Dnes Úterý - skorojasno 27°C
Zítra Středa - skorojasno 23°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zaměstnanci nemocnice vypsali sbírku na projekt oprav, vedení ani ministerstvo o ní nevědělo
Některé pavilony krčské nemocnice se již modernizace dočkaly. Třeba pavilon D. Foto: archiv

Zaměstnanci nemocnice vypsali sbírku na projekt oprav, vedení ani ministerstvo o ní nevědělo

Zaměstnanci Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze vypsali sbírku na studii projektu oprav dětské kliniky. Budova je podle nich v nevyhovujícím stavu a na dětské pacienty fouká netěsnícími okny. Vedení nemocnice podle mluvčího Petra Sulka o sbírce nevědělo, ale aktivitu zaměstnanců vítá. S rekonstrukcí kliniky se podle něj počítá. Informace o sbírce nemělo podle mluvčího Ondřeje Jakoba ani ministerstvo zdravotnictví (MZd), nepovažuje její cíl za úplně vhodný.  

„Protože bychom si pro naše pacienty přáli lepší zázemí, rozhodli jsme se my, zaměstnanci Pediatrické kliniky, založit sbírku, jejímž prostřednictvím bychom vybrali na studii k projektové dokumentaci, která by nám pomohla odstartovat tolik potřebnou rekonstrukci," píše se v popisu sbírky.

Budova je podle nich oddělená od jiných budov poskytujících péči dětským pacientům, takže je třeba děti převážet venkem. „Vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně," napsali zaměstnanci kliniky, která ročně pečuje asi o 1600 dětí.

Více než 95 let stará nemocnice se v současné době opravuje, rekonstrukce několika pavilonů vyjde na stovky milionů korun. Ukončené byly podle Sulka například opravy Kliniky dětské chirurgie a traumatologie. „S rekonstrukcí Pediatrické kliniky je rovněž počítáno a postupně se na ní i pracuje. S tím souvisí i vznik budoucího nového pediatrického pracoviště," sdělil na dotaz ČTK. Obecně podle něj nemocnice aktivitu zaměstnanců vítá, zde ale podle něj „došlo k informačnímu nesouladu".

Sbírka začala minulý čtvrtek a do dnešních 14:00 se v ní vybralo asi 45 000 korun z plánovaných 360 000 korun. Mají být použity na studii k projektové dokumentaci nového Pediatrického centra, které nemocnice plánuje vybudovat.

„Toto centrum bude zahrnovat nový prostor pro Pediatrickou kliniku, který bude mít těsnou návaznost na Kliniku dětské chirurgie a Oddělení dětské intenzivní medicíny. Bude tak tvořit pro děti ucelený komplex péče, kde bude odpovídající sociální i zdravotnické zázemí a všichni potřební dětští specialisté budou pod jednou střechou," píše se v popisu sbírky.

Ve sbírkách už se na projekty v přímo řízených nemocnicích MZd v minulosti vybíralo, například před dvěma lety na hřiště a terapeutickou zahradu Fakultní nemocnice v Motole. Častější jsou ale dary různých nadačních fondů či neziskových organizací přímo nemocnicím, například přístrojů nebo peněz na výzdobu či jiné vybavení.


Autor: ČTK

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

Včera v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

V Praze na Harfě jsou high-tech laboratoře pro vývoj nových léků

28. dubna 2024 ve 23:28

Objevy z ÚOCHB mají od středy větší šanci, že se dostanou do praxe, a pacienti s dosud neléčitelnými nemocemi mají zase silnější naději, že se dočkají účinné terapie. Fungovat totiž začíná na české poměry unikátní translační centrum spojující vědu a její komerční využití –...

Při požáru bytu v Záběhlicích zemřel člověk

28. dubna 2024 v 16:31

Nedělní ranní požár bytového domu v Záběhlické ulici v desáté městské části měl bohužel tragické následky. 

Potápěči hasičů cvičili vyzvednutí dodávky z Vltavy

28. dubna 2024 v 11:03

Hasiči a potápěči HZS hl. m. Prahy cvičili v pátek 26. dubna v holešovickém přístavu v Praze 7. Námětem cvičení bylo vyzvednutí dodávky, která sjelo do Vltavy a zcela se ponořila pod vodu.  

Další články
Nahoru