Naléhavé: Oblíbená limonáda je zdraví nebezpečná. Radši ji vylijte do záchodu, než abyste ji vypili

Populárnímu tmavě zbarvenému nápoji se raději vyhněte, pokud sami sobě nechcete škodit. Negativně ovlivňuje náš organismus.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Oblíbený tmavě zbarvený nápoj, na kterém ujíždí zejména mládež, může mít negativní dopad na naše zdraví. Pokud sami sobě nechcete škodit, raději ho vůbec nepijte.

Oblíbený nápoj může škodit

Asi málokdo by neměl rád Coca-Colu. Populární nápoj tmavé barvy si nachází oblibu zejména u mladých a dospívajících lidí. Není tajemstvím, že mládež by jej mohla pít na litry, bohužel si ale málokdo uvědomuje, jak negativní dopad může tato oblíbená limonáda mít.

Coca-Cola je bezesporu jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě, obsahuje ale různé látky, které mohou mít negativní účinky na lidské tělo. Tento nápoj je známý svým obsahem kofeinu a cukru, zmiňuje web Wetyzo. Kofein způsobuje nárůst energie a povzbuzuje nervový systém, jeho nadměrný příjem ale může vést k nepříznivým účinkům v podobě nespavosti nebo nervozity.

Chemická vůně není jediný problém

Do hledáčku Státní zemědělské a potravinářské inspekce se dostala Surf cola zero. Nevyšla ale se zrovna nejlepšími výsledky. Web Potraviny na pranýři ji označil za nebezpečnou. Problém není jen chemická a netypická vůně výrobku, ale nápoj se nepovažuje za bezpečný, pokud je kontaminován cizorodými nebo jinými látkami.

iZdroj fotografie: SZPI

Pokud i vy rádi popíjíte Coca-Colu, raději tento nápoj vylijte do záchodu nebo ho použijte k výrobě účinné zbrani proti vodnímu kameni. Uděláte tak mnohem lépe, než pokud byste jej pili, a zbytečně tak uškodili svému zdraví.

Jaký vliv na naše tělo mají kolové nápoje?

Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, jaký dopad má popíjení kolových nápojů na váš organismus? Jeden britský bloger se zaměřil na účinky těchto nápojů po dobu jedné hodiny. Dospěl k názoru, že někdy stačí i pouhé tři decilitry, aby se člověk cítil jako narkoman závislý na heroinu, píše web Novinky.

Po prvních 10 minutách se do těla dostává 10 lžiček cukru, což je 100 % doporučené denní dávky. Po 20 minutách hladina cukru v krvi dosahuje svého vrcholu a tělo na to reaguje tak, že vyplaví nadbytek hormonu inzulínu. Játra přeměňují cukr na tuk.

Po 40 minutách se absorbuje kofein, stoupne krevní tlak a tělo odpovídá uvolňováním cukru do tělního oběhu. Po 45 minutách lidský organismus zvýší produkci dopaminu stimulujícího nervové receptory v mozku. Po více než hodině po vypití kolového nápoje začínají zcela vyprchávat slastné pocity a organismus začíná postrádat nedávno přijatý cukr. To znamená, že se můžeme cítit podráždění a unavení.

Zamysleli jste se někdy nad negativním vlivem Coca-Coly?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Zobrazit další články