Z obávaného týmu je marodka. Vingegaard na Tour? Spíš ne. Visma hledá plán B

  15:59
„Moje sezona je už teď úspěšná,“ hlásí mistr světa Mathieu van der Poel. A zcela oprávněně. Vítězstvím na Flandrech i Paříž-Roubaix pokořil další milníky své cyklistické kariéry. Řádění devětadvacetiletého Nizozemce v barvách Alpecinu-Deceuninck sleduje s lačným a, přiznejme si, trochu závistivým pohledem celý peloton. Pro tým Visma je ale jeho triumfální šňůra přece jen o něco bolestivější. Protože připomíná, v jak velké mizérii se během pár dní nizozemská stáj ocitla.
Žluto-černá letka na čele – obrázek, na který si už všichni při Tour de France zvykli. Zopakuje se ale i letos?

Žluto-černá letka na čele – obrázek, na který si už všichni při Tour de France zvykli. Zopakuje se ale i letos? | foto: Reuters

Žluto-černé komando Vismy vlétlo do sezony a likvidovalo peloton. Za prvních šest týdnů získalo osmnáct vítězství, Jonas Vingegaard demoralizoval soupeře na úvodních etapácích a Wout van Aert ukazoval, že má formu, se kterou by konečně mohl získat triumf na kostkových monumentech.

Jenže místo Vingegaardovy zdárně pokračující přípravy na Tour de France a zářných výsledků van Aerta na kostkách si teď sportovní ředitelé Vismy nejspíš říkají: „Naše sezona je už teď katastrofická.“

První výpadky v týmu přicházely už v průběhu března. Nejprve nemoc přímo na Milán-San Remo přemohla evropského šampiona Christopha Laporta.

Pak se na klasice E3 potloukli van Aert, Tiesj Benoot a Per Strand Hagenes. Tehdy ještě van Aert vyklouzl bez následků, Benoot si ale pohmoždil žebra a mladičký Nor Hagenes si zlomil nos.

Napříč Flandry poznamenala drsná kolize. Wout van Aert přijde o prestižní klasiky

Následně nedokončil Jan Tratnik kvůli pádu větrnou jednorázovku Gent-Wevelgem. Ke své smůle se Slovinec při karambolu uhodil do levého kolene, které si loni těsně před Girem zlomil. Sice pak nastoupil do flanderské generálky Dwars Door Vlaanderen, bolest v koleni ho ale za první sto kilometrů nepustila.

To se nakonec ukázalo jako Tratnikovo štěstí, protože jinak by s největší pravděpodobností skončil přibližně šedesát kilometrů před cílem na zemi znovu.

Tehdy se skácel van Aert. Rozervaný dres společně s jeho bolestivými vzlyky nevěštily nic dobrého, a vyšetření v nemocnici černý scénář potvrdila. Kromě zlomené klíční kosti si van Aert odvezl z Vlámska ještě zlomeninu hrudní kosti a několika žeber.

Ambice týmu na ovládnutí jarních klasik se rozpadly. Jenže u toho se smůla Vismy zdaleka nezastavila.

Vingegaard stále v nemocnici

O osm dní později a tisíc vzdušných kilometrů jižněji se ocitly v troskách i plány na třetí vítězné tažení červencovou Francií.

Obraz zmaru. Zlomeniny Vingegaarda a Evenepoela, překážky na cestě na Tour

V jednom z rychlých sjezdů při čtvrté etapě Kolem Baskicka vylétlo ze silnice několik jezdců. Mezi nimi i tři největší favorité – Primož Roglič, Remco Evenepoel a Vingegaard. Zatímco Roglič skončil jen s odřeninami, Evenepoel pád odnesl zlomenou klíční kostí a lopatkou.

Nejhůř ale dopadl Vingegaard. Podrobná vyšetření odhalila kromě zlomené klíční kosti a několika žeber ještě pohmoždění plíce a pneumotorax.

Stránky ProCyclingStats odhadují jeho absenci na deset týdnů. A do Tour de France jich zbývá dvanáct. Zvládne Dán šílený souboj s časem?

Podle sportovního ředitele Merijna Zeemana zní odpověď spíš ne než ano.

„Už teď je jasné, že Jonas vynechá vysokohorský kemp v Sierra Nevadě od 6. května,“ potvrdil belgickému deníku Het Nieuwsblad. „Každým dnem se cítí lépe, ale je stále v nemocnici. A to asi mluví za vše.“

Sportovní ředitel týmu Visma Lease a Bike Merijn Zeeman.

Pokud se Vingegaard na Tour přece jen ukáže, bude to nejspíš za úplně jiných podmínek, než se kterými tým počítal. „Musíme vymyslet nový plán, přijít s co největším počtem možných řešení,“ konstatoval Zeeman.

Jedním z nich může být zapojení van Aerta. Belgičan měl startovat v květnu na Giru, ale to se zdá nyní velmi nepravděpodobné. Minulý týden si nahrál do aplikace Strava hodinovou procházku, ke které připsal: „Stát na místě znamená jít zpět.“

A zatímco si jel van der Poel v neděli po šedesátikilometrovém sólu pro druhé vítězství na Roubaix, van Aert seděl na balkóně svého domu, s pejskem na klíně a rukou v ortéze. „Devět dní po operaci a už se trochu začínám cítit znovu sám sebou. Doufám, že se brzy vrátím na kolo, ale úplné uzdravení má pro mě absolutní prioritu,“ připsal k fotce na svůj Instagram.

Šestnácté místo? Skvělé!

Jet místo květnového Gira červencovou Tour dává na papíře pro van Aerta smysl. Tým by se mohl postavit na něm, on by se zaměřil na zelený dres a etapová vítězství a pro jednou by neměl žádného lídra, o kterého je potřeba starat se v horách.

Ale v praxi se taková varianta tluče s van Aertovým snem o olympijském zlatě. Podle původních plánů měl po Giru odjet v červenci na vysokohorský kemp a z něj pak do Paříže.

Další možnou variantou je pak posunutí jezdců, kteří měli být na Tour jako domestici, do role lídrů. Nabízí se Sepp Kuss, kterému by ale snaha o celkové pořadí na Tour mohla kompromitovat obhajobu vítězství na Vueltě. Tak možná spíš Matteo Jorgenson, překvapivý vítěz letošního Paříž-Nice? Nebo naopak veterán Steven Kruijswijk, třetí na Tour 2019?

Sepp Kuss si vychutnává triumf na Vueltě. Vlevo je Jonas Vingegaard, vpravo Primož Roglič.

Přestože Visma končila loňskou sezonu jako nejúspěšnější tým v počtu vítězství a ovládla všechny tři Grand Tour, zalepit díru při Vingegaardově absenci je obtížné, zvlášť po Rogličově odchodu do Bory.

Po tak katastrofických devíti dnech se ale pravděpodobně pro Vismu hranice úspěchu v nadcházejících týdnech znatelně sníží.

Ostatně jak už se stalo na Flandrech a Roubaix.

Na Flandrech se s van der Poelem nejdéle držel Jorgenson, v závěru mu ale došly síly, a tak bylo nejlepším výsledkem patnácté místo Benoota.

Dva dny před Roubaix se musel ze zdravotních důvodů odhlásit Jorgenson, ze dvou lídrů plánu B Laporta a Dylana van Baarleho zbyl na startu pouze evropský šampion – i van Baarle se cítil na pekelný závod příliš zesláblý. A pro Laporta závod skončil hned na prvním z 29 dlážděných úseků, když píchnul a ztrátu na hlavní favority už nesmazal.

Ani Vackova dřina van der Poela nezastavila. Nizozemec ovládl i Roubaix

Van der Poel už byl téměř pět minut v cíli, když na velodrom v Roubaix dorazil první žluto-černý dres. Ale jako by smůla Vismy nebrala konce, mladík Tim van Dijke si vybral ke spurtu chodník na spodním okraji dráhy, takže byl dodatečně diskvalifikován a posunut z osmého na šestnácté místo.

Byl z toho tedy přibližně o patnáct příček horší výsledek, než ve který Visma na začátku sezony doufala. Přesto Zeeman našel pozitiva: „Díky našim talentovaným mladíkům můžeme uzavřít sezonu kostek s hlavou nahoře. Budoucnost nevypadá nejhůř.“

Vydrží mu ale optimistický tón i na Tour?

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Bayern - Real 2:2, otočka domácích i dvě penalty. Hosté berou cennou remízu

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23:27

Tři góly po přestávce, dvě penalty i moře neproměněných šancí. Úvodní semifinále Ligy mistrů mezi...

Veselý a Satoranský dovedli Barcelonu k druhé výhře nad Olympiakosem

30. dubna 2024  23:12

Basketbalisté Barcelony vyhráli s velkým přispěním Jana Veselého a Tomáše Satoranského v hale...

ONLINE: Lehečka vede nad Nadalem, první set osmifinále urval v koncovce

30. dubna 2024  21:50,  aktualizováno 

Sledujeme online Poprvé v kariéře se český tenista Jiří Lehečka potkává v soutěžním duelu se španělskou legendou...

Sigma poprvé usedla nad nabídkou Američanů. Detaily sdělí až po sezoně

30. dubna 2024  22:53

Až do úterního večera jednal spolek SK Olomouc Sigma MŽ o nabídce americké společnosti Blue Crow...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...