Průmysl v únoru překvapil strmým růstem nových zakázek

174
prumysl
Foto: Pixabay.com

Průmyslová produkce v únoru meziročně vzrostla o 0,7 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 1,9 procenta. Samotný zpracovatelský průmysl vzrostl o 2,3 procenta. Většina sektorů vykázala v únoru meziroční růst.

Data o vývoji v průmyslu dnes [8.4.] publikoval Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle nich k pozitivním únorovým výsledkům nejvíce přispěl sektor automotive, chemický průmysl a potravinářství. V kladných číslech, byť blízkých stagnaci, nakonec skončily i některé energeticky náročné sektory. Jako jsou výroba nekovových minerálních výrobků, to jsou třeba skláři, nebo výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

„Průmyslová produkce v únoru mírně vzrostla. To zejména díky výrobě motorových vozidel. Tento výsledek byl částečně ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského února,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Podle ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Bohuslava Čížka sice přinesly výsledky průmyslu v únoru oproti posledním měsícům o něco příznivější hodnoty, ale stagnující trend nevymazaly.

„V kladných číslech, byť někdy blízkých nule, se oproti předešlým měsícům objevila většina sledovaných odvětví. Stagnující trend s omezenými možnostmi růstu je však stále zřejmý. Řada oborů se stále potýká se slabou poptávkou,“ uvedl.

Česko loni vyrobilo nejméně oceli v historii. Klesl vývoz i spotřeba

Silný pokles v únoru vykázaly strojírenství, hutnictví a energetika. Meziročně klesl o 2,1 procenta i průměrný počet zaměstnanců v průmyslu. Čížek argumentuje i tím, že se téměř o čtvrtinu meziročně snížila hodnota nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství. V těchto oborech se tak podle něj dlouhodobě projevuje pokles poptávky po oceli. A to zejména ze stavebnictví, automobilového průmyslu a strojírenství.

Nové zakázky v průmyslu v únoru

Hodnota nových zakázek v běžných cenách letos v únoru ve všech sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 8,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 8,2 procenta. Tuzemské nové zakázky vzrostly o 9,9 procenta. A meziměsíčně stoupla hodnota nových zakázek o 4,8 procenta.

„Růst hodnoty nových zakázek v průmyslu nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel. Projevila se zejména nízká srovnávací základna, zakázky v odvětví přibyly i meziměsíčně. Významné dlouhodobé kontrakty byly uzavřeny v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Průmyslová výroba v lednu korigovala silný prosincový nárůst

Hodnota nových zakázek od září loňského roku s výjimkou lednového snížení setrvale roste. Jen zakázky ve výrobě aut letos v únoru meziměsíčně přidaly přes deset procent.

„Pozitivní vývoj v nových objednávkách, rostoucí nálada v průmyslu, jak alespoň dokazuje průzkum PMI, a pokračující dezinflace ve výrobních vstupech mohou indikovat postupné a rozsáhlejší zotavování průmyslové výroby,“ komentuje aktuální data ekonom Komerční banky Kevin Tran Nguyen.

Průmyslovou produkci podle něj ale nadále brzdí utažená měnová politika České národní banky a slabší zahraniční poptávka s ohledem na nevýrazný výkon německé ekonomiky. Jakkoli tamní průmyslová výroba v únoru podruhé meziměsíčně vzrostla, to celkem výrazně o 2,1 procenta, uvedl.

Průmysl v Evropské unii a v Česku

Podle aktuálních dat Eurostatu z letošního ledna v Evropské unii [EU] průmyslová produkce meziročně klesla o 5,7 procenta. Největší meziroční pokles zaznamenalo:

  • Irsko: -34,1 %
  • Estonsko: -8,6 %

Výkon německého průmyslu se podle Eurostatu snížil o 5,4 procenta. Český průmysl klesl o 0,4 procenta. Naopak nejvíce vzrostl:

  • Slovinský průmysl: +12,2 %
  • Řecký průmysl: +10,5 %

Z hlediska průměru i evropský průmysl táhla zejména výroba aut a dalších dopravních prostředků [+9,2 %]. Naopak propadlo odvětví výroby počítačů a elektronických a optických přístrojů a zařízení [-27,6 %]

„Celkově jsou české výsledky průmyslu za únor pozitivní. Částečně kompenzují slabší leden, ale na nějaké oslavy je brzo. Už proto, že jde o první dobré číslo v řadě, i proto, že soft ukazatele za březen až tak oslnivé nebyly. Průmysl tak bude ještě chvíli balancovat na hraně v důsledku nevyzpytatelné domácí i zahraniční poptávky,“ shrnuje únorová data z Česka hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Dobrá zpráva podle něj je, že jen třetina sledovaných oborů má zakázky nižší než v lednu, konkrétně jde o výrobu kovů, elektrických zařízení a strojírenských výrobků.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here