Hlavní obsah

Kdo zamete chodníky a uklidí park? Stát okleštil veřejně prospěšné práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K zajištění úklidu ulic či údržby zeleně řada měst a obcí hojně využívá veřejně prospěšné práce. Letos ale mnohým vznikl problém, protože stát podporu této činnosti výrazně osekal.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na veřejně prospěšné práce na svém území dostávaly obce dotace od státu. Teď si je musí platit samy, což mnohé nechtějí. Ilustrační foto

Článek

Zatímco před pěti lety poskytoval Úřad práce obcím na nezaměstnané roční dotaci za více než miliardu korun a ještě loni rozdělil 728 milionů, letos půjde na veřejné práce už jen sto milionů. Obce tak musejí lidi zaplatit z vlastních zdrojů, případně se bez nich obejít a některé služby omezit.

Čtrnáct lidí loni vykonávalo veřejně prospěšné práce pro radnici prvního plzeňského obvodu. „Letos jsme zatím uzavřeli dohodu s osmi, a to pouze na první čtyři měsíce, nadále ale jednáme s úřadem práce o další spolupráci,“ uvedla mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

Loni přispíval stát na platy těchto pracovníků ze zhruba osmdesáti procent. „Zrušení této dotace by pro nás znamenalo ztrátu v řádech milionů korun,“ upozornila Vejvodová.

Obcím vadí změny v hazardu a určení daní

Domácí

Posily z řad nezaměstnaných se v této části města, v níž leží největší plzeňská sídliště, osvědčily. „Jsme s nimi spokojeni, je za nimi vidět odvedená práce,“ podotkla Vejvodová. A zrekapitulovala: „Vykonávají především úklid veřejných prostranství. A také pomocné práce při kulturních akcích, při nakládání a vykládání spisového materiálu, při drobném stěhování nábytku, úklidu sněhu nebo při běžné údržbě zeleně, jako je pletí, sekání trávy a drobné sestřihy keřů za dohledu vedoucího pracovníka.“

Některé pracovníky veřejně prospěšných prací radnice nakonec přijala do klasického zaměstnaneckého poměru. „Loni jich bylo sedm,“ doplnila Vejvodová.

Aby tuto formu pomoci městům zrušila vláda úplně, tak to asi nikdo nečekal
starosta Bohumína

Na severu Moravy veřejně prospěšné práce hojně využíval například Bohumín. K dispozici měl až 200 pracovníků. Kvůli změnám ve státní politice zaměstnanosti ale o pracovníky, kteří v rámci veřejných prací uklízeli ulice, patrně přijde.

„Stát v minulosti hradil alespoň část minimální mzdy po dobu dvanácti měsíců těm, kteří byli dlouhodobě bez práce a chodili sbírat odpadky, hrabat listí, odklízet sníh a podobně. Letos tato služba končí, respektive se přetransformovala do společensky účelných pracovních míst. Ta bude úřad práce dotovat pouze šest měsíců, zbývající půlrok musíme zaplatit my z našeho rozpočtu,“ popsal bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM).

„Navíc půjde jen o osm lidí, což je ve srovnání s předchozími lety zoufale málo,“ dodal s tím, že půlroční dotace z úřadu práce celou mzdu pomocných sil nepokryje.

Služby, jako je úklid veřejného prostranství, budeme muset omezit jen na to nejnutnější
Michal Kovář, starosta obce Úlibice

Bohumín tak budou lidé uklízející ulice stát letos téměř devět milionů korun. „Už jsme si v minulosti tak nějak zvykli na tanečky, kdy stát o veřejně prospěšných pracovnících rozhodoval na poslední chvíli. Takže se nám počty těchto lidí skokově měnily. Ale aby tuto formu pomoci městům zrušila vláda úplně, tak to asi nikdo ze starostů nečekal,“ dodal starosta.

Někde služby omezí

Služby města Jihlavy (SMJ) využívají lidi z evidence Úřadu práce pravidelně na velké úklidy města, jako je zimní údržba či jarní čištění ulic. Jde o dvě až tři desítky lidí na nezastupitelném ručním úklidu, kteří vždy získají pracovní poměr na potřebnou dobu. Část nákladů proplácí stát, letos se to ale SMJ prodraží.

„Kvůli sníženým dotacím nám klesne zisk, budeme muset mzdu těch lidí zaplatit sami. Město nám víc peněz na úklid nedá,“ uvedl mluvčí společnosti Martin Málek. Jak ale zdůraznil, bez těchto pracovníků se firma neobejde, tak rozsáhlé úkoly svými kapacitami nezvládne.

Problémy hlásí i obce v Libereckém nebo Královéhradeckém kraji. „Dříve jsme měli aspoň jednoho pracovníka, který nám zajišťoval služby, jako je úklid veřejného prostranství. Nyní je budeme muset omezit jen na to nejnutnější,“ sdělil Novinkám starosta obce Úlibice Michal Kovář (nez.).

Dodal, že obec na tohoto pracovníka nebude mít v rozpočtu peníze. Dříve na něj od úřadu práce měsíčně dostávala zhruba 15 tisíc korun a obec čtyři pět tisíc přidávala, aby člověk pobíral aspoň minimální mzdu. Letos ale žádnou podporu od státu podle Kováře nejspíš nedostane. „Je to škoda, stát bude muset peníze stejně vyplácet na podpoře v nezaměstnanosti,“ míní starosta.

Stát: Dotace jsou pro znevýhodněné

Někteří starostové přemýšlejí o tom, že by lidi zaměstnali aspoň na poloviční úvazky. „Výrazné snížení dotace na veřejně prospěšné práce se samozřejmě negativně odrazí v rozpočtech obcí,“ konstatovala mluvčí Svazu měst a obcí ČR Alexandra Kocková. „Tyto práce přinášejí širokému spektru občanů různé výhody a přispívají k prosperitě a stabilitě společnosti jako celku,“ dodala.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta uvedl, že dotace na veřejně prospěšné práce budou nově určeny jen pro nejvíce znevýhodněné uchazeče. Konkrétně má jít o lidi z malých obcí do pěti tisíc obyvatel, kterým hrozí sociální vyloučení. „Bez ohledu na místo bydliště je pak možné podpořit i uchazeče, který je osobou v hmotné nouzi a v uplynulých třech měsících vykonával veřejnou službu v rozsahu alespoň dvacet hodin měsíčně,“ doplnil.

Veřejně prospěšné práce mají podle něj nabízet krátkodobé pracovní příležitosti pro nejvíce znevýhodněné uchazeče o zaměstnání tam, kde objektivně není možné zajistit pracovní uplatnění jiným způsobem. „Předpokládáme, že letos bude takto podpořeno asi 1500 lidí za zhruba 100 milionů korun,“ dodal Augusta.

Ještě loni stát ze státního rozpočtu a Evropského sociálního fondu podpořil 5737 míst. „Bohužel z důvodů změn v programech spolufinancovaných Evropským sociálním fondem je nutné letos veřejně prospěšné práce financovat výhradně z prostředků státního rozpočtu, což má za následek snížení objemu financí na jejich realizaci,“ uvedl za Úřad práce jeho mluvčí Martin Bušo.

Stát za první čtvrtletí vybral na daních více než loni

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Veřejně prospěšné práce

Výběr článků

Načítám