Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zaměstnanci vypsali sbírku na opravu dětské nemocnice, vedení o tom nevědělo

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze. (květen 2022) foto: ČEZ

Zaměstnance Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze trápí špatný stav dětské kliniky. Podle nich kvůli starým oknům například na malé pacienty fouká. Rozhodli se proto vypsat sbírku na její opravu na platformě Donio. Během šesti dní lidé poslali více než 200 tisíc korun, sbírka však byla nakonec ukončena. Vedení nemocnice o ní totiž nic nevědělo.
  18:05

Podle vyjádření mluvčího Thomayerovy nemocnice Petra Sulka se jednalo o dobrovolnou spontánní akci zaměstnanců kliniky, o které vedení nebylo detailně informováno a došlo tak ke komunikačním komplikacím.

„Šlo o akci Nadačního fondu, který nespadá pod nemocnici. Obecně tyto aktivity zaměstnanců vítáme, ale v tomto případě došlo k informačnímu nesouladu,“ vysvětlil mluvčí. Více než 95 let stará nemocnice se v současné době opravuje, rekonstrukce několika pavilonů vyjde na stovky milionů korun. Nedávno prošly opravou například Kliniky dětské chirurgie a traumatologie.

Současný stav dětské kliniky v nemocnici v Krči

„S rekonstrukcí Pediatrické kliniky je rovněž počítáno a postupně se na ní i pracuje. S tím souvisí i vznik budoucího nového pediatrického pracoviště,“ sdělil Sulek.

Informace o sbírce nemělo podle mluvčího Ondřeje Jakoba ani ministerstvo zdravotnictví (MZd). To uvedlo, že její cíl nepovažuje za vhodný.

Sbírka probíhala na platformě Donio. „Protože bychom si pro naše pacienty přáli lepší zázemí, rozhodli jsme se my, zaměstnanci Pediatrické kliniky, založit sbírku, jejímž prostřednictvím bychom vybrali na studii k projektové dokumentaci, která by nám pomohla odstartovat tolik potřebnou rekonstrukci,“ píše se v popisu sbírky. Tu organizoval Nadační fond Davida Švestky.

Budova dětské kliniky je podle zakladatelů sbírky oddělená od jiných budov poskytujících péči dětským pacientům. „Vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně,“ napsali zaměstnanci kliniky, která ročně pečuje asi o 1 600 dětí s různými zdravotním problémy.

„Všechny tyto děti si zaslouží nejen odpovídající léčbu, ale i prostorové zázemí,“ vysvětlili zaměstnanci dětské kliniky FTN.

Sbírka začala minulý čtvrtek, do úterních 15:30 se v ní vybralo přibližně 200 tisíc korun z plánovaných 360 tisíc korun.

Thomayerova nemocnice však nakonec uvedla, že studii na novou pediatrii chce zafinancovat sama.

„Toto centrum bude zahrnovat nový prostor pro Pediatrickou kliniku, který bude mít těsnou návaznost na Kliniku dětské chirurgie a Oddělení dětské intenzivní medicíny. Bude tak tvořit pro děti ucelený komplex péče, kde bude odpovídající sociální i zdravotnické zázemí a všichni potřební dětští specialisté budou pod jednou střechou,“ zní popis projektu, který se objevil ve sbírce.

„Peníze ze sbírky využijeme na vybavení dětské nemocnice,“ doplnil mluvčí Sulek.

Ve sbírkách už se na projekty v přímo řízených nemocnicích MZd v minulosti vybíralo, například před dvěma lety na hřiště a terapeutickou zahradu Fakultní nemocnice v Motole. Častější jsou ale dary různých nadačních fondů či neziskových organizací přímo nemocnicím, například přístrojů nebo peněz na výzdobu či jiné vybavení.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!