Osobností české fotografie za rok 2023 se stal prezident APF Jan Pohribný

foto Vyhlášení Osobností české fotografie 2023, kterou pořádá Asociace profesioálních fotografů ČR, 8. dubna 2024, Praha. Osobnost české fotografie za rok 2023, Jan Pohribný (vpravo).

Praha - Titul Osobnost české fotografie, kterou každoročně uděluje Asociace profesionálních fotografů (AFP), získal za rok 2023 prezident pořádající asociace Jan Pohribný. Za dlouhodobý přínos fotografii dostal cenu fotograf Tono Stano, jedenáctičlenná odborná porota také ocenila několik mladých fotografů. Fotografickou publikací roku se stala kniha I believe Alžběty Jungrové. Ceny dnes pořadatelé předali v Czech Photo Centre.

Pohribný se stal Osobností české fotografie i v roce 2011, o pět let později pak získal ocenění za fotografický kalendář. Letos ho na ocenění nominovali fotograf Jiří Tondl a fotograf a spisovatel Igor Malijevský. "Tvůrčím a osobitým způsobem rozvíjí tradice české fotografie. Ve své volné tvorbě se zaměřuje na vzájemný vztah člověka a přírody. Pohribný vychází z land artu. Krajinu dotváří různými přírodninami anebo malbou světlem - luminografií. Do rozličných typů krajiny zapojuje i inscenovanou figuru," uvedl Tondl.

Igor Malijevský ocenil mimo jiné Pohribného loňskou výstavu ukrajinské válečné fotografie Bojují i za nás. "Měla loni premiéru v chebské G4 a v současnosti putuje po Spojených státech. Tuto výstavu kurátorsky připravil jako výraz své podpory napadené zemi, a to jen s minimální institucionální podporou. Jan Pohribný je skaut české fotografie, který bez velkých gest dělá to, co je v danou chvíli zapotřebí," dodal Malijevský. Pohribný, který si cenu přišel převzít se skautským šátkem okolo krku, řekl, že po začátku války na Ukrajině přemýšlel, jak by mohl jako fotograf pomoct. "Došel jsem k tomu, že nejlogičtější je napojit se na ukrajinské kolegy, na ukrajinskou asociaci. Oni mi po delší odmlce odpověděli a dostal jsem asi 3000 fotografií, kterými jsem se musel probrat a z toho vytvořit výstavu," řekl Pohribný.

Fotograf Tono Stano, který proslul zejména černobílými snímky ženských aktů a portrétů, získal cenu za dlouhodobý přínos. Nominoval ho grafický designér a člen odborné poroty Aleš Najbrt, podle kterého je Stano jeden z nejlepších fotografů jeho generace. "Za jeho mnohaletou fotografickou práci, která není zdaleka jen o ženském tělu, ale jeho portrétní tvorbě," uvedl Najbrt. Stano si cenu nepřevzal, porotě a pořadatelům poděkoval a dodal, že ho ocenění nezajímá.

Publikaci Alžběty Jungrové nominovali porotce Zdeněk Lhoták a fotografka Miroslava Trusková, kteří na ní ocenili nevšedně použité materiály a emočně silné fotografie. "Do osobitého pojetí tematiky 'žena a emoce' je čtenář-divák vtažen prostřednictvím průhledů přes pauzovací papír a zrcadlových folií inspirujících k vlastní interpretaci obrazů. Dominantní formální prvky publikace jsou vyváženy výraznými a emočně silnými fotografiemi z ženského prostředí ženským pohledem," uvedl Lhoták. Kniha vyšla k loňské stejnojmenné výstavě Jungrové v prostoru staré prádelny Fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.

Porota také udělila několik ocenění mladým fotografům. Osobností mladé české fotografie do 30 let se stal Matyáš Páleníček, druhé místo obsadila Petra Bašňáková a na třetím místě byla Viol Hertelová.

V roce 2003 se stal Osobností české fotografie fotograf Josef Koudnmelka a mezi další držitele ceny za uplynulých 20 let patří třeba Vladimír Birgus, Jan Mlčoch, Anna Fárová, Jindřich Štreit, Dana Kyndrová, Pavel Dias, Jan Reich, Antonín Kratochvíl či Libuše Jarcovjáková, která cenu získala dvakrát. Loni titul získal fotoreportér České tiskové kanceláře (ČTK) Roman Vondrouš.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď