Foto: Freepik

Četba knih byla dřív oblíbenou zábavou, jak si můžete krátit volný čas. Číst knížku před spaním mělo své kouzlo. Nyní ale bohužel doba postoupila a je celkem uspěchaná. Lidé nemají čas číst knížky. Navíc většina z nás kouká celý den do počítače a má problémy s očima a soustředění se na čtení knížek může být i bolestivé nebo nepříjemné.

To je přesně ta chvíle, kdy nastupují na scénu audioknihy. Audioknihu si můžete pustit naprosto kdekoliv a kdykoliv – při jízdě metrem, při jízdě autem nebo při procházce. Autdioknihy jsou velice hezky zpracované, mají drobný hudební doprovod a jsou namluvené profesionálními rozhlasovými herci, kteří mají dobrý přednes.

Jediný problém u audioknih bývá akorát cena. Je to celkem logické, že někdo musí prostě zaplatit za ty herce, studio a veškerou techniku. I tak se dají získat některé tituly zdarma. Vždy je ale nutné respektovat autorský zákon, který jasně stanovuje, že se majetková práva na literární dílo vztahují pouze po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti.

Foto: Freepik

Důležité je, že se to týká nejen autora, ale i všech spoluautorů. Jestliže se tak jedná o nějaké dílo starších autorů, můžete ho nají i volně přístupné. Podobná pravidla pak panují i v celé řadě dalších zemí Evropské unie či USA.

Jak nelézt audioknihu zdarma?

Asi nejjednodušším způsobem, jak nalézt audioknihu, může být obyčejný portál YouTube. Zde si stačí zadat mluvené slovo nebo audiokniha a objeví se vám hned celá řada audioknih, a to i amatersky načtených. Velice dobrá je i mobilní aplikace od Českého rozhlasu, která se jmenuje mujRozhlas. V této aplikaci pak můžete poslouchat celou řadu audioknih či povídek.

Mimo tuto aplikaci pak existuje i celá řada aplikací jako pro Google Play, tak pro iPhone, jako například Audiolibrix, Audioteka, Anyplay nebo Čtenářský deník. Vhodné je také podívat se na možnosti nejrůznějších platforem, kde máte již předplacené služby, jako například Spotify či Soundcloud.

Zdroj: Chip.cz (odkaz)