Aimtec hnv murr

Toyota Prius se stala Designovým autem roku

V kategorii designu soutěže World Car 2024 na mezinárodním autosalonu v New Yorku pokořila nová Toyota Prius modely Ford Bronco a Ferrari Purosangue. Vítěze vybírala porota složená ze 100 významných mezinárodních automobilových novinářů z 29 zemí světa a šest světových odborníků na design.

 
Letos bylo přihlášeno do soutěže 70 modelů. Zvítězil paradoxně vůz, jehož předchozí varianty odborníci i široká veřejnost nechválili za jeho vzhled, ale čistě jen pro jeho úspornost, inovativnost a přínos k bezemisní ekologické dopravě.

Prius byl první sériově vyráběný elektrifikovaný vůz. Na trh přišel v roce 1997 a doposud se ho prodalo už přes pět milionů kusů. Globálně Toyota prodala přes 23 milionů elektrifikovaných aut s hybridním nebo plug-in hybridní pohonem.



Toyota Prius páté generace se v Evropě nabízí výhradně jako plug-in hybridní model. Tento systém přináší obecně vyšší požitek z jízdy díky nárůstu výkonu i efektivity. Spalovací motor 2,0 litru pro platformu TNGA disponuje výkonem 112 kW a spolupracuje s novým elektromotorem o výkonu 120 kW. Maximální systémový výkon pak činí 164 kW. Oproti předchozímu plug-in hybridu o maximálním výkonu 90 kW tak nová generace přináší suverénní a dynamické zrychlování.
 
Publikováno: 8. 4. 2024 | Počet přečtení: 269