Hlavní obsah

Procházkova důležitá bitva se blíží, tým varuje: Čekáme nejnebezpečnějšího soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před několika dny zažil radostný pocit, když se mu narodila malá dcera, o několik hodin později ale musel myšlenky směřovat k jinému významnému okamžiku. Jaroslav Hovězák, trenér českého bojovníka Jiřiho Procházky, nechybí ve výpravě v americkém Las Vegas, kde jeho svěřence již 13. dubna na turnaji UFC 300 čeká důležitý boj s Rakušanem Aleksandarem Rakičem. „Očekávám nejvíc nebezpečného Rakiče, který kdy byl,“ hodnotí se vším respektem Hovězák v rozhovoru pro Sport.cz.

Díky prohře si člověk uvědomí, co v životě opravdu chce. Zápasník Jiří Procházka otevírá novou kapitoluVideo: Sport.cz

 
Článek

Před několika dny jste se stal tatínkem, jak náročné je se následně vrátit zpět do role trenéra?

Neberu to jako převtělení, ale z mého pohledu je to především o klidu. Ten jsem získal v okamžiku, kdy se narodila moje malá zdravá dcera, a v pohodě je i moje partnerka. Spíš mě to nabilo větší silou i z toho důvodu, že vím, že nebudu někde na druhém konci světa a čekat, kdy se narodí. Teď zažívám úžasnou euforii a klid. Vím, že mám lidi kolem sebe, na které se mohu spolehnout.

Vašeho svěřence Jiřího Procházku v Las Vegas čeká další souboj, jak se těšíte?

Těším se na to, že jdeme předvést perfektní výkon a že si trochu psychicky odpočinu od tlaku a budeme se soustředit na jednu věc. Co se týče porodu, byl jsem hodně nervózní, ale teď už máme jasný cíl a plán na to zvítězit nad Rakičem. Tady v Las Vegas se už můžeme soustředit čistě na Jirku a jeho výkon. Navíc si můžu si ještě v klidu odpočinout a vyspat se.

Soupeřem bude Rakušan Aleksandar Rakič, co na něj říkáte?

Beru ho jako profesionála. Je to tvrdý, houževnatý a cílevědomý chlap, který si jde za svým. Beru ho jako sporťáka, nikoli jako zlého člověka nebo něco takového. Mám s ním dvě osobní zkušenosti. Když jsem byl na MS s amatéry v Srbsku, tak v době, kdy měl Jiří zraněné rameno, tak mě Rakič poznal, přišel za mnou a uctivě a zdvořile mi řekl, ať Jiřího pozdravuji, a přál mu uzdravení. Je to profík. To, co o Jiřím nedávno říkal (narážky na českou vlajku a samurajství - pozn. red.), beru tak, že se mu chce dostat pod kůži a využívá k tomu přesně takové zbraně. Nepovede se mu to. Ani nepočítám s nijak ostrým staredownem, spíš to budou dva rozhodní chlapi, kteří vědí, co chtějí. Čeká nás těžký boj.

Berete Rakičovy slovní narážky tedy spíš jako pózu a snahu přitáhnout pozornost?

Nevím, jak je to s tím střílením do Jiřího, ale on sám ho bere jako velkou výzvu. A pokud si chce sám něco dokazovat, tak budiž. Rakič se zkrátka chce posouvat nahoru a být špička UFC. Je soustředěný, maká na sto procent a my ho nesmíme za žádnou cenu podcenit. Dal si velkou práci, vidím, jak trénuje. Bude to velice nebezpečný soupeř a počítám s jeho nejlepší verzí.

Bude to zároveň velká neznámá? Přece jen téměř dva roky nezápasil.

Určitě. On už se podle mě mohl vrátit dřív, ale jak vidíme, tak je maximálně soustředěný na svůj výkon a zápas, že si dal další půlrok delší pauzu, aby byl úplně zdravý a připravený. Přistupujeme k němu s respektem, a proto očekávám nejvíc nebezpečného Rakiče, který kdy byl.

Půjde o souboj dvou Evropanů, není proto škoda, že k zápasu nedojde někde v Evropě?

To ne, mně je tohle jedno. Je to sice souboj dvou Evropanů, ale to stejné na nás kdysi vykřikoval i Jan Blachowicz, který chtěl zápas někde v Těšíně. Tohle s Jirkou máme nastavené úplně stejně. Ať je zápas kdekoli na světě, tak pro nás je to jen jako každý další boj. Zda se jedná o Madison Square Garden, či v prázdné covidové hale s novináři, je jedno. Důležitý je daný okamžik a boj.

K přípravě jste přistoupili tak, že jste se vrátili k věcem, které fungovaly před zápasem s Alexem Pereirou. Jak se Jiří změnil ve vašich očích?

V mých očích se nezměnil, beru ho jako furt stejného Jirku. Žijeme spolu deset let, jsme dobří přátelé. Sdílíme spolu dobré i zlé momenty, nemáme problém si věci vyříkat z očí do očí. Jsme kamarádi a Jiří se nemění. On chce být lepší, na což má své myšlení, a já jako trenér či přítel ho v tomhle musím trochu brzdit, aby tolik neodbíhal a soustředil se na základní, jednoduché věci. Aby relaxoval či byl zdravý. Spíš je to o jeho uvědomění, díky čemuž může být nejlepším bojovníkem na světě.

Díky prohře si člověk uvědomí, co v životě opravdu chce. Zápasník Jiří Procházka otevírá novou kapitoluVideo: Sport.cz

Co říkáte na načasování duelu? Bude to zhruba půl roku od listopadové porážky v New Yorku.

Je to tak. Teď je to především o zdraví a správném nastavení. Jiří už se stal šampionem UFC, na vrchol jsme dosáhli před dvěma lety. Nyní je to o fyzické připravenosti, kondici, psychice, a hlavně pocitu, když se za tím vším zpětně ohlédneme, tak si s klidem řekneme, že jsme do toho dali maximum. Rozhodovat se bude až v kleci. A jelikož je zápas zhruba jednou za půl roku, tak tím pádem je na to kladena velká pozornost. S tím žijeme deset let a víme, jak to chodí.

Na galavečeru UFC 300 dojde i k titulové bitvě v polotěžké divizi mezi současným šampionem Alexem Pereirou a vyzyvatelem Jamahalem Hillem. Jak to podle vás dopadne?

Tenhle zápas mě hrozně zajímá, ale že bych někoho favorizoval, to zas ne. Spíš se chci podívat na oba soupeře, přičemž moje největší pozornost bude směřována na Hilla, kterého jsem fyzicky zápasit ještě neviděl. V televizi a naživo je to něco jiného. Teď spolu budeme týden a já ho budu moc nasát jako profesionálního soupeře a z pozice Jirkova trenéra. A zda vyhraje Alex, či Jamahal, je mi ve finále jedno. My chceme jít po našem zápase o titul.

Pokud se Jiřímu povede zvítězit, měl by tedy dostat šanci se v dalším boji utkat o titul?

To je otázka, je to na UFC. My budeme reagovat na to, co nám UFC řekne. Je potřeba říct, že v zástupu je i Magomed Ankalajev, který má dlouhou sérii bez porážky. Teď si to proti sobě rozdají Pereira s Hillem, přičemž Hill k titulové šanci doběhl coby sedmička divize. Uvidíme, co bude po zápase. Teď se na to nechci nijak soustředit, protože v hlavě máme pouze Rakiče. Na to, co bude potom, zareagujeme.

Reklama