Kdo má na zahradě strom, měl by začít šetřit. Hrozí za to pokuta 15 000 000 Kč

Máte-li na zahradě stromy, dejte si pozor, jestli neohrožují elektrické vedení. Pokud ano, můžete vyfasovat pěkně mastnou pokutu.

i Zdroj fotografie: Czeva / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Máte na své zahradě stromy? A řešili jste někdy jejich vzdálenost od elektrického vedení? Většinu z nás by to ani nenapadlo, přerostlá vegetace ale může být důvodem, proč vyfasujete tučnou pokutu.

Zákon má jasno

Vzdálenost zeleně od elektrického vedení je pevně daná zákonem. Mnoho lidí si podle webu iRozhlas vůbec neuvědomuje, že je při výsadbě stromů nebo jejich ořezech potřeba splňovat zákonem stanovenou vzdálenost, čili dodržovat tzv. ochranné pásmo. Distribuční firmy si tuto vzdálenost pečlivě hlídají a následně upozorňují, pokud ji nedodržujete.

Velikost ochranného pásma se liší v závislosti na druhu vedení. V drtivé většině případů vede přes pozemky síť o napětí do 35 kilovoltů. V takovém případě platí pásmo 7 m, které se počítá od krajních fázových vodičů umístěných na konzoli. Velmi jednoduše řečeno by se od stožáru zapuštěného do země na každou stranu neměl nacházet strom ve vzdálenosti 8 až 9 metrů.

Pokuty mohou dosáhnout astronomických částek

Pokud máte zahradu a na ní stromy, určitě si pohlídejte, jestli dodržujete ochranné pásmo. Web Události 24/7 zmiňuje, že problém nastává už v případě, kdy jsou stromy vyšší než 3 m v ochranném pásmu nebo jejich koruna větvemi porušuje vzdálenost alespoň 2 m od vedení. Tehdy dostanete upozornění, že dřevina ohrožuje provoz elektrického vedení. Rozhodnete-li se ji pokácet, pak pamatujte, že i kácení stromů má svá pravidla.

Chata v horách – exteriér iZdroj fotografie: Tiskové materiály Rinaldo Del Nero, fotograf Marcello Mariana

V případě, kdy budete informováni, že vaše stromy ohrožují provoz elektrického vedení a se situací nic neuděláte, riskujete pokutu ve výši až 100 000 Kč. V případě firem pak může pokuta dosáhnout doslova astronomických částek, firmy totiž mohou za nedodržení povinnosti dostat sankci až 15 milionů korun.

Jak postupovat při prořezání stromů u elektrického vedení?

Stromy mohou elektrické vedení poškodit, a tím vám zadělat na problém. Pokud pozorujete, že je třeba stromy prořezat, můžete podle webu Dům a zahrada kontaktovat správce vedení. Jako příklad lze uvést společnost ČEZ, se kterou se můžete spojit skrze jejich zákaznické číslo nebo prostřednictvím emailu. Společnost následně situaci zhodnotí a buď vás vyzve k nápravě, nebo tuto práci provede vzhledem k bezpečnosti sama.

Pokud se do prořezu pustíte na vlastní triko, buďte na to alespoň dva. Přes větve a listy nemusí být dobrý výhled a mohlo by se stát, že při prořezu zasáhnete dráty elektrického vedení. Proto je dobré mít někoho po ruce, aby mohl situaci zhodnotit a případně vás varovat, pokud se k elektrickému vedení nebezpečně přiblížíte.

Dodržujete ochranné pásmo na své zahradě?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Zobrazit další články