Což o to, že si na seznamce vylepšíte fotky nebo přikrášlíte koníčky, ale někteří lidé se na seznamce vydávají za někoho úplně jiného. Problém je, že online seznamky obvykle nejsou nijak regulované, domluvená rande nikdo nehlídá a uživatele nikdo neprověřuje. V důsledku toho není například násilná smrt na rande přes Tinder ve světě nic neobvyklého. Nechceme znít jako otravní rodiče, ale na možná nebezpečí mezi ”nakupováním ženichů” většinou zapomínáme, a když už na to dojde, je pozdě.

Ten na druhé straně může být úplně kdokoliv

Už tak velké množství uživatelů nebere seznamování skrze aplikace nijak vážně a hledá spíš povyražení. „Mnohem horší než muži, kteří to na seznamkách nemyslí vážně, jsou podvodníci, kteří se na nich vyskytují s cílem ženu okrást nebo fyzicky napadnout. Bohužel právě počet - nejenom sexuálních - napadení žen na rande naslepo prostřednictvím online seznamek a aplikací po covidu extrémně narůstá a jedná se o celosvětový fenomén,” upozorňuje majitelka seznamovací agentury Kristýna Mertlová. „I já potkala svého muže před deseti lety na seznamce, takže seznamky obecně považuji za velmi dobrý způsob pro seznamování, ale platí zde hned několik zásadních pravidel, než se do toho vrhnete,” doplňuje odbornice na seznamování.

Buďte transparentní a maximálně anonymní

Začíná to výběrem fotografií na profil. V zájmu bezpečnosti použijte fotky speciálně jenom pro seznamku, takové, co například pomocí google obrázků nepůjdou dohledat. Nedávejte sem fotografie ze sociálních sítí. „Určitě nikdy nesdělujte své celé jméno, osobní email, adresu, telefon nebo název práce. „Pro seznamování online vřele doporučuji vytvořit si anonymizovaný email a ideálně si i koupit speciální sim kartu tak, abyste nikdy neprozradila svoje pravé telefonní číslo,” říká Kristýna Mertlová.

Domluvte si videohovor

Před schůzkou si spolu krátce zavolejte formou videohovoru. Možná tak rovnou předejdete zklamání, že dotyčný ve skutečnosti vypadá jinak než na fotkách. Zároveň by vám mělo být podezřelé, pokud se vymlouvá a zdráhá. „Většina profesionálních podvodníků zásadně komunikuje ’na dálku’, tedy písemně, maximálně telefonicky. Obecně totiž platí, že lhát při psaní, teoreticky i volání, je mnohem snazší než z očí do očí, a to i třeba přes video. Zaměřte se proto na drobné detaily v komunikaci, které podvodníka odhalí. Podvodníci obecně lžou a jako většina lhářů nejsou schopni si zapamatovat, co komu tvrdili,” vysvětluje Kristýna Mertlová. Včera vám psal, že jede na návštěvu za sestrou, dneska už tvrdí, že byl u babičky? Nejdřív vás ujišťuje, že miluje kočky, po týdnu má najednou místo koček psa? Lháře nejlépe odhalíte v detailech a jakmile ho chytnete při lži, komunikaci ukončete.

Na první schůzku mezi lidi

První rande si domluvte během dne a na krátkou dobu. Ideálně kafe, protože ho rychle vypijete, pokud to nebude stát za nic, a jelikož alkohol otupuje smysly. „Vždy vyberte místo, kam nechodíte běžně nebo není vaše oblíbené, protože přece nechcete, aby vás odmítnutý nápadník pak mohl ’pronásledovat’ či ’náhodně potkávat’ ve vašem nejoblíbenějším podniku,” říká majitelka seznamky.

Buďte pořád mezi lidmi, nenechte se dotyčným zlákat na neznámé místo ani k němu nesedejte do auta, aby vám to ’někde ukázal’ nebo vás odvezl domů. Ani se domů nenechávejte doprovázet, to sice může vypadat jako milé gesto, ale zkraje i to je nebezpečné. „Před rande oznamte někomu z blízkých, kdy, kam a s kým jdete. Klidně nasdílejte svoji polohu, a nezapomeňte si zkontrolovat, že máte plně nabitý mobil,” nabádá Kristýna Mertlová. Pokud se vám nebude po čas schůzky cokoliv zdát, nebojte se vypařit.

Podvodníci jsou velmi sofistikovaní

Příběh Podvodník z Tinderu zná snad každý. Simon Leviev ze sebe dělal bohatého obchodníka s diamanty, a přitom různé ženy velmi vypočítavě obral o miliony dolarů. Možná znáte i příběh o tom, jak údajný lékař z Afghánistánu prosil ženu o peníze, aby se dostal z válečné zóny.

Bývalá přítelkyně podvodníka z Tinderu:

Zdroj: Youtube

Podvodníci umí být velmi vynalézaví a přesvědčiví. Neposílejte nikomu peníze ani se nenechte obalamutit příběhy jak z Hollywoodu. „Nevytipovávají si oběti už jenom na seznamkách, ale i na jiných sociálních sítích, takže není vůbec výjimkou, že vás osloví na Facebooku nebo na LinkedInu. Mají velmi dobře zmapovanou psychologii osamělé ženy či muže, takže vědí, kam ’útočit’. Na začátku komunikace máte pocit, jak neuvěřitelně vám rozumí, zajímá se o vás, podporuje a chytře lichotí a až ve chvíli, kdy se do něj téměř zamilujete, tak požádá o peníze. Většinou ti sofistikovanější jen o drobnou částku, kterou vám i někdy dokonce vrátí, aby ve vás vybudovali pocit důvěry. Až si příště řeknou o mnohem víc a už se neozvou,” varuje odbornice na seznamování před podvodnými praktikami.

Vztah má přirozený vývoj, a když ne...

Po určité době psaní je potřeba vidět se osobně a zjistit, jestli z toho něco bude. Hledala jste vážný vztah? Pak si asi nepotřebujete s nikým měsíce psát a ztrácet čas. V takovou chvíli je dost pravděpodobné, že na druhé straně drátu je muž, který žádný vztah nehledá. Není vyloučené, že má manželku, přítelkyni a vy jste pro něj jenom zábava a ujištění, že na něj holky pořád letí.

Když už se vídáte a chodíte na večeře, do kina, podnikáte společné aktivity, zase by se to mělo někam posunout. Po čase si vzájemně představíte přátele a rodinu. Pokud se nic z toho neděje, je to další varovný signál, že před vámi nejspíš něco nebo někoho skrývá.

Zdroj: iGlanc.cz, Date2k, Kristýna Mertlová - majitelka seznamovací agentury a odbornice na seznamování

Související články