Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Česko

Spisovatele Kunderu navrhl Babiš na nejvyšší státní vyznamenání

Předseda ANO Andrej Babiš navrhuje, aby nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, dostal spisovatel Milan Kundera foto: ČTK

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš navrhl udělit nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád Bílého lva, známému spisovateli Milanu Kunderovi. „Je náš nejslavnější spisovatel,“ zdůvodnil návrh Babiš ve svém podcastu Sorry jako.
  17:11

„Záleží to na panu prezidentovi,“ doplnil Babiš. Poslanci měli čas podat své návrhy na státní vyznamenání do konce března. Všechny pak posoudí speciální podvýbor a poté Sněmovna jako celek. Vybraná jména pak pošle prezidentovi Petru Pavlovi na Hrad.

„Milan Kundera by si vyznamenání pravděpodobně zasloužil. A nejenom proto, že je jednou z nejvýraznějších postav naší kultury v zahraničí. Ale ne tak úplně u nás doma,“ řekl loni v září v rozhovoru pro iDNES.cz Pavel.

„Ono se totiž mnohdy ukazuje, že svět vnímá některé výrazné Čechy mnohem pozitivněji než my sami,“ dodal s tím, že do budoucna spisovatelovo ocenění stojí za úvahu.

Kundera, který zemřel loni v červenci v Paříži ve věku 94 let, byl v roce 1995 oceněn medailí Za zásluhy 1. stupně. Kundera, který žil až do smrti v exilu ve Francii, ho sice přijal, ale na ceremoniál poslal pouze svou ženu.

Zalouží si spisovatel Milan Kundera nejvyšší české státní vyznamenání?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 15. dubna 2024. Anketa je uzavřena.

Ano369
Ne109

Autor románů Nesnesitelná lehkost bytí nebo Žert emigroval z Československa do Francie v roce 1974, o čtyři roky později byl zbaven občanství. Natrvalo se do rodné země už nikdy nevrátil. Také proto jej ve světě čtenáři znají spíše jako francouzského spisovatele českého původu.

„Já jsem měl tu čest ho navštívit v Paříži 10. listopadu 2018. Tam jsem zjistil, že nemá naše občanství. Nakonec jsme ho přesvědčili, aby to občanství akceptoval,“ připomněl ve svém podcastu Babiš.

Kundera v roce 2008 důrazně popřel tvrzení historiků, že v roce 1950 udal agenta-chodce Miroslava Dvořáčka. Komunistická policie si na něj počíhala přímo na koleji, kde bydlel u své kamarádky. Spisovatel označil zprávu badatelů v telefonickém rozhovoru s ČTK za nepravdivou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!