Praha hledá pachtýře pro své zemědělské pozemky, zn. ekologické hospodaření

Hlavní město Praha hledá pachtýře pro svých 14 zemědělských pozemků. Pronájem město inzeruje na svém realitním portálu, kde se zájemci dozví podrobnější informace. Cílem je na plochách zajistit ekologicky šetrné hospodaření v souladu s klimatickým plánem města.

„Celé Česko se potýká s nestandardně vysokými teplotami a suchem pro toto roční období. Jednou z možností, jak můžeme aspoň lokálně následky klimatické změny zmírňovat, je péče o krajinu –⁠⁠⁠⁠⁠ způsob orby, střídání plodin, tvorba mezí, polních cest a podobně. Hlavní město by mělo jít příkladem,“ říká Jana Komrsková, náměstkyně primátora Prahy pro životní prostředí a klimatický plán .

Požadovaná doba pachtu je pět let. Minimální cena není stanovena, v předešlých případech město pozemky pachtovalo zhruba za 10 až 50 haléřů za metr čtvereční. „Podmínky jsou nastaveny tak, aby byl pacht pro hospodáře co nejvíce atraktivní. Zveřejněním na realitním portále oslovíme co nejvíce zájemců. Praha spravuje zhruba 1 650 hektarů zemědělské půdy a naším cílem je nenechat ji ležet ladem, ale naopak ji zhodnocovat. Cestou je právě šetrné hospodaření,“ uvádí Adam Zábranský, radní pro majetek, legislativu a transparentnost.

V souladu se zásadami Klimatického plánu

Aktuálně nabízené pozemky se nacházejí v katastrech Točná, Třeboradice, Vysočany, Kbely, Šeberov, Suchdol, Kyje, Dolní Počernice, Horní Počernice, Dubeč a Běchovice.

Podpora udržitelného ekologického zemědělství je jedním ze 69 opatření Klimatického plánu hlavního města. Praha už v roce 2019 vypověděla všechny tehdejší pachtovní smlouvy a o rok později schválila Zásady ekologického hospodaření na zemědělské půdě, kterou vlastní. Součástí zásad jsou i krajinářské úpravy. Město nyní uzavírá nové pachty pouze za podmínky dodržování těchto zásad.

Zásady upravují velikost půdních bloků a jejich rozdělení, základní pravidla osevních postupů, omezení použití chemie, kdy anorganická hnojiva je zcela zakázáno používat, a další.*

/tz/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down