Nejstarší muž světa svůj věk přičítá štěstí a konzumaci smažené ryby s hranolky

Nejstarší muž světa, 111letý John Alfred Tinniswood z Velké Británie, odhalil tajemství dlouhověkosti. Tvrdí, že tajemství jeho dlouhého života spočívá ve štěstí, střídmosti a v tom, že si každý pátek dá smaženou rybu s hranolky. „Nestarším žijícím člověkem je žena, 117letá Maria Branyasová Morerová ze Španělska,“ uvedla ČTK.

Reklama

Tinniswoodovo prvenství potvrdila Guinnessova kniha rekordů. Tento měsíc ve věku 114 let zemřel venezuelský rekordman Juan Vicente Pérez. Jeho následovník, Gisaburo Sonobe z Japonska, skonal 31. března ve věku 112 let.

Nejstarší muž světa nyní žije v pečovatelském domě v Southportu na severozápadě Anglie. „Narodil se 26. srpna 1912 v Liverpoolu, několik měsíců po potopení Titaniku. Prožil dvě světové války, během té druhé sloužil v britské armádě,“ píše ČTK.

Podle účetního ve výslužbě, který se dočkal pravnoučat, je klíčem ke zdravému životu střídmost. Nekouří a alkohol pije jen zřídka.

Alfred nedrží žádnou speciální dietu vyjma toho, že si každý pátek k večeři dopřeje fish and chips, tedy rybu smaženou v těstíčku s bramborovými hranolky.

„Když člověk příliš pije, jí nebo chodí – když dělá něčeho přespříliš – nakonec mu to ublíží,“ řekl Tinniswood Guinnessově knize rekordů, která mu předala certifikát potvrzující jeho prvenství. „Ale nakonec jde jen o štěstí: člověk žije buďto dlouho, nebo krátce a nic s tím nenadělá,“ dodal Alfred.

Jeho rada pro mladší generace zní: „Vždy dělejte to nejlepší, co umíte, ať už se něco učíte, nebo někoho učíte. Dej tomu všechno, co máš. Jinak nemá cenu se tím trápit,“ dodal na Alfred závěr.

Autor: Jan Votruba. Zdroj: ČTK.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama