Na opravě mostu u Brodu ŘSD ušetří miliony. Odpočívka na D1 se však prodraží

  8:52
Přibližně deset milionů korun by mohlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ušetřit na rekonstrukci mostu v Pohledských Dvořácích u Havlíčkova Brodu. Ukázaly to výsledky výběrového řízení na zhotovitele. Oprava úseku na silnici I/34 na Ždírec nad Doubravou se uskuteční ještě letos. Naopak, zřejmě se prodraží rozšíření dálničního odpočívadla.

Most u Pohledských Dvořáků čeká oprava. Stát by měla přes 33 milionů korun. Odhadované náklady byly o více než deset milionů korun vyšší. | foto: Martin Vokáč, iDNES.cz

Hodnotu zakázky ŘSD ocenilo na 44 milionů korun bez DPH. Nejnižší nabídka ve veřejné soutěži byla o více než deset milionů nižší. Podala ji společnost Mados MT, kterou výběrová komise díky tomu označila za vítěze tendru.

Firmě z podhůří Orlických hor dal vlastník mostu na jeho opravu 180 kalendářních dní. „Akci bychom rádi dokončili ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku,“ uvedl mluvčí ŘSD pro Kraj Vysočina Jiří Veselý.

Most nad Pohledskými Dvořáky není příliš starý. Postaven byl v 90. letech minulého století, když se budovala přeložka silnice 34. Ta totiž původně vedla přes brodskou místní část, kam ve směru od města klesala k železničnímu přejezdu nepříjemnými serpentinami. Právě údolí s železniční tratí na Pardubice a Břevnickým potokem most dnes překlenuje.

Most je dlouhý 223 metrů, je tvořen spojitou konstrukcí o sedmi polích s rozpětím 24 až 33 metrů. Nosná konstrukce je tvořena dvoutrámovou dodatečně předpjatou železobetonovou monolitickou konstrukcí. Samotná mostní konstrukce je vysoká téměř dva metry a široká 14 metrů.

Rekonstrukce po polovinách a se semafory

„Diagnostika prokázala dožilý stav mostního svršku, zejména říms, zábradlí, izolace a systému odvodnění. Stávající svršek mostu bude tedy odstraněn a nahrazen novým,“ popsal předpokládaný rozsah stavebních prací Veselý s tím, že navíc bude celoplošně sanována spodní stavba.

Rekonstrukce bude probíhat po polovinách. Na jedné se bude pracovat, na druhé bude zaveden kyvadlový provoz řízený semafory. Vzhledem k intenzitě dopravy lze očekávat kolony a zdržení v řádu minut. Přesný termín, kdy omezení začne, však dosud není znám.

28. února 2024

Řidiči osobních vozů, kteří nebudou chtít čekat v koloně, mohou místo objet po staré silnici skrz Pohledské Dvořáky. Silnice je však průjezdná pouze v jednom směru, a to od Havlíčkova Brodu na Pardubice.

Pro řidiče v Havlíčkově Brodě a jeho nejbližším okolí bude omezení znamenat další mrzutost na jejich cestách. Nejspíše v květnu by mohla začít velká rekonstrukce Lidické ulice tvořící výpadovku na Jihlavu. I zde by se mělo při zavedení kyvadlového provozu pracovat po polovinách.

Uzavřena je Dobrovského ulice i Baštínov

Uzavřena je rovněž Dobrovského ulice v širším centru města, která odvádí dopravu ze samotného historického jádra severním směrem k druhému největšímu brodskému sídlišti Výšina. Mimo jiné prochází i kolem pivovaru a je důležitou trasou pro městskou hromadnou dopravu. Uzavřena je rovněž navazující ulice Barbory Kobzinové a část ulice P. F. Ledvinky.

„Dobrovského ulice bude kompletně předlážděna. I po opravě se na ni žulové kostky vrátí, asfaltem je nahrazovat nebudeme,“ zmínil brodský místostarosta Libor Honzárek.

Most u Pohledských Dvořáků na I/34 na východním okraji Havlíčkova Brodu.

Most u Pohledských Dvořáků na I/34 na východním okraji Havlíčkova Brodu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Starosta Zbyněk Stejskal doplnil, že by oprava měla skončit ještě letos. Práce už se dostaly do druhé etapy, uvolněna byla důležitá křižovatka Dobrovského s Husovou, Horní a Štáflovou ulicí.

Nepříjemností pro ty, kdo jezdí směrem na Vysokou a Šlapanov, je uzavírka silnice v brodské místní části Baštínov. Opravuje se tam hráz rybníka. Oficiální objízdná trasa je značena ze Šlapanova přes Štoky a po silnici 38 do Havlíčkova Brodu.

„To je zbytečně dlouhé a složité. Jezdím na Herlify a přes Mírovku do Baštínova. Vyjedu pár metrů za uzavřeným úsekem,“ říká jedna z řidiček, která denně dojíždí z Brodu do Šlapanova do práce. Tato objížďka je v dokumentech na webových stránkách městského úřadu vedena jako záměrně neznačená a pouze pro autobusy a místní dopravu.

Rozšíření odpočívadla na D1 o hektar se prodraží

Odpočívka na 95. kilometru D1 je svým rozložením netypická. ŘSD nyní připravuje její modernizaci, která by měla mimo jiné přinést více parkovacích míst.

Deset milionů se ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podaří ušetřit na opravě mostu u Pohledských Dvořáků, o nejméně dvoj- násobek však zřejmě přijde při rekonstrukci dálničního odpočívadla u Mikulášova na 95. kilometru D1.

Soutěž na zhotovitele se tam chýlí ke konci, lhůta pro podání nabídek vypršela.

„Do tendru se přihlásily čtyři firmy, jejichž nabídky se pohybují v rozmezí od 198 do 209 milionů korun bez DPH. Hodnotu veřejné zakázky jsme přitom odhadovali na 180 milionů,“ konstatoval regionální mluvčí ŘSD Jiří Veselý.

Zdejší oboustranná odpočívka nemá typovou podobu kvůli omezeným majetkovým poměrům. Přesto nabízí vše, na co jsou řidiči zvyklí – tedy čerpací stanici, občerstvení, toalety i parkovací místa.

ŘSD během rekonstrukce odpočívadlo rozšíří přibližně o jeden hektar, přibýt by měly zhruba tři desítky parkovacích míst. Doplněn bude mobiliář včetně zastřešených posezení a LED osvětlení. Pro rodiny s dětmi bude zřízeno dětské hřiště. Vysázeny budou i nové stromy.

„Pro zlepšení využití kapacity stání budou odpočívky vybaveny systémem pro sledování obsazenosti a telematickým systémem pro rozřazení nákladních vozidel do jednotlivých řad,“ doplnil Jiří Veselý.