CZK/€ 24.935 -0,02%

CZK/$ 23.131 -0,47%

CZK/£ 28.979 -0,09%

CZK/CHF 25.503 -0,20%

09. 04. 2024

0 komentářů

Nezaměstnanost mírně poklesla

 

V první dvou měsících letošního roku se nezaměstnanost držela na úrovni rovných 4 %. Březen přinesl nepatrné snížení na 3,9 %, kdy hlavní roli hrály sezónní vlivy. Ty by i v dalších měsících měly zapříčinit pokles nezaměstnanosti směrem k 3,5 %. Na celkové nezaměstnanosti se zatím příliš neprojevuje ani mírné propouštění v oblasti průmyslu vyplývající z reportu nákupních manažerů. Situace na českém trhu práce se tak příliš nemění. Firmy se i přes slabou poptávku neuchylují ve vyšší míře k propouštění, protože při obnovené poptávce by jim tito vyhození lidé mohli chybět.

Loading



 

Počet uchazečů o zaměstnání se oproti únoru snížil na necelých 289 tisíc, zatímco počet volných pracovních míst zůstal takřka stejný (269 tisíc). Je to tak již čtvrtý měsíc v řadě, kdy počet uchazečů převyšuje počet volných pracovních pozic. V tuto chvíli tak připadá na jednoho uchazeče přibližně 0,9 volného pracovního místa. Nicméně v dalších měsících se ovšem pravděpodobně budou nůžky opět rozevírat.

Z regionálního hlediska došlo k nárůstu nezaměstnanosti v 9 okresech, ale celkový obrázek se nemění, když nejvyšší nezaměstnanost zůstává v okresu Karviná (8,2 %). Následují okresy Most (7,7 %), Bruntál (7,4 %) a Chomutov (7,0 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost je i nadále v okresech Praha-východ (1,5 %) a Praha-západ (1,6 %).

Nezaměstnanost ani v prvním čtvrtletí roku 2024 nerostla, přestože výkon české ekonomiky má k ideálu daleko. Nicméně optimismus v ekonomice začíná postupně růst, což se projevuje i v očekávání nárůstu poptávky v dalších měsících. Firmy se proto snaží v co nejvyšší míře udržet své zaměstnance, ačkoliv z krátkodobého hlediska se to může zdát nevýhodné. Ale proces nabírání nových pracovních sil je administrativně a časově náročný, zároveň je třeba, aby se noví zaměstnance zaškolili, a především v současné situaci na trhu práce je to spíše zaměstnanec, kdo určuje pracovní podmínky včetně mzdového ohodnocení. To znamená, že firmy by měly vyšší finanční náklady na novou pracovní sílu. I z tohoto důvodu neočekáváme v dalších měsících růst nezaměstnanosti. Trh práce zůstává napjatý, a naopak současná konstelace může tlačit na vyšší růst mezd.

Autor: Martin Kron, analytik Raiffeisenbank

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *