Fúze & Neviditelnost – Týden ve vědě 1. až 7. dubna 2024

Žijeme v budoucnosti – upomínají na to nejen květnové teploty v aktuálním dubnu, ale i nejnovější porce novinek: od diagnózy z řeči po pozorování škytavky u černodíry!

14. týden ve vědě roku 2024! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní
14. týden ve vědě roku 2024! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní

Rychlost řeči může sloužit k diagnóze úpadku kognitivních funkcí. Spíše než zapomnětlivost je může být podle nové studie indikátorem problémů horšící se rychlost řeči.

Došlo na viditelný pokrok v „pláštích neviditelnosti”. Společnost Invisibility Shield Co. představuje štít neviditelnosti 2.0, který nabízí praktickou neviditelnost prostřednictvím optických klamů.

Průzkum lépe poznal podmořskou zónu ohroženou těžbou. Lepší průzkum Clarion-Clippertonovy zóny Tichého oceánu odhalil křehký ekosystém plný života – od křehkých korýšů po nově popsané růžové chobotnice „barbie“.

Teleskopu Chandra hrozí kvůli nedostatku financí vypnutí. Navrhovaný rozpočet NASA na další roky počítá se snížením rozpočtu satelitu jen na 5 milionů dolarů ročně. To by se rovnalo jejímu zrušení.

Jihokorejský tokamak KSTAR překonal rekord v udržení plazmatu. Teplotu přes 100 milionů °C udržel po dobu 48 sekund, čímž překonal svůj předchozí úspěch.

Kontroverzní čínský vědátor He Jiankui se vrací k úpravě genů. Autor úpravy tří čínských dětí, která jim měla dodat imunitu vůči HIV, byl za svůj čin v roce 2020 na tři roky uvězněn.

Bottom

Mars si možná taky uměl přetavit svou kůru. Nová analýza povrchu Marsu odhalila pravděpodobné dosud neznámé sopky, které ukazují na možnou přítomnost formy částečné recyklace dávného povrchu Rudé planety.

„Škytání” supermasivní černé díry bylo způsobené menší obíhající černou dírou. Menší díra při každém oběhu narušuje její akreční disk větší díry vzdálené 800 milionů světelných let.

NASA zavede do roku 2026 univerzální lunární čas. Systém by zjednodušil mise a komunikaci v lunárním prostoru. Úsilí je pojmenováno jako koordinovaný lunární čas (LTC).

NASA hledá nové lunární vozítko. Nabídky na návrh poptává od společností Intuitive Machines, Lunar Outpost a Venturi Astrolab, cílem bude vyvinout lunární terénní vozidlo (LTV) pro mise Artemis.

Autonomní dron se může napájet na veřejném elektrickém vedení. Systém z dánské SDU ukazuje, jak by šlo také řešit dlouhodobý provoz elektricky poháněných dronů.

Šestinohé myši bez pohlavních orgánů – Portugalci omylem zjistili, jak genetika ovlivňuje anatomii. Ačkoliv objev působí notně děsivě, pochopení souvislosti mezi geny a poskládáním těla je dodnes stále nedostatečně prozkoumané. Nahodilý objev by to mohl změnit.

Bonus

POKEC TÝDNE: Raketoplány nebyly slepou uličkou kosmonautiky, říká Ondřej Šamárek. Nejen o koulervoucí první misi amerických raketoplánů, ale také o celém kontextu raketoplánů v minulosti a přítomnosti jsme hodili řeč v novém formátu offline Vědátorů na pivu!

TÉMA TÝDNE: Co kdybyste necítili bolest? Seznamte se s kongenitální analgezií, vzácnou poruchou, při které člověk necítí bolest. Namísto superschopnosti jde však o zásadní problém organismu.

A včil do videosekce

Na našem youtubovském kanálu jsme tento týden dali videa: krom svátečního týdne ve vědě také pokec s Ondřejem Šamárkem zmíněný nejvýše, dále novinky o mikroplastech v cévách (viz výš) & embryu vzniklém jen z kmenových buněk & univerzálním protijedu na různé hadí jedy & první xenotransplantaci prasečí ledviny do člověka (viz níž).

[red, Ladislav Loukota]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama