Záznamy z terapeutických sezení

stella_maris
Příznivci románu Pasažér o osudech záchranáře Bobbyho Westerna, který napsal klasik americké literatury Cormac McCarthy, by si neměli nechat ujít ani vyprávění o Bobbyho sestře. Začtěte se do novely Stella Maris a seznamte se s doktorandkou matematiky trpící schizofrenií.

Po dlouhých šestnácti letech, jež uplynuly od vydání jeho světového bestselleru Cesta, se doyen americké literatury vrátil na scénu s novým dílem, románovým diptychem. Jeho první část, nazvaná Pasažér, pojednává o peripetiích záchranáře Bobbyho Westerna, zatímco část druhá, Stella Maris, je věnována jeho sestře Alicii, doktorandce matematiky na Chicagské univerzitě. Ta se znenadání objeví v nemocnici ve Wisconsinu se čtyřiceti tisíci dolary v igelitové tašce. Záhy se ukáže, že trpí paranoidní schizofrenií a že možná v její mentální nestabilitě hraje určitou roli její bratr Bobby, o němž za žádnou cenu nechce mluvit. Reálný svět, zejména vzpomínky na dětství, se na plátně, které čtenářům představuje, prolínají s přeludy, premisami a závěry fyziky a filosofie. Příběh, vyprávěný prostřednictvím záznamů z terapeutických sezení, je působivým dovětkem k románu Pasažér a zároveň úchvatnou meditací o pojmech jako Bůh, pravda, zkušenost a lidská existence.

Stella Maris

Autor: Cormac McCarthy
Přeložil: Ladislav Nagy

Počet stran: 200
Vazba: vázaný blok
Formát: 120×198 mm
ISBN: 978-80-257-4369-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Stella Maris vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Dobrý den, já jsem doktor Cohen.
Nejste ten doktor Cohen, kterého jsem čekala.
To mě mrzí. Máte asi na mysli doktora Roberta Cohena. Ano. Koukám, že u vás nemáte o doktory Coheny nouzi. To asi ne. Jak se máte? Je vám dobře?
Jestli je mi dobře.
Ano.
Jsem ve cvokárně.
No, mimo to, chtěl jsem se zeptat.
Jak dlouho tohle děláte?
Nějakých čtrnáct let.
Tohle si budete nahrávat.
Myslím, že tak jsme se dohodli. Nevadí to?
Asi ne. Ačkoli jsem si tedy myslela, že jste někdo jiný. Takže to vadí.
Ne. Je to v pohodě. I když bych chtěla říct, že jsem souhlasila jen s povídáním. Ne s žádnou terapií. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Cormac McCarthy (1933–2023) se narodil roku 1933 v rhodeislandské Providence na východním pobřeží Spojených států, jako třetí ze šesti dětí. Roku 1937 se jeho rodina přestěhovala do Knoxvillu. Krajina, kultura a povahopis východního Tennessee a Appalačských hor mladého spisovatele výrazně ovlivnily a odrážejí se zejména v jeho prvních čtyřech románech: Strážce saduVnější tmaDítě Boží a Suttree (1979). V následujících dílech se už autor zabývá americkým Jihozápadem, kam se na konci sedmdesátých let přesunul: své opus magnum Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě tvořil čtyři roky v texaském El Pasu. Poté přišla „Hraničářská trilogie“: Všichni krásní koněHraniceMěsta na planině, a s ní i zájem médií, čtenářstva a mohutný komerční úspěch. Pozici stěžejního amerického romanopisce stvrdil Cormac McCarthy svými dalšími dvěma romány, „thrillerem“ Tahle země není pro starý a postapokalyptickým podobenstvím Cesta, za nějž získal Pulitzerovu cenu za literaturu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStella Maris

McCarthy, Cormac

Argo, 2024

Napsat komentář