Dnes Úterý - zatazeno 14°C
Zítra Středa - obcasny-dest 15°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V ulicích Prahy 1 se objeví další mlžítka, celkem jich bude letos sedmnáct
Mlžítko na náměstí Republiky. Foto: MČ Praha 1

V ulicích Prahy 1 se objeví další mlžítka, celkem jich bude letos sedmnáct

Celkem bylo v ulicích Prahy 1 nainstalováno v letech 2020 až 2023 devět mlžítek, letos k nim přibude dalších osm osvěžovacích zařízení. Informovala o tom mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová. Podle ní se jedná o účinnou ochranu před vysokými teplotami.  

Mlžítka jsou napojena na pozemní hydranty a nevyžadují žádné výkopové či stavební zásahy. Instalace zařízení tak byla podle Šnejdarové rychlá a efektivní, což umožnilo brzkou reakci na vysoké letní teploty. 

„Spolupráce s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) byla během celého období instalace zařízení bezproblémová. Technický personál společnosti operativně reagoval na jakékoli situace, kdy zařízení nefungovalo správně, a zajistil jejich okamžitou opravu,“ sdělila mluvčí. 

V letošním roce bude v rámci nové smlouvy s PVK nainstalováno dalších osm mlžících zařízení ve stejných lokalitách jako v předchozích letech (Újezd, Náměstí Republiky, Ovocný trh, Staroměstské náměstí, Havířská ulice, Uhelný trh, Jungmannovo náměstí). Smlouva zahrnuje nejen spotřebu vody, ale také instalaci a deinstalaci zařízení, údržbu, technický servis a operátorské služby.

„I letos bude Praha 1 spolupracovat s PVK a na podzemní hydranty bude napojeno osm mlžítek v ulicích centra. Uvědomujeme si, že se stále vzrůstajícími teplotami je třeba reagovat a naší prioritou je kromě přidávání nových vodních prvků zejména zprovoznění všech stávajících kašen, pítek a fontán. Už loni jsme na tom intenzivně pracovali a došlo ke znovuzprovoznění například Wienerovy kašny na Uhelném trhu, fontány na Senovážném náměstí, kašny v Petrské čtvrti, kašny vedle sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí či díky spolupráci s TSK fontán v mostovce Mánesova mostu,“ sdělila místostarostka Prahy 1 Kateřina Klasnová (REZIDENTI 1). 

Iniciativa je podle ní součástí širší strategie Prahy 1 zaměřené na zlepšení mikroklimatu a životního prostředí v centrálních částech metropole.


Autor: Jan Puci

Praha 1: Setkání k budoucnosti parku Kampa

Dnes v 16:28

Ve středu 22. května se v parku Kampa koná veřejné setkání o budoucnosti parku. Od 17 do 18 hodin se můžete zúčastnit procházky po parku s architektkou, která vám představí nový návrh. Procházka začíná u saly terreny.

Hanspaulkou za Lídou Baarovou

Dnes ve 14:25

Zájemci o architekturu se sejdou v sobotu 25. května.

Napouštíte domácí bazén? Ideálně vodou z cisterny od PVK

Dnes v 09:47

Teplé počasí rozjelo sezónu napouštění domácích bazénů. Pražské vodovody a kanalizace nabízejí a doporučují zákazníkům napouštění bazénů vodou z cisteren, které zamíří přímo na jimi určené místo.

Sběrné dvory prodloužily provozní dobu

Dnes v 08:49

Od začátku května došlo k prodloužení provozní doby sběrných dvorů, které pro hlavní město provozují Pražské služby. Jedná se celkem 10 sběrných dvorů na území hlavního města. Mezi nimi se nachází také tři sběrné dvory, které jsou pro občany Prahy 13 v dojezdové vzdálenosti: Sběrný dvůr...

Komentovaná procházka: Sportovním údolím Krč

Dnes v 08:38

Informace o plánované revitalizaci a rozvoji údolí Kunratického potoka v úseku od krčského nádraží až do Braníka se dozvíte na setkání s představiteli radnice Prahy 4 a architekty v úterý 28. května od 18 hodin, kdy můžete projít těmito místy a přitom prodebatovat vizi Sportovního...

Staročeský jarmark v Praze 14

Včera ve 20:20

Tradiční staročeský jarmark plný zábavy a překvapení, ukázka historických řemesel a bohatý kulturní program ve farní zahradě v sobotu 25. května. Vstup zdarma.

Den s IZS: U dětí zvítězila hasičská pěna

Včera v 11:51

Profesionální a dobrovolní hasiči, policisté a záchranáři se o víkendu 18. května předvedli veřejnosti už podesáté na Dnu s IZS (Integrovaný záchranný systém). Akci pořádá městská část Radotín a zasloužilý hasič František Drož spolu se svou domovskou SDH...

Trhy na Slunečním náměstí se konají každé pondělí

Včera v 09:20

Na Sluneční náměstí v Nových Butovicích se vrátily tradiční farmářské trhy. Po zimní přestávce budou mít návštěvníci možnost každé pondělí od 8 do 18 hodin nakoupit čerstvé zboží ve stáncích s ovocem, mléčnými a masnými výrobky, s uzeninami, rybami, zeleninou, pečivem, sladkostmi a nápoji, ale...

Květnový koncert Prahy 2 na Bastionu

Včera v 08:53

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě.

Další články
Nahoru