Hlavní obsah

Nejlepším sportovcem Českého paralympijského výboru je plavec Kratochvíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu pro nejlepšího sportovce Českého paralympijského výboru za rok 2023 získal nevidomý plavec David Kratochvíl, který se loni v patnácti letech stal mistrem světa na 400 metrů volný způsob. Ocenění převzal na dnešním galavečeru v Praze.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva druhá Pavlína Vejvodová, vítěz David Kratochvíl a třetí David Drahonínský.

Článek

Kratochvíl si životní zlato zajistil až v závěru. Po 250 metrech se ještě ve finále pohyboval na šesté příčce, ale závěr měl bezkonkurenčně nejrychlejší. „Nevěděl jsem, jak jsem dopadl. Až taťka mi řekl výsledek. Nadšením jsem křičel přes celý bazén,“ vzpomínal na svůj triumf. Díky němu se dostal na slavnostní večer věnovaný nejlepším českým handicapovaným sportovcům. „Je to úžasný pocit. Já jsem toto nikdy nezažil, je to poprvé. Je to pro mě fakt velký úspěch,“ rozplýval se ve chvíli, kdy ještě nevěděl o svém vítězství. Triumf v anketě nečekal.

Další sportovní úspěchy může Kratochvíl přidat zanedlouho na dubnovém mistrovství Evropy na Madeiře a především na letních paralympijských hrách v Paříži.

Za Kratochvílem skončila v hlavní kategorii druhá tricyklistka Pavlína Vejvodová, dvojnásobná mistryně světa. Třetí příčku v anketě za minulý rok obsadil lukostřelec David Drahonínský. Nejlepším kolektivem byl vyhlášen český parahokejový tým díky historickému bronzu z mistrovství světa v Kanadě.

Objevem roku se stal tricyklista Jindřich Mašín. Ceny za mimořádný výkon se dočkali paratanečníci Karolína Anna Möckl Dvořáčková a Jan Kohout. Za přínos parasportu byl oceněn Roman Herink, jenž stál u zrodu českého parahokeje.

Síň slávy se při příležitosti 30. výročí založení Českého paralympijského výboru rozrostla o tři jména. Přibyli do ní čtyřnásobný paralympijský šampion v plavání Martin Kovář, další bývalý paraplavec Roman Gronský a pětinásobná paralympijská šampionka v lyžování Kateřina Šromová, rozená Teplá.

Ceny Českého paralympijského výboru za rok 2023:
1. David Kratochvíl (plavání), 2. Pavlína Vejvodová (cyklistika), 3. David Drahonínský (lukostřelba).
Kolektiv roku: český parahokejový tým.
Mimořádný parasportovní výkon: Karolína Anna Möckl Dvořáčková a Jan Kohout (paradance).
Objev roku: Jindřich Mašín (cyklistika).
Přínos parasportu: Roman Herink (zakladatel parahokeje v Česku)
Síň slávy: Martin Kovář, Roman Gronský (oba plavání), Kateřina Šromová (lyžování).

Reklama

Související témata: