TVARY VĚCÍ, KTERÉ PŘICHÁZÍ ODJINUD.....

Chvátal Jaroslav

Chvátal Jaroslav

autor

09.04.2024 Ufo

V průběhu desetiletí od roku 1947, kdy začala moderní éra pozorování UFO, jsme měli po celém světě nesčetné množství UFO různých tvarů, které byly popsány vyšetřovatelům tohoto fenoménu. Ty mají daleko k popisu, který vymyslel nadšený člen tisku, jenž vyzdvihl termín "létající talíř", aby vysvětlil slavné pozorování Kennetha Arnolda z 24. června 1947. Ve skutečnosti Kenneth Arnold popsal své vlastní pozorování asi devíti plavidel odrážejících se ve slunečním světle nad horou Mount Rainier jako řadu objektů vypouklých tvarů, i když později prozradil, že jeden objekt se skutečně lišil tím, že měl tvar půlměsíce. Později Arnold uvedl, že jejich pohyb po obloze přirovnal k poskakování talířů po vodě, aniž by jejich skutečné tvary přirovnal k talířům, ale v těchto jeho prvních citátech skutečně přirovnal tvary různě k "talíři"; "disku" "koláčové pánvi" "půlměsíci" nebo vypouklým a tenkým tvarům.

Bez ohledu na to se termín "létající talíř" vžil a používá se dodnes, o více než 70 let později. Určité tvary plavidel, jako například UFO ve stylu (George) Adamského, se staly symbolickými při prvních pozorováních. Adamski tvrdil, že byl osobně svědkem plavidla doutníkového tvaru' které přilétlo z Venuše a jehož fotografii pořídil vlastním šestipalcovým dalekohledem nad Palomar Gardens v Kalifornii. V Adamského vyprávění o UFO se zdálo, že na každé planetě naší sluneční soustavy se nacházejí humanoidi s inteligencí přinejmenším podobnou té naší, a to nejen na Venuši, ale i na Marsu a Saturnu, stejně jako na temné straně našeho Měsíce!

Adamski tvrdil, že byl svědkem svého prvního pozorování UFO v říjnu 1946, tedy osm měsíců před událostí Kennetha Arnolda z 24. června 1947 a před slavným titulkem na titulní straně Roswell Daily Record "RAAF zachytila létající talíř na ranči v Roswellské oblasti" jen o několik týdnů později. Od setkání s Kennethem Arnoldem jsme se v rámci fenoménu UFO setkali s obrovským množstvím různých tvarů, které jsou s ním spojovány a o nichž se podávají zprávy, včetně tvarů kříže, čtverce, krychle, vejce, obdélníku, tvaru V, trojúhelníku, koule, tvaru koblihy, doutníku a dalších, přičemž všechny tyto zprávy se údajně objevily v průběhu posledních zhruba sedmdesáti let. Jistě budete souhlasit, že všechny jsou úžasné a zajímavé. Některé z nich možná znáte a o některých se dočtete poprvé, v mé nové publikaci. Jedno italské pozorování mě však fascinuje i nyní, po téměř sedmdesáti letech.

Umělecký dojem - Kenneth Arnold a jeho setkání s UFO v 1947

Den, kdy si UFO přestalo hrát

Byl to obyčejný den 27. října 1954, krásný, typicky svěží podzimní den v italském Toskánsku. Mnoho místních obyvatel se ten večer rozhodlo jít podpořit mocný fotbalový klub Fiorentina, který hrál proti místnímu rivalovi Pistoiese. V betonovém ochozu stadionu Artemi Franchi je sledovala početná skupina diváků, která se pohybovala kolem deseti tisíc fanoušků. Po poločasové přestávce pak stadion nečekaně ztichl, plíživě ztichl - dokud se z davu neozval řev.
Fanoušci se už nesoustředili na fotbalový zápas, ale místo toho se dívali na oblohu, jejich pozornost byla upřena jinam. S ukazujícími prsty přestali fotbalisté hrát, míč se kutálel do klidu. Jedním z talentovaných fotbalistů na hřišti byl toho večera Ardico Magnini - byl jakousi legendou klubu a hrál za Itálii na mistrovství světa v roce 1954. "Pamatuji si všechno od A do Z," říká.

"Bylo to něco, co vypadalo jako vejce, které se pomalu, pomalu, pomalu pohybovalo. Všichni se dívali nahoru a tam se objevilo něco, co vypadalo jako třpytky padající z nebe, stříbrné třpytky. Byli jsme ohromeni.  Nikdy předtím jsme nic takového neviděli. Byli jsme naprosto šokováni."   

Hra se mezitím přerušila, protože diváci i hráči viděli na obloze něco tak neobvyklého, že to bylo uvedeno v zápise rozhodčího o utkání. Mezi diváky byl i Gigi Boni, celoživotní fanoušek Fiorentiny. "Jasně si vzpomínám, že jsem viděl ten neuvěřitelný pohled," říká. Jeho popis více objektů se od Magniniho mírně liší. "Pohybovaly se velmi rychle a pak se prostě zastavily. Vše trvalo několik minut. Chtěl bych je popsat jako kubánské doutníky. Prostě mi připomínaly kubánské doutníky tím, jak vypadaly." Boni strávil mnoho let tím, že si ten den v mysli znovu vybavoval. "Byly to mimozemšťané. Tomu věřím a jiné vysvětlení si nedokážu dát." Další z hráčů, Romolo Tuci, souhlasil.

"V těch letech všichni mluvili o mimozemšťanech, všichni mluvili o UFO, a my jsme měli tenhle zážitek, sami jsme je viděli, viděli jsme je přímo, doopravdy."

Incident na stadionu nelze jednoduše interpretovat jako masovou hysterii, toho dne a v následujících dnech došlo k četným pozorováním UFO v mnoha městech po celém Toskánsku. Podle některých očitých svědectví byl na obloze spatřen paprsek bílého světla, který přicházel z Prata severně od Florencie. Dalším mužem, který si vychutnává možnost hovořit o tomto dni, je Roberto Pinotti, prezident italského Národního centra pro UFO. Je autorem mnoha knih o UFO a jeho dům je napěchován mimozemskými memorabiliemi, plakáty starých italských béčkových filmů, zarámovanými novinovými články a černobílými fotografiemi rozmazaných létajících talířů. "Hráči i veřejnost zůstali při pohledu na tyto objekty nad stadionem ohromeni," říká Pinotti. "V té době se v novinách psalo o mimozemšťanech z Marsu. Dnes už ovšem víme, že tomu tak není, ale můžeme dojít k závěru, že šlo o inteligentní jev, technologický jev a jev, který nelze spojit s ničím, co známe na Zemi." Zaujal ho také materiál, který spadl z oblohy - Magnini ho popisuje jako "stříbrný třpyt".

"Je fakt, že ve stejné době, kdy bylo UFO pozorováno nad Florencií, padala shora podivná lepkavá látka. V angličtině tomu říkáme 'angel hair'," říká Pinotti.

Pinotti slyšel, že někteří pozorování popisují jako pouhou masovou hysterii až po nepravděpodobné vysvětlení, že nešlo o nic jiného než o migrující pavouky. Nezapomeňte, že se jednalo o noční zápas, zda by migrující pavouci byli vidět v noci nad stadionem. nezapomeňme na popis Gigiho Boniho o "více objektech". Někteří lidé byli odhodláni zjistit, co to bylo za pozorování. Jedním z nich byl novinář florentských novin "La Nazione", zesnulý Giorgio Batini. V roce 2003 vyprávěl v italském televizním pořadu "Voyager", jak toho dne přijal stovky telefonátů ohledně pozorování. Z kanceláří La Nazione v centru města mu výhled na oblohu zakrývala katedrála, a tak se vydal na střechu budovy novin, aby se podíval, o čem všichni mluví. Tehdy 81letý muž si vzpomněl, že viděl "lesklé koule", které se rychle pohybovaly směrem ke kopuli katedrály.

"O hypotéze migrujícího pavouka samozřejmě vím - je to čirý nesmysl. Je to stará a hloupá historka," říká Pinotti. Pavoučí teorii zpochybňuje kvůli chemické analýze vzorků "andělských vlasů". Pavoučí hedvábí je protein - organická sloučenina obsahující dusík, vápník, vodík a kyslík - nikoli prvky, které se údajně nacházejí ve vzorcích, jež mnozí přinesli na univerzitu k analýze. Nyní, když se blíží 70 let od incidentu, jsou šance na určení příčiny mizivé. "Nevěřil bych žádným zprávám o tak staré a podivné události, jako je tato, pokud bych neviděl data," říká vědecký spisovatel Philip Ball. Souhlasí s tím, že prvky, které byly údajně pozorovány v "andělských vlasech", se nezdají odpovídat pavoučí teorii. Připomeňme, že neznámý byl popsán jako kubánský doutník a zvlášť ve tvaru vejce... na pavouky museli být obrovští, když je vidělo po celé místní oblasti a navíc asi 10 000 svědků na stadionu a v noci.  Ve tvaru vejce nebo doutníku se jedná o setkání s UFO, které i po 70 letech vyvolává rozpaky.

 

Létající kříže nad Velkou Británií

UFO ve tvaru vejce není jediným popsaným typem. UFO ve tvaru kříže jsou ve skutečnosti poměrně vzácná. Zdá se také, že se liší velikostí a konfigurací, od velikosti proudových stíhaček až po extrémně velké. Barvy jsou stejně rozmanité jako uváděné velikosti neznámých plavidel. Se světly, která jsou často zbarvena bíle na koncích kříže, až po červená nebo jasně červená ve středu křížového tvaru. Často je vidět, že centrální světla, pokud je obsahují, pulzují. Při mnoha příležitostech jsou v blízkosti velkých neznámých plavidel ve tvaru kříže "mateřského plavidla" vidět menší plavidla zbarvená od zelené po oranžovou. Několik zpráv zaznamenalo, že tato plavidla vykazují schopnost vznášet se a zůstat nehybně na jednom místě a také podivně vykazují schopnost "mizet" z dohledu. V souvislosti s těmito plavidly byly také hlášeny elektrické poruchy vozidel a další.

UFO ve tvaru kříže bývají kontroverzní, zejména proto, že mnoho bezpilotních letounů může z dálky působit dojmem, že mají tvar kříže. Nicméně NUFORC (National UFO Reporting Centre) ve Spojených státech dostává pravidelně každý rok hrstku hlášení o UFO ve tvaru kříže, která se objevují po celé Severní Americe. Ačkoli dron nemůže vysvětlit slavnou zprávu, které byl svědkem císař Konstantin a která prý byla "ve tvaru kříže" neznámá před bitvou u Milvijského mostu. Ačkoli starobylost této události brání jakémukoli úspěšnému výkladu pozorování, jak si můžeme vysvětlit následující setkání s neznámým ve tvaru kříže? K jedné takové sérii pozorování došlo ve Velké Británii v roce 1967, což vedlo k vlně pozorování ve tvaru kříže ve stejném období. Zajímavější je, že k těmto pozorováním došlo během větší vlny konvenčních pozorování po celém Spojeném království a ve světě. Tedy samozřejmě pokud lze pozorování UFO označit za konvenční?

Britské ministerstvo obrany (MoD) obdrželo během roku 1967 přes 365 oficiálních hlášení o UFO, zatímco v předchozím roce jich bylo pouze devadesát pět; mnozí ze svědků byli policisté nebo lidé s vojenskou minulostí, připomeňme, že tito jsou často označováni jako "vyškolení pozorovatelé". Bylo něco málo po 11:25 dopoledne 26. října, když bývalý letecký administrativní důstojník Královského letectva J. B. W. Angus Brooks venčil své dalmatinské a alsaské psy v krajině Moigne Downs v anglickém hrabství Dorset. Zatímco se jeho psi toulali a zkoumali krajinu na čerstvém ranním vzduchu, z ničeho nic se zvedl extrémně silný vítr a on se rozhodl, že se před stále kousavějšími poryvy větru schová.

Okamžitě však spatřil "proužek vysoko na pozdně ranní obloze". Několik okamžiků pozoroval toto podivné vzdušné zjevení. Pak se rozplynul! Na stejném místě se objevil stejně podivný, ale pevný objekt. Pohyboval se "rychlostí blesku" a rychle klesal k zemskému povrchu. Brooks, který byl bývalým fotografickým tlumočníkem z druhé světové války, měl skvělé předpoklady k tomu, aby si objekt mentálně vyfotografoval. Popsal jej jako "centrální kruhovou komoru s vedoucím trupem vpředu a třemi samostatnými trupy společně vzadu". Stručně řečeno, měl tvar kříže. Objekt pozoroval přibližně 22 minut, během nichž se jeho alsaský pes vrátil, aby podivný objekt pozoroval s ním.  Později popsal, že plavidlo bylo z "průsvitného materiálu".

Brooks uvedl, že z podivného pozorovaného objektu nevycházely žádné pozorovatelné energetické jednotky ani žádný hluk. Současně uvedl, že foukal silný vítr, až síly 8, asi 39 46 MPH nebo přibližně 62 km/h, přesto však objekt zůstal nehybný po dobu přesahující hodně přes 20 minut. Poté, co se objekt vznášel, náhle ožil a zmizel na obloze východoseverovýchodním směrem. Bizarní je, že po tomto incidentu svědci Alsasana později znervózněli, když se vrátil do stejné oblasti. A co hůř, asi o šest týdnů později nebohé zvíře náhle zemřelo. Na adresu bydliště pana Brookse se sjel tým výzkumníků z britského ministerstva obrany (MO). Dr. John Dickinson z Royal Aircraft Establishment ve Farnborough, Leslie Akhurst z S4 (Air) a psycholog Alec Cassie vyslechli pana Brookse. Jejich vysvětlení se však u bývalého důstojníka RAF nesetkalo s pochopitelným souhlasem.

Podle jejich domněnky spatřil sklivcový plovák, tj. mrtvou hmotu v tekutině oční bulvy, jejíž pozorování se zdramatizovalo v důsledku Brooksova usnutí nebo uvedení do stavu blízkého spánku a (počkejte si na to) snění! Zdálo se, že Brooks nebyl vysvětlením svého pozorování ze strany MO příliš nadšen. V neposlední řadě to bylo obvinění, že usnul ve vichřici o síle 8 stupňů s alsaským psem, který na něj žvýkal!  Co tento vycvičený pozorovatel viděl? To už se asi nikdy nedozvíme. Bezpochyby se však jedná o jedno z nejzajímavějších hlášení pozorovaných nad jihem Velké Británie během tří dnů v říjnu 1967, kdy byla pozorování hlášena od oblasti Londýna až po jižní Wales.

 

Podivný objekt ve varu disku pozorovaný poblíž Rocky Hill, Connecticut - listopad 1987  

Přestože k následujícímu hlášení došlo před několika lety, toto pozorování se nedávno opět dostalo na veřejnost. Podle zprávy se James Doughtie spolu se svým kolegou z práce (který řídil) krátce po půlnoci 8. listopadu 1987 vydali po klidné silnici nedaleko Rocky Hillu v Connecticutu, USA. Doughtie, který byl řidičem nákladního automobilu, svého kolegu zaučoval a všiml si, že noc je jako stvořená pro jízdu při novoluní. Zaneprázdněn rozjímáním o klidu nočních hodin si právě tehdy všiml podivného objektu ve tvaru disku, který se nehybně vznášel nad jeho hlavou. Když se svého kolegy zeptal, zda ten bizarní objekt také vidí, Doughtie si všiml výrazu v kolegově tváři, který mu napověděl, že ho zjevně vidí také. Doughtie mu řekl, aby odstavil nákladní auto ke krajnici, ale jeho kolega to odmítl, protože se zjevně bál, co by se jim mohlo stát, kdyby to udělali. Kvůli tomu se Doughtie rozhodl stáhnout okénko na straně spolujezdce, aby mohl objekt lépe vidět, a všiml si, jak se zdá být matné, bitevně šedé barvy. Všiml si, že když mířili pod nadjezd, objekt se náhle otočil a byl nyní přímo nad nimi.

Doughtie se na něj podíval přímo vzhůru a všiml si, že spodní část neobvyklého plavidla je dokonale kruhová a září zářivě bílou barvou. Uvnitř tohoto kruhu se nacházel černý trojúhelník. V každém bodě trojúhelníku byl bod jasného bílého světla a každý bod se dotýkal samotného okraje okolního kruhu. Objekt se zdál být zcela stabilní, naprosto bez jakéhokoli chvění nebo pohybu. Doughtie odhadoval, že plavidlo mělo průměr 300 stop a bylo ve výšce asi 5000 stop, když si ho společně prohlíželi. Jeho nejmenovaný kolega, který byl řidičem kamionu, pokračoval v jízdě z místa do dálky, což znamená, že svědek nakonec ztratil podivné plavidlo z dohledu. Když se však o čtvrt hodiny později vraceli po stejném úseku silnice, plavidlo už nebylo vidět. Doughtie později po letech uvedl, že si stále vzpomíná, jak objekt "seděl" na obloze, jako by "sledoval dopravu". Nákres objektu, jak se svědkovi jevil, si můžete prohlédnout zde".

 

Záhadné "vypouklé" trojúhelníkové UFO 

Zpráva v britském bulvárním deníku "The Sun" (online), kterou 22. února 2022 napsala Olivia Burkeová, upozornila na následující skutečnosti. "Lovci mimozemšťanů zůstali ohromeni poté, co bylo nafilmováno "vypouklé trojúhelníkové UFO", které dvě hodiny číhalo nad velkým městem. Neobvyklý objekt spatřil za bílého dne na obloze pákistánského Islámábádu jeden nadšenec do mimozemšťanů. Arslan Warraich tvrdí, že strávil dlouhé dvě hodiny sledováním zařízení trojúhelníkového tvaru vznášejícího se nad hlavním městem. Třiatřicetiletý muž vysvětlil, že byl fascinován neobvyklým objektem, který se vznášel nad bohatou městskou čtvrtí DHA 1. Více než 12 minut zaznamenával UFO, jak využívá volného vzdušného prostoru z různých úhlů, aby získal co nejlepší výhled. Podnikatel, původem z Birminghamu ve Velké Británii, se pak o neuvěřitelné pozorování podělil na internetu, aby se jím mohli pokochat i ostatní.

Arslan vysvětlil: "Stále nevím, co to bylo. "Natáčel jsem to přes 12 minut v různých časech, pořídil desítky fotografií a pozoroval to nejlepší část dvou hodin. "Pouhým okem to vypadalo jako černá kulatá skála, ale když jsem si ji přiblížil, viděl jsem, že má tvar trojúhelníku s jasnou vybouleninou nahoře směrem dozadu. "Byl celistvě černý a neměl žádné ostré hrany. Neodráželo to příliš mnoho světla a nevycházely z něj žádné záblesky." "Co to je?" zeptal jsem se. Záhadný objekt je vidět, jak nehybně visí nad ruchem hlavního města pod ním. Arslan dodal: "Nevím, co to bylo, ale vím, co to nebylo - nebyl to pták. "Ptáci se mi dostali do klipu, když jsem tu věc natáčel a fotografoval. Sám létám s drony, takže vím, že to nebyl ani komerční dron. "A nedává smysl, aby naše armáda létala s tajnými drony nad nóbl čtvrtí Islámábádu, kde žije většina armádních a vládních důstojníků."  Koule, koblihy nebo čtvercové tvary, tyhle a další, ufologie už viděla všechny.