Návrat saharského písku. Zákal na obloze může být, situace ale nebude jako o Velikonocích

Přes Česko, zejména přes jeho západní část, vítr opět přenáší písečný prach ze Sahary. Jeho částice se ale pohybují výše v atmosféře, než tomu bylo o velikonočním víkendu, kdy byl kvůli vysoké koncentraci prachových částic vyhlášen smogový stav ve většině Česka. Na síti X to v pondělí ráno uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jáchym Brzezina.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písek ze Sahary na fotografii z Olomoucka

Kvůli písečnému prachu může být v Česku opět pozorovatelný zákal na obloze | Foto: Tomáš Jílek

Pohyb prachových částic je patrný na satelitních snímcích. Jeho přítomnost naznačují i údaje ze stanic měřících kvalitu ovzduší. Ty zaznamenávají vyšší koncentrace částic PM10, což je typické právě při přechodu písečného prachu.

„Nárůst je ale nesrovnatelně nižší než minule a zcela potvrdit, že se jedná o vliv saharského písečného prachu, zatím nelze,“ poznamenal.

Kvůli písečnému prachu může být v Česku opět pozorovatelný zákal na obloze. Prach může ovlivnit i maximální teploty a množství oblačnosti, uvedl dnes ČHMÚ.

Písek přivátý z Afriky zasáhl většinu území pevninské Evropy včetně Česka o Velikonocích. Podle Českého hydrometeorologického ústavu byla koncentrace prachových částic v ovzduší ve dnech 30. března až 2. dubna natolik vysoká, že byla ve většině Česka vyhlášena smogové situace.

Saharský prach měl vliv i na výkon solárních elektráren. Prachem pokryté panely mohly mít podle expertů omezenou výkonnost i několik dní, vyplývá z komentářů oborových expertů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme