Hvězdu Arsenalu rozzuřila neodpískaná penalta v Lize mistrů. U nás by byla, tvrdí expert Kisel, zlobil se i Bayern

Hvězdu Arsenalu rozzuřila neodpískaná penalta v Lize mistrů. U nás by byla, tvrdí expert Kisel, zlobil se i Bayern

Hvězdný Bukayo Saka zuřil. Hvězda Arsenalu se po úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů zoufale hnala za rozhodčím, aby mu vyčetla, že v páté minutě nastavení nenařídil pokutový kop proti Bayernu po střetu s brankářem Neuerem. Divoce gestikulujícího hráče musel odtlačit od arbitra asistent kouče Albert Stuivenberg. Zápas skončil 2:2. Zmíněná situace rozdělila experty v Anglii i v Česku.

Co přesně se stalo. V páté minutě nastavení si to Saka namířil do pokutového území Bayernu. Tam se mu postavil do cesty brankář mnichovského týmu. Před střetem se ale zastavil, s hráčem Arsenalu ale došlo ke střetu, když jej Saka zasáhl nohou a skácel se k zemi. Sudí Glenn Nyberg ale nedovolený zákrok nepískal, jako iniciátora pádu viděl Saku.

Kouč Arsenalu u laviček nevěřil, že sudí nepískal. Experti v Anglii i v Česku se ale neshodli. Moderátor ve studiu Premier Sport 2 tvrdil, že situace v něm evokuje pocit, že na našich ligových trávnících by za tohle penalta asi byla. Expert Jakub Podaný si tak jistý nebyl. „Kontakt tam vidět je, ale jestli tam rozhodčí něco zpochybnili, tak Neuer ve chvíli zákroku stojí a nešel proti hráči. Saka do něj narazil,“ naznačil, proč se nepískalo.

Jenže druhý z expertů, bývalý vynikající záložník a nyní hráčský agent Karel Kisel, měl jasno. Ze zpomaleného záběru bylo vidět, že Saka do něj kopnul schválně. Ale u nás by penalta rozhodně byla,“ konstatoval s tím, že zápas byl absolutní reklamou na fotbal.

 A jasno neměli ani experti na Ostrovech. „To je penalta, nemůžu uvěřit, že se nepískalo,“ děsil se třeba bývalý anglický reprezentant Rio Ferdinand. Myslí si, že se měl jít sudí podívat na video, celou situaci měl překontrolovat. Stejného názoru byl i bývalý hráč Arsenalu Martin Keown. Ten je přesvědčený, že sudí Arsenal poškodil. „Kdybyste tu měli deset hlavních rozhodčích, devět z nich by pískalo. Tento rozhodčí by byl jediný, kdo to neudělal. Připadá mi to docela alarmující," neskrýval rozčarování.

Dva poslední šampioni Ligy mistrů nabídli v Madridu gólový festival, Arsenal spasilo s Bayernem duo náhradníků

Naopak bývalý hráč Gunners Ian Wright je jiného názoru. „Pro mě to není penalta,“ napsal na sociálních sítích s tím, že prostě Arsenal bude muset o postup víc zabojovat v mnichovské odvetě.

Útočník Bayernu Harry Kane, který sám v utkání pokutový kop proměnil, se nechal slyšet, že podle něj byla situace padesát na padesát. „Kdyby byl Saka v mém týmu, řekl bych, že šlo o penaltu,“ prozradil.

Trenér Bayernu Thomas Tuchel se po utkání také zlobil na rozhodčího. I Bayern měl podle něj kopat ještě jednu penaltu, a to za situaci z 67. minuty. Hráč Arsenalu Gabriel podle něj vzal míč do ruky v pokutovém území, protože si myslel, že bylo pískáno. „To byla obrovská chyba. Vím, že to byla šílená situace,“ kroutil hlavou. Ještě více ho naštval argument arbitra. „Řekl našim hráčům, že to byla ‚dětská chyba‘ a ve čtvrtfinále Ligy mistrů za to penaltu neodpíská. To je hrozné vysvětlení. Cítíme vztek“

A Rio Ferdinand se postavil na stranu Bayernu. „To je pro mě penalta,“ tvrdil s tím, že by ale pokutový kop nařídil i za zákrok na Saku v nastavení.

Podrobnosti k utkání Arsenal - Bayern najdete zde.