Přírodní léčba

Jak být zdraví a zhubnout? Pijte každé ráno vodu se solí. Proč?

Čím začíná váš den? Dopřáváte si po ránu studenou sprchu, popíjíte kávu nebo si snad stihnete pouze vyčistit zuby a hned pospícháte do zaměstnání? Víme, proč byste měli po ránu pít vodou se solí.

Pití obyčejné vody je zdraví prospěšné

Všichni dobře víme, že pití vody je pro naše tělo přínosné. Voda nám pomáhá regulovat tělesnou teplotu, hydratuje nás, odplavuje z těla toxiny, zlepšuje trávení, má pozitivní vliv na imunitu i obranyschopnost organismu a dokáže pomoci i při bolestech hlavy. Proč ale jednu sklenku vody denně obohatit o špetku soli?

Hydratace a doplnění elektrolytů

Kromě toho, že voda vaše tělo hydratuje, přidaná sůl se postará o to, že hladina elektrolytů ve vašem těle je v rovnováze a tím docílíte lepší funkce nervů a svalů. Jak poznat, že potřebujete doplnit elektrolyty? Mezi časté projevy dehydratace a nedostatku elektrolytů patří:

  • svalová slabost
  • únava
  • mozková mlha
  • podrážděnost

Doplnění elektrolytů oceníte také po konzumaci alkoholu, během dlouhého cestování i po cvičení.

Pohyb střev

Nejste-li si na pití slané vody zvyklí, připravte se na to, že několik hodin po konzumaci se vaše střeva rozpohybují a pročistí, a tudíž je vhodné být v blízkosti toalety. Popíjení slané vody se proto i doporučuje tehdy, kdy vás trápí zácpa. Kromě pozitivního vlivu na funkci střev počítejte také s tím, že s pomocí slané vody se zbavíte nepříjemného nadýmání a dalších trávicích obtíží.

Zdravější pleť

Pravidelné popíjení slané vody má pozitivní dopad také na pleť. Díky hydrataci bude pevnější, hladší a na první pohled zdravější.

Pevné kosti

Trápí vás často bolesti kostí? I s tím vám může pomoci slaná voda. Pravidelnou konzumací vody se solí posílíte své kosti a ulevíte si od bolesti.

Zklidnění

Mimo jiné má slaná voda vliv i vaši nervovou soustavu. Pozitivní účinky vody se solí na snížení hladiny stresu jsou totiž dobré známé. Brzy si lze povšimnout toho, že po sklenici vody se solí budete klidnější, vyrovnanější a uvolněnější.

Detoxikace organismu

Na jaře si řada lidí dopřává očistné a detoxikační rituály. Chcete-li si i vy dopřát detox celého organismu, právě voda se solí je tím, co potřebujete zařadit do svého každodenního harmonogramu.

Nadechněte se

Pravidelnou konzumací slané vody dosáhnete i toho, že se vám bude lépe dýchat. Slaná voda totiž rozpustí nechtěné hleny, sníží riziko výskytu zánětu a má blahodárné účinky na vaši dýchací soustavu. Pití slané vody se doporučuje i alergikům.

Úbytek váhy

Pokud chcete shodit nějaké to kilo, zařazení sklenice vody se solí do vašeho jídelníčku určitě není od věci. Samozřejmě neočekávejte zázračné hubnutí. Úbytek váhy v důsledku pití slané vody vychází z toho, že pomáhá rozpohybovat střeva a pomůže vám s trávením.

Proč pít slanou vodu po ránu?

Dopřát si skleničku vody se špetkou soli je nejlepší hned ráno po probuzení na prázdný žaludek. Právě pití slané nalačno je totiž nejúčinnější. Pokud jste ovšem ráno v jednom kole a nemáte již na nic dalšího čas, můžete si svou sklenku vody se solí dopřát také před spaním, ale nejlépe několik hodin po večeři.

Teplá nebo studená?

Ne každému vyhovuje vypít po ránu sklenici se studenou vodou. Naštěstí u slané vody platí, že čím je teplejší, tím má blahodárnější účinky. Bez obav si tak můžete napustit z kohoutku teplejší vodu a v klidu ji vypít před snídaní.

Kolik soli je tak akorát?

Chcete dát popíjení slané vody na prázdný žaludek šanci? Stačí, když si do vody přidáte skutečně jen špetku soli. Vyzkoušet můžete klasickou kuchyňskou sůl, růžovou himalájskou či černou indickou sůl. Každá chutná trochu jinak, a proto se nebojte přidávat si do vody tu, která vám bude nejvíce chutnat.

S množstvím soli to ale rozhodně nepřehánějte. Jakmile si na chuť slané vody zvyknete, možná budete mít tendenci její množství zvyšovat. To ale raději nedělejte. Přílišná konzumace soli má totiž negativní vliv na funkci ledvin a zvýšení krevního tlaku. Pokud si rádi solíte pokrmy a přijímáte během dne hodně soli, není nutné zvyšovat její množství ihned po ránu.

Jak často pít vodu se solí?

Stejně jako u všech ostatních činností, také v případě pití slané vody platí, že střídmost je důležitá. Slanou vodu si po ránu či večer před usnutím dopřávejte sedm dní, následně ji po dobu jednoho týdne vynechejte a pak celý proces znovu opakujte.

Kombinace vody a soli je téměř zázračná a s vaším tělem dokáže hotové divy. Vyzkoušejte pravidelné pití slané vody a uvidíte, že na sobě brzy začnete pociťovat změny.

Zdroj textu: www.healthshots.com, www.vogue.com

Zdroj foto: www.pixabay.com

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button