domácí pak doslova zatlačili svého protivníka na jeho vlastní polovinu a svůj náskok pojistili přesně v polovině úvodního dějství - skórovat dokázala největší hvězda PSV a zároveň kapitán týmu Luuk de Jong, jenž po centru z levé strany a netradičnímu přistrčení kolenem v podání Tillmana stál ve správnou chvíli na správném místě a z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť poloprázdné branky.

Ve zbývajícím průběhu první půle se chtěl podruhé v utkání prosadit aktivní Bakayoko, avšak ten z nadějné pozice pálil vedle levé tyče. O osudu tohoto střetnutí bylo definitivně rozhodnuto osm minut po změně stran, kdy svůj čtyřiadvacátý zásah tohoto ligového ročníku vsítil Luuk de Jong a v přímém souboji se tedy dotáhl na lídra tabulky střelců celé Eredivisie Pavlidise.

I v tomto případě měl snadnou úlohu, protože precizní nahrávku Tezeho s přehledem uklidil do odkrytého prostoru tří tyčí. Z dalších pět minut však odpověděl Pavlidis a s pětadvaceti trefami se vrátil do čela ligových kanonýr, neboť po ráně Beliče a parádním zákroku gólmana Beníteze přelstil ofsajdovou past a svou dorážku poslal do bližšího spodního růžku - 3:1.

Nicméně PSV ve zbývajícím průběhu žádné drama nepřipustilo a naopak definitivně zhatilo snahu AZ dalšími dvěma brankami. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem uklidnil svůj tým Joey Veerman vynikajícím projektilem z dvaadvaceti metrů k pravé tyči a v nastaveném čase pak uzavřel gólový účet střídající mladíček Jesper Uneken, který ve svých devatenácti letech při své ligové premiéře po pouhých třech minutách strávených na trávníku propálil bezmocného brankáře Ryana pohotovou střelou ze sedmi metrů.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Heracles Almelo 1:2

06.04.2024 16:30

Góly: 42. Charles-Andreas Brym - 48. Justin Hoogma, 73. Jizz Hornkamp

Nováček z Almela se poslední dobou dostal do vynikající formy a tu potvrdil i teď v Rotterdamu, jelikož zaskočil ambiciózní Spartu a z její půdy si odváží nesmírně důležité tři body za výhru 2:1. Heracles tak navázalo na senzační vysokou výhru ve vloženém 28. kole nad Alkmaarem (5:0), v Eredivisii bodovalo naplno potřetí z předchozích čtyř případů a tabulkou se rázem vyhouplo na třináctou pozici s dvaatřiceti body.

Svěřenci trenéra Erwina van de Looie se ještě zhruba před měsícem nacházeli těsně nad sestupovým pásmem, avšak teď pět kol před koncem drží téměř nedostižný desetibodový odstup před šestnáctou barážovou příčkou Excelsioru. Domácí favorit naopak po dvou předchozích vysokých vítězstvích nad Fortunou (4:0) i Vitesse (4:1) nečekaně selhal a je stále devátý se sedmatřiceti body.

Úvodní poločas tohoto sobotního utkání spíše probíhal v opatrnějším duchu a míč se delší dobu nejčastěji nacházel v blízkosti středového kruhu, Sparta z ničeho nic udeřila necelých pět minut před přestávkou. Do "očekávaného" vedení ji poslal pětadvacetiletý kanadský útočník Charles-Andreas Brym, jenž po rychlé akci středem hřiště obdržel finální nahrávku do volného prostoru od Clementa a z levé strany nekompromisně propálil brankáře Brouwera.

Ovšem hosté vstoupili do druhého dějství s obrovským nasazením a ve 47. minutě bleskově srovnali stav. Prosadit se dokázal Justin Hoogma, který si po skvěle zahraném přímém volném kopu Vejinoviče z pravého křídla seběhl k vzdálenější konstrukci a "rybičkou" nasměroval balón přímo do vzdálenější šibenice. Domácí vzápětí tlačili a snažili se získat zpět ztracený náskok, jenomže v 73. minutě naopak obdrželi rozhodující zásah.

Překvapivý úspěch letošního nováčka obstaral forvard Jizz Hornkamp, když po samostatné akci Engelse na pravé straně a následné zpětné přihrávce zamířil po zemi doprostřed poloprázdné branky. Sparta se ve zbývajícím průběhu nechtěla vzdát, jenomže nic nebezpečného si až do závěrečného hvizdu nevypracovala.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
29
25
3
1
89 : 17
78
2
Feyenoord Rotterdam
29
21
6
2
76 : 23
69
3
FC Twente
29
18
6
5
55 : 28
60
4
AZ Alkmaar
29
15
7
7
56 : 33
52
5
NEC Nijmegen
29
12
10
7
57 : 42
46
6
AFC Ajax
29
12
9
8
61 : 55
45
7
Go Ahead Eagles
29
11
9
9
43 : 37
42
8
FC Utrecht
29
11
9
9
41 : 40
42
9
Sparta Rotterdam
29
10
7
12
42 : 41
37
10
Fortuna Sittard
29
9
8
12
34 : 51
35
11
SC Heerenveen
29
9
6
14
48 : 56
33
12
Almere City
29
7
12
10
28 : 45
33
13
Heracles Almelo
29
9
5
15
40 : 60
32
14
PEC Zwolle
29
8
7
14
38 : 56
31
15
RKC Waalwijk
29
6
6
17
27 : 47
24
16
SBV Excelsior
29
4
10
15
40 : 64
22
17
FC Volendam
29
4
7
18
30 : 70
19
18
SBV Vitesse
29
4
5
20
22 : 62
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
jáá

Tragédie hadr. Nedostali jsme se ani za půlku. Rozdíl víc než jedné třídy.

Reagovat
Mönchengladbach

Na střely 30:1. To je jako proti třetiligovému týmu.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
jáá

ano, je to tak

Reagovat
Kucka

Reagovat
Elliasson

Tak to mě mrzí, že jsem neviděl. Wooow, tohle si musím pustit ze záznamu!

Reagovat
jáá

jo, ze strany Feye famozní výkon, Minteh skvělý na míči, Geertruida se mi taky líbil svým vytažením míče hluboko do pole

bylo krásně vidět, jak se hraje na jednu stranu a Feye má celý zápas pod kontrolou od první chvíli a vůbec se Ajaxu nebojí, navíc Ajax od první minuty chtěl tahat čas, což je fakt ukázka třetiligového výkonu

Reagovat
havrys99

Ostuda. Za poslední rok co udělali s tím týmem je neskutečný.

Reagovat
AjaxFans

Tadic měl pravdu, že v kupují nekvalitní hráče

Reagovat
jáá

souhlas, hromada mladých, žádný zkušený borec a přijde mi že nefunguje žádná kostra ani představa hry, se to patlá jak se to sejde mi přijde...

otázka když jsem se doslechl, jaký Henderson dostal prachy, který byly pro Tadiče nepřipustný

Reagovat
Moshe Dajan

Ajax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele