Suchý led může být dobrý sluha, ale zlý pán

TLDR: Suchý led je stále přece jenom oxid uhličitý. A jeho vdechování ve větším než běžném množství může vést ke smrti. Nejde přitom o nepředstavitelný scénář. Zdroje v textu.

Větrejte!

Někdy mohou být nebezpečné i poměrně běžné věci. Třeba celkem běžný suchý led může i v nepříliš velkém množství vytvořit smrtelnou past. Popisované okolnosti jsou sice v České republice neobvyklé, ale do hrátek se suchým ledem se občas někdo pustí.

V Japonsku je zvykem, že mrtvý je ještě několik dní doma, aby se s ním rodina rozloučila. S tím se pojí praktický problém posmrtného rozkladu těla. Aby se rozklad zpomalil, do rakve s mrtvým se přidává suchý led (pevný oxid uhličitý). V tomto konkrétním případě 10 kg suchého ledu. Ze suchého ledu pomalu sublimuje plynný oxid uhličitý, který je běžným provozem v místnosti rozptýlen a odvětrán.

V nevětrané místnosti může koncentrace oxidu uhličitého dosáhnout poměrně vysokých hodnot, zejména při podlaze. Tak se stalo, že při loučení s mrtvým nalezla rodina v místnosti dva mrtvé – jednoho oplakávaného v rakvi a jednoho čerstvě zemřelého na futonu nedaleko rakve.

Pitva a především následný experiment prokázaly, že příčinou smrti byla otrava oxidem uhličitým…

Nevydechujeme to?

Oxid uhličitý je sice odpadní produkt metabolismu, ale není metabolicky inertní. Při vysoké koncentraci v dýchaném vzduchu roste i jeho koncentrace v krvi. Rozpuštěný oxid uhličitý je důležitá součást systému, který udržuje stálé pH vnitřního prostředí, při přetížení oxidem uhličitým přestává systém acidobazické rovnováhy fungovat a rozvíjí se respirační acidóza.

Experiment s fantomem a čidly složení vzduchu ukázaly, že v uzavřené místnosti na kritických místech po několika hodinách poněkud klesla koncentrace kyslíku, ale dramaticky vzrostla koncentrace oxidu uhličitého. Koncentrace oxidu uhličitého výrazně přesáhla letální koncentraci (10 %).

Suchý led může být dobrý sluha, ale zlý pán. Zdroj: vlastní
Suchý led může být dobrý sluha, ale zlý pán. Zdroj: vlastní

Zajímavý je ještě jeden postřeh z experimentu. Z malého uzavřeného prostoru – tedy třeba z rakve – může udělat smrtící past i poměrně malé množství suchého ledu. Pokud tedy chystáte na druhou polovinu prázdnin zábavu se suchým ledem, buďte opatrní.

I mimo Japonsko však může suchý led občas způsobit paseku. Možná jste slyšeli o incidentu, který se udál pár let nazpět. Během narozeninové oslavy ruské influencerky Jekatěriny Didenkovové došlo v únoru 2020 k tragické události, při které zemřeli tři lidé právě vlivem suchého ledu.

Předpokládatelné následky

Po návštěvě sauny se hosté rozhodli vytvořit si stylovou mlhu nad bazénem s pomocí suchým ledem. Bohužel, reakce s vodou uvolnila velké množství plynu – hádáte správně – sestávajícího se z oxidu uhličitého. Tři lidé ztratili ve vodě vědomí a v důsledku toho zahynuli.

Aby si hemisféry nezůstaly nic dlužny, k podobné tragédii došlo i v roce 2018 ve Spojených státech. Ve městě Tacoma zahynula seniorka poté, co uvnitř jejího vozu roztáhlo opět vleké množstvé (čtyři krabice) suchého ledu. Ten její syn využíval během rozvážení zmrzliny. Následky byly opět předpokládatelné.

Pokud vám tak příště někdo bude chtít okořenit libovolnou oslavu „magickou“ mlhou, mějte raději na paměti, že základní povědomí o chemii může doslova zachraňovat životy!

Vypůjčeno se svolením z textu Jaromíra Šrámka zde.

[Jaromír Šrámek, LL]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

Autolink hír.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama