Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Akci s Voice of Europe pořádal Foldynův asistent, peníze prý dal i Bystroň

Ve druhé polovině února se v Praze konala konference, kterou spoluorganizoval německý poslanec Petr Bystroň (vpravo). Zúčastnil se i Jaroslav Foldyna (vlevo) a předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Zdroj: Facebook Zuzany Majerové
Ve druhé polovině února se v Praze konala konference, kterou spoluorganizoval německý poslanec Petr Bystroň (vpravo). Zúčastnil se i Jaroslav Foldyna (vlevo) a předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Zdroj: Facebook Zuzany Majerové

Zástupci Voice of Europe se v uplynulých týdnech účastnili konference, kterou spoluorganizoval Milutin Ilić, asistent poslance Jaroslava Foldyny (SPD). Na organizaci a financování se podle něj podílel také německý poslanec Petr Bystroň. Vyplývá to z pátrání Deníku N a polského listu Gazeta Wyborcza. Bystroň na akci pozval i krajně pravicové politiky z Polska nebo Maďarska a nechyběli tam ani ti čeští.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V polovině letošního února se do Česka sjeli zástupci krajně pravicových stran z různých zemí Evropy. Konference, která poměrně bez povšimnutí proběhla v podniku na Novotného lávce v centru Prahy, se zúčastnili i zástupci mediální platformy Voice of Europe. Tu Česko nedávno zařadilo na sankční seznam kvůli tomu, že byla podle BIS financována z Ruska.

Na akci přijel poslanec Alternativy pro Německo (AfD) s českými kořeny Petr Bystroň, kterého Bezpečnostní informační služba podezírá z toho, že si vzal peníze od proruské vlivové sítě financované z Ruska ukrajinským oligarchou Viktorem Medvědčukem, předseda maďarského hnutí Naše vlast László Toroczkai nebo Roman Fritz, který je místopředsedou krajně pravicové Konfederace polské koruny.

Konferenci spoluorganizoval spolek Geopolitikon, který založil a vede Milutin Ilić, srbský nacionalista, který je zároveň asistentem poslance Jaroslava Foldyny (SPD).

„První část konference se uskutečnila 17. února a tématem byla ‚komparativní analýza porušování mezinárodního práva v případě Kosova a Ukrajiny‘,“ popsal Deníku N Ilić. Podle programu, který mají Deník N a Gazeta Wyborcza k dispozici, na akci vystoupil sám Ilić, Foldyna, europoslanec za SPD Ivan David nebo Giuseppe Maiello, který je členem Pirátů.

„Mě si tam pozvali, abych řekl něco odborného. Pozvání jsem dostal zřejmě od Milutina Iliće, ale na konferenci jsem vystoupil na dálku,“ řekl Maiello.

Kolik zaplatil Bystroň?

Bystroň promluvil jak v první části konference, tak i v té druhé, která byla nazvaná Budoucnost Evropy a konala se na stejném místě o dva dny později. Ilić tvrdí, že německý poslanec byl i spoluorganizátorem druhé části akce a pomáhal podle něj i s financováním.

První den konference podle Foldynova asistenta stál

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská síť v Praze

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější