Pětiminutové čištění spár bez námahy: Práci odvede peroxid vodíku s octem

Čištění zašlých spár nemusí být věda. Pomohou vám k tomu běžně dostupné suroviny, které má doma úplně každý.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak často čistíte spáry mezi kachličkami? Většina z nás by musela přiznat, že při úklidu na tohle místo zapomíná. Nemůžeme se pak ale divit, když spáry změní barvu a na pohled vůbec nevypadají hezky.

Na špinavé spáry vyzraje kombinace octa a peroxidu vodíku

Trápí vás nevzhledně vyhlížející spáry, ať už v koupelně nebo třeba v kuchyni? Pokud vám záleží na čisté domácnosti, neměli byste tento zdánlivě zanedbatelný prostor přehlížet. Čištění spár přitom nemusí být věda. Známe super trik, který vás vyjde na pár korun a svými výsledky vás ohromí. Vyčištěné spáry může mít každý.

Existuje šikovná kombinace dvou surovin, které veškerou práci odvedou za vás. Na spojení octa a peroxidu vodíku upozorňuje web Ukr.Media, který jej dokonce považuje za tzv. lifehack. Obě suroviny smíchejte, nalijte do lahvičky s rozprašovačem, postříkejte spáry a nechte několik minut působit. Poté vydrhněte kartáčem nebo houbičkou a opláchněte.

Když chemie není potřeba

Patříte k lidem, kteří při úklidu dávají přednost běžně dostupným prostředkům před použitím chemie? Pak byste určitě měli vědět, že na čištění spár je skvělý i kypřicí prášek. Jsou tu ale i další šikovní pomocníci, přičemž některé z nich máme běžně doma asi úplně všichni.

iZdroj fotografie: Pixabay

Web City Magazine doporučuje k čištění spár pastu vyrobenou z jedlé sody a vody. Obě suroviny smíchejte v takovém poměru, aby vám vznikla hustá pasta. Naneste ji na spáry, nechte několik minut působit a poté vydrhněte starým zubním kartáčkem.

Dalším tipem může být obyčejný bílý ocet. Ten toho v domácnosti dokáže opravdu hodně a může se vám hodit i tehdy, kdy se budete snažit vyčistit zašlé spáry. Bílý ocet zřeďte v poměru 1:1 a roztok naneste na spárovací hmotu. 15 minut počkejte a poté vyčistěte kartáčkem. Na závěr opláchněte čistou vodou.

Pomůže zubní pasta i odlakovač na nehty

Naše tipy, jak udržet spáry v čistotě, ještě nekončí. Podle webu Dům a zahrada můžete k jejich čištění použít i zubní pastu. Spotřeba bude sice vyšší, ale na zašlé spáry je zubní pasta doslova zázrak.

Pomoci může i odlakovač na nehty. Ten v sobě obsahuje aceton, který dokáže vyčistit i zažrané nečistoty. Trochu odlakovače naneste na měkký hadřík nebo na houbičku a poté s ním spáry vyčistěte. Před opláchnutím nechte ještě několik minut působit.

Jaké triky k čištění spár používáte doma?

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Zobrazit další články