Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zámek Kunín ukázal svou krásu veřejnosti právě na Velký pátek před Velikonoci

Celý MS kraj |  | Kulturní okénko

Barokní zámek Kunín byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády. Teprve převod zámku do majetku obce Kunín a spolupráce s Muzeem Novojičínska umožnily realizovat projekty na jeho záchranu.

Kunín dnes patří k nejbohatěji vybaveným barokním zámkům na Moravě. Letos ho navíc čekají velmi významné události.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku: „Jednak 20 let od doby, kdy byl zámek otevřen pro veřejnost Další výročí je 300 let rodu Harrachů, velice významného rodu, který jsme si i vloni připomínali v roce Harrachů a letos si připomínáme příchod této rodiny k nám na zámek. Právě tato rodina postavila tento zámek a ta nejslavnější osobnost našeho zámku, hraběnka Valburga, se do této rodiny také narodila.“

Výročí 300 let rodu Harrachů bude letos provázeno návštěvou šlechticů, potomků rodu.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku: „Očekáváme, že rodina Harrachů na zámek opět dorazí, jsme s touto rodinou v kontaktu, ta největší oslavy u nás na zámku proběhnou 8. a 9. června. Právě 8. června bude na zámku probíhat také Svatováclavský hudební festival a v rámci slavnostního koncertu také proběhne jednak výstava, vernisáž výstav Modrá krev, kde ukážeme návštěvníkům překrásné fotografie, které zachycují návštěvu šlechtických rodin u nás na Kunínském zámku."

Unikátní výstavou zámek letos připomene také rod Habsburků.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku: „Státní okresní archiv vystaví po dobu jednoho měsíce ty nejslavnější pergameny, provilegia, která rodina Habsburků vydala pro celou tuto oblast kolem Kunína. Oblast se kdysi nazývala Kravařsko. Budeme po dlouhé době vystavovat unikátní sbírku pečetí rodu Habsburků od 12. do 19. století.“

Snad největším překvapením pro milovníky historie bude pak 9. června výstava „Vzhůru do plavek“, včetně dobového programu a Garden party 30. let.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku: „Budeme v ní připomínat šlechtu, plavání a koupání. Tak šlechtici navštěvovali koupaliště a mořské pláže. Máme unikátní záběry od rodin, které vlastnily náš zámek, v plavkách. Muzeum Novojičínska zapůjčí překrásné koupací čepice, plavku z průběhu 19. a 20. století.“

Při návštěvě všech akcí se návštěvníci mohou těšit upravený vzhled pokojů včetně nových koberců a dobových tapet.

Nahlásit chybu


K tématu

Zámek v Kuníně žije akcemi k roku Harrachů s mnoha unikátními exponáty

4. září 2023 10:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nyní zavítáme do Kunína nedaleko Nového Jičína. Krásný barokní zámek, postavený v první polovině 18. století pro rodinu Harrachů byl v poválečných letech téměř zdevastován. Nyní je po rekonstrukcích otevřen již 19 let a ožívá akcemi a unikátními exponáty. Nedávnou velkou akcí byla Hradozámecká noc.

Informatici Ostravské univerzity pomáhají Šilheřovicím tvořit digitální modely památek

15. května 2023 19:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Informatici Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) pomáhají Šilheřovicím s tvorbou 3D modelů vybraných památek. Pro obec navrhli řešení, které v budoucnu nabídne všem zájemcům digitální pohled na tamní pamětihodnosti, a zároveň je pro obec finančně dostupnější.

Kunínský zámek získal unikátní exponáty a pořádá akce k letošnímu roku Harrachů

5. září 2023 8:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Krásný barokní zámek v Kuníně, postavený v první polovině 18. století pro rodinu Harrachů byl v poválečných letech téměř zdevastován. Nyní je po rekonstrukcích otevřen již 19 let a ožívá akcemi a unikátními exponáty. Nedávnou velkou akcí byla Hradozámecká noc.


DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

Včera 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Divadelní Kopřiva otevřela jednu ze scén i v muzeu Tatra

Včera 11:50 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Už po osmatřicáté ovládla Kopřivnici přehlídka netradičních divadel s názvem Kopřiva. Velký divadelní svátek nabídl osm představení, jedno z nich se odehrálo i nevšedních prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

28. dubna 2024 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Zámek Kunín ukázal svou krásu veřejnosti právě na Velký pátek před Velikonoci
Vydáno 7. dubna 2024 18:52, Celý MS kraj, Karel Soukop
Barokní zámek Kunín byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády. Teprve převod zámku do majetku obce Kunín a spolupráce s Muzeem Novojičínska umožnily realizovat projekty na jeho záchranu.

Kunín dnes patří k nejbohatěji vybaveným barokním zámkům na Moravě. Letos ho navíc čekají velmi významné události.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku: „Jednak 20 let od doby, kdy byl zámek otevřen pro veřejnost Další výročí je 300 let rodu Harrachů, velice významného rodu, který jsme si i vloni připomínali v roce Harrachů a letos si připomínáme příchod této rodiny k nám na zámek. Právě tato rodina postavila tento zámek a ta nejslavnější osobnost našeho zámku, hraběnka Valburga, se do této rodiny také narodila.“

Výročí 300 let rodu Harrachů bude letos provázeno návštěvou šlechticů, potomků rodu.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku: „Očekáváme, že rodina Harrachů na zámek opět dorazí, jsme s touto rodinou v kontaktu, ta největší oslavy u nás na zámku proběhnou 8. a 9. června. Právě 8. června bude na zámku probíhat také Svatováclavský hudební festival a v rámci slavnostního koncertu také proběhne jednak výstava, vernisáž výstav Modrá krev, kde ukážeme návštěvníkům překrásné fotografie, které zachycují návštěvu šlechtických rodin u nás na Kunínském zámku."

Unikátní výstavou zámek letos připomene také rod Habsburků.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku: „Státní okresní archiv vystaví po dobu jednoho měsíce ty nejslavnější pergameny, provilegia, která rodina Habsburků vydala pro celou tuto oblast kolem Kunína. Oblast se kdysi nazývala Kravařsko. Budeme po dlouhé době vystavovat unikátní sbírku pečetí rodu Habsburků od 12. do 19. století.“

Snad největším překvapením pro milovníky historie bude pak 9. června výstava „Vzhůru do plavek“, včetně dobového programu a Garden party 30. let.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku: „Budeme v ní připomínat šlechtu, plavání a koupání. Tak šlechtici navštěvovali koupaliště a mořské pláže. Máme unikátní záběry od rodin, které vlastnily náš zámek, v plavkách. Muzeum Novojičínska zapůjčí překrásné koupací čepice, plavku z průběhu 19. a 20. století.“

Při návštěvě všech akcí se návštěvníci mohou těšit upravený vzhled pokojů včetně nových koberců a dobových tapet.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042452/zamek-kunin-ukazal-svou-krasu-verejnosti-prave-na-velky-patek-pred-velikonoci