Martin Hašek
9. dubna 2024 • 04:45

Skákal i ze skříně, teď končí. Tři skokani odešli, šance pro teenagery

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po zimě tradičně roztály sny několika dalších českých skokanů na lyžích. Konec svých kariér oznámili jedenadvacetiletý Kryštof Hauser, dvadvacetiletý Radek Rýdl a pětadvacetiletý František Holík. „Šlo o pochybnosti, jestli chtějí dělat sport jako profesionálové. Kluci řekli, že do toho nejdou, v pohodě jsme se rozloučili,“ říká sportovní ředitel úseku Filip Sakala. Klasická disciplína se přesto hrabe ze dna, díky velkému comebacku Romana Koudelky i mladým nadějím.



František Holík kdysi vyrůstal v Jenichově, malé vesničce na kraji polabské nížiny. I daleko od horských středisek se ale zamiloval do skoků na lyžích a začal snít.

„Skákal jsem ze skříně, ze stolu, ze schodů. Po tátovi jsem chtěl, aby mi stavěl sněhové můstky,“ vyprávěl před lety.

Jeho vášeň byla silná, rodina rozeslala dopisy do skokanských bašt a odpověď přišla od slavného trenéra Zdeňka Remsy z Lomnice nad Popelkou. Pak všichni přesídlili do Liberce a o mladém Františkovi se jednu dobu mluvilo jako o největším českém talentu. V sobotu však Holík, spolu se svými dvěma kamarády z týmu, oznámil konec kariéry.

„Rozhodně se mi nepodařilo dosáhnout všeho, v co jsem doufal. Už nemám dostatek motivace se aktivně věnovat vrcholovému sportu,“ napsal Holík na Instagram.

Pro český skok je to pokračování neradostného trendu. Už před čtyřmi lety se kvůli bolestem v zádech loučil nadějný letec Tomáš Vančura. Rok na to skončil Vojtěch Štursa. Po olympiádě v Pekingu se přidali Čestmír Kožíšek a juniorský mistr světa Viktor Polášek, vloni pak Filip Sakala a František Lejsek. A teď mizí další vlna – Holík, Rýdl a Hauser.

„Je to smutné, že končí tři sportovci, nicméně si nemyslím, že je úplně správně, abychom

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud