Poplatek za papírové letáky: Kdo si ceny v obchodech nezjistí elektronicky, musí počítat s novou přirážkou

Ministerstvo životního prostředí chce zavést poplatek za papírové letáky. Brzy by tak mohly vymizet z našich přeplněných schránek. Co to přesně pro Čechy znamená?

papírové letáky i Zdroj fotografie: Nicoc1amour / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Patříte mezi milovníky reklamních letáků a každý týden netrpělivě čekáte na novou várku slev jednotlivých supermarketů? Nebo vás naopak papírové letáky obtěžují a vyhazujete je ještě před dveřmi svého bytu? Oba tyto nesmiřitelné tábory české populace čeká zásadní změna. Někteří ji uvítají, jiní nad ní možná zapláčou. Podle nového zákona by totiž v dohledné době mělo dojít k výraznému omezení produkce reklamních letáků.

Konec pro papírové letáky

Věděli jste, že se u nás ročně vytiskne až 4 miliardy reklamních letáků? Papírové letáky jsou pro náš národ stejnou samozřejmostí, jako třeba pivo. Češi obecně milují slevy, a proto je pro mnoho domácností běžný týdenní rituál listování reklamními letáky. Ministerstvo životního prostředí však přichází s novelou zákona, která by mohla produkci letáků značně omezit. Součástí novely má být také zavedení záloh na PET lahve a plechovky. Obě tyto opatření by měly pozitivně ovlivnit množství odpadu, které škodí životnímu prostředí.

Parkoviště před Kauflandem
iZdroj fotografie: Aragorn25x / Creative Commons / CC BY-SA
Papírové letáky přijdou draho

Poplatek za recyklaci

Podle konkrétního znění novely by mělo dojít k zavedení popatku za recyklaci reklamních letáků. Poplatek bude povinný zaplatit každý, kdo papírové letáky produkuje. Zákon se tak nijak citelně nedotkne běžných občanů. Pro obchodníky to však bude znamenat navýšení výrobních nákladů, které mohou pro některé z nich znamenat omezení výroby reklamních letáků. Ministerstvo životního prostředí se nijak netají tím, že omezení letáků je vedlejším cílem této novely. V současné době tvoří papírové letáky 20 až 30 % celkového objemu papírového odpadu.

Peníze v ruce

Pravidlo 72 hodin aneb Jak ušetřit peníze: Obchodník často nabídne slevu, hlavní výhodou je naučit se neutrácet za zbytečnosti

Další dopady novely zákona

Podle prvotních odhadů budou obchodníci nově platit okolo 3 500 korun za tunu letáků. Poplatek za papírové letáky by mohl státní kasu obohatit o 160 až 250 milionů ročně. Mnohem pravděpodobnější však je, že mnozí obchodníci v produkci letáků značně poleví. To by mohlo mít negativní dopad také na zaměstnanost. Pokud se sníží produkce letáků, tiskárny příjdou o své zakázaky. Pro některé z nich by to mohlo znamenat ztrátu až 2,5 tisíce pracovních míst, jak pro server ČT24 uvedl prezident Svazu polygrafickcýh podnikatelů Zdeněk Sobota.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články