Jedno z nejmenších pražských divadel uvedlo v české premiéře hru britského dramatika Davida Hareho pro dvě herečky. A těmi jsou excelentní Jitka Smutná a Tereza Brodská…

divadlo ungelt nadechnout se zivota
Foto: Divadlo Ungelt

Příběh představuje dvě ženy, které opustil stejný muž. Manželka a milenka se poprvé po pětadvaceti letech potkávají tváří v tvář. Tohle nebude komedie, ale psychologické drama o starých ranách.

Malinký sklepní prostor Ungeltu dává pocit intimity, skoro jako byste byli s hrdinkami v obýváku a rušili je v jejich vypjatých výměnách názorů. Vidíte každou emoci, každou slzu v očích.

Nebyla jsem přímo cílová věková skupina. Tahle hra je určená především lidem, kteří už mají něco odžito a vědí, jak kruté dokáže láska zasazovat rány. Tím víc se dokáží s postavami ztotožnit. S pocity zrady, strachu i smíření, se vším, co život přináší.

Divadlo ungelt psychologické drama Nadechnout se života Tereza Brodská, vpravo Jitka Smutná
Foto: Divadlo Ungelt

Divadlo Ungelt si zakládá na tom, že hledá dobré hry hercům na tělo, takové, v kterých vyniknou. Právě tahle intimní hra přesvědčila Terezu Brodskou, aby se po mnohaleté pauze vrátila na divadelní prkna a spolu s Jitkou Smutnou nechala na jevišti kus sebe. Díky komornímu prostoru úplně vidíte, kolik sil a emocí hra od hereček vyžaduje, a je jen na vás, jestli ve vás taky něco zanechá.

„Nadechnout se života“ není úplně hra s živým dějem. Pokud si ale potrpíte na psychologické drama, kde se postupně odlupují vrstvy tajemství a kde slova jsou ostřejší než břitvy, pak zajděte do Ungeltu…

Divadlo Ungelt
1 hodina a 50 minut včetně přestávky
Autor: David Hare
Režie: Pavel Ondruch
Překlad: Kateřina Hilská
Scéna: Karel Čapek
Kostýmy: Petra Krčmářová

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: