Šéf MAAE potvrdil útok dronů na jadernou elektrárnu v Záporoží. Vyzývá k její ochraně

Přidat na Seznam.cz

Podle generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho utrpěl jeden z reaktorů Záporožské jaderné elektrárny (ZNPP) v neděli nejméně tři přímé zásahy do konstrukce ochranné obálky. Informaci Grossi zveřejnil na serveru X. Informuje o tom deník Ukrainska Pravda.

Grossi zdůraznil vážné důsledky útoků na jaderná zařízení a prohlásil: „Z útoků na jaderná zařízení nemůže nikdo získat žádný vojenský ani politický prospěch, to nebude fungovat.“ Vyzval vojenské činitele s rozhodovací pravomocí, aby se zdrželi akcí porušujících zásady ochrany jaderných zařízení, a zdůraznil význam ochrany těchto kritických zařízení.

MAAE potvrdila fyzický dopad útoků dronů na Záporožskou jadernou elektrárnu a hlásí jednu oběť. Navzdory poškození šestého bloku zůstává jaderná bezpečnost neporušena, incident však představuje vážné riziko pro integritu ochranného systému reaktoru.

„Jedná se o jasné porušení základních principů ochrany největší evropské jaderné elektrárny. Takovéto bezohledné útoky výrazně zvyšují riziko závažné jaderné havárie a musí být okamžitě zastaveny,“ prohlásil Grossi a zdůraznil možné katastrofické následky takového jednání.

MAAE ani Grossi neidentifikovali bezpilotní letouny odpovědné za útok. Navzdory obviněním ukrajinská obranná rozvědka popřela, že by se na útoku podílela, a uvedla, že ruská simulace úderů na území elektrárny je pravidelnou praxí.

„Ruské útoky, včetně operací pod falešnou vlajkou, na území ukrajinské jaderné elektrárny jsou zločinnou a dobře známou taktikou, ke které se Rusové často uchylují. Stejně jako rozmístění sil a zbraní v elektrárně a vybavení některých zařízení elektrárny výbušninami,“ okomentoval útok a obvinění Ukrajiny ze strany Ruska mluvčí obranného zpravodajství ministerstva obrany Ukrajiny Andrii Yusov.

Celý incident vyvolává obavy z eskalace napětí a možnosti dalších incidentů v regionu.

Zdroj: Ukrainska Pravda, Rafael Grossi