Hlavní obsah

V parcích přenáší boreliózu každé třetí klíště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parky i lesní křoviny se začínají hemžit klíšťaty. Zvýšenou aktivitu hlásí například hygienici z Vysočiny. V Česku už letos onemocnělo lymeskou boreliózou přes 320 lidí, dalších sedm má potvrzenou klíšťovou encefalitidu. Proti té se dá očkovat, vhodná doba je teď.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„Ještě pořád má význam začít s očkováním proti klíšťové encefalitidě teď než to řešit před dovolenou v červenci,“ řekl Novinkám předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Ideální je to předtím, než začnou být klíšťata v přírodě aktivní. K tomu ale došlo i vinou mírné zimy dříve. Zejména v městských parcích se lidé vystavují riziku, že si odnesou infikované klíště.

„Až ve 30 procentech jsou klíšťata v městských parcích infikována a mohou způsobit lymeskou boreliózu,“ řekla Novinkám vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou boreliózu SZÚ Kateřina Kybicová.

Jen za první tři měsíce letošního roku eviduje Státní zdravotní ústav (SZÚ) 326 případů boreliózy, kterou se Češi od klíšťat nakazí nejčastěji. „Je to takový vyšší průměr a je vidět, že klíšťata nastartovala letos svou aktivitu opravdu brzy,“ doplnila Kybicová.

Klíšťata ve městech jsou nebezpečnější než v přírodě, zjistili vědci

Věda a školy

Přibližně jedno procento těchto parazitů - hlavně klíště obecné - přenáší klíšťovou encefalitidu, která může vyústit v zánět mozkových blan. Letošních sedm nahlášených případů se ze statistik posledních let zatím nevymyká.

„Obě onemocnění mohou pro lidské zdraví znamenat velké riziko, spojené často s chronickými následky. Na klíšťovou encefalitidu na Vysočině od roku 2011 zemřelo deset pacientů,“ upřesnila Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.

I tam zvýšenou aktivitu klíšťat v posledních týdnech zaznamenali. Jaká je situace v parcích ukazuje pro vybrané oblasti interaktivní mapa Klíšťapka. Podle ní je například v okolí pražské městské čtvrti Košíře promořenost klíšťat boreliózou 23 procent. Lidem se doporučuje používat repelent a do trávy nesedat.

Pro starší 50 let zdarma

Ročně onemocní lymeskou boreliózou kolem zhruba 3 až 4 tisíce lidí, kteří jsou odkázáni na léčbu antibiotiky. U encefalitidy, proti níž se dá očkovat, bylo loni hlášeno 509 případů. I tak jde o jedny z nejvyšších počtů v Evropě.

Očkování proti klíšťové encefalitidě je nepovinné. Podle lékařů jde o vhodnou prevenci. Zdravotní pojišťovny vakcinaci hradí všem starším 50 let, mladší si ji platí ze svého. U své pojišťovny ale mohou požádat o příspěvek několika stovek korun.

Přeočkování se dělá zpravidla jednou za pět let. „Pokud to někomu vychází na letošek, tak je nelepší nechat se naočkovat před sezonou a ta už nastala, teď je správný čas,“ doplnil vakcinolog Chlíbek.

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék. Komu pojišťovna proplácí očkování a jak fungují repelenty?

Neklepat

Reklama

Výběr článků

Načítám