Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slovácko ke Slovensku? Joža Uprka ml. a fašisté Zeleného hákového kříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Fašistická Vlajka je nejznámější českou kolaborantskou stranou. Působila převážně v Čechách. A Morava? Nyní si pojďme představit i moravské fašisty, jejich už zapomenuté strany a spolky.

Článek

Ani Morava nezůstala ušetřena před aktivním působením „národoveckých a vlasteneckých“ spolků, které měly svůj vzor ve fašismu a hned po okupaci využily příležitost.

„Kdo se nepoučil z dějin, musí je znovu opakovat“. Moravské fašistické spolky a jejich aktivity jsou už zapomenuty, ale je dobré si je připomenout a poučit se z nich.

Začnu od větší moravské kolaborantské strany. Druhou, více zajímavou a bizardnější si nechám nakonec.

Tu více solidní ( z pohledu německých okupantů) založil dobrodruh, zloděj a podvodník František Mikuláš Mlčoch. Hned v první den okupace. Nacionálně socialistická česká dělnická a rolnická strana byla založena v Kroměříži a působila především na Moravě. S cílem oslovit moravské sedláky. Podle zeleného hákového kříže, který měla ve znaku a měl sedláky nalákat, se jejím členům i straně říkalo fašisté Zeleného hákového kříže.

V den založení zaslal Mlčoch jménem strany oslavný blahopřejný telegram Hitlerovi. Stranu celou dobu války ( na rozdíl od Vlajky) nacisté tolerovali a na Moravě také získala nejvíce aktivních příznivců. Jejich počet dosáhl cca 3 tisíce členů. Organizovala po vzoru SA i vlastní pouliční jednotky s názvem Pořádková služba.

Straně se nepodařilo získat žádnou masovou podporu a hrála i přes velkou snahu pouze okrajovou roli. Malá část Moravanů se ovšem dala přesvědčit a svoje národovectví našli u fašistů. Po válce byl Mlčoch a další činovníci strany odsouzeni za kolaboraci a popraveni.

Druhý moravský fašistický spolek působil pouze na Slovácku. Ani ten neváhal a už v první den okupace syn slavného slováckého malíře, Joža Uprka ml. se svými společníky vyhlásil v Hroznové Lhotě připojení moravského Slovácka k fašistickému Slovenskému štátu. Dokument o tomto aktu byl odeslán na Slovensko, kde získal podporu a do Německa. Nacistický rozhlas dokument zveřejnil.

„Národná rada moravských Slovákov v dnešný den slavnostne vyhlasuje, že moravskí Slováci rátajú sa k národu slovenskému. Nariaduje, aby sa vo všetkých obciach moravského Slovácka utvorily miestne národné výbory a aby ihned prevzali všetku výkonnú moc“

Bizár. Stačí se i dnes podívat kolem sebe. Platí to stále. Čím méně početná stranička, tím víc bizardní nápady a snaha mluvit za celý národ. Od Joži Uprky ml. a jeho snah se hned od začátku distancoval  jeho slavný otec. Fašisté na Slovácku pro své aktivity velkou podporu nezískali a ani pro nacisty to nebyl vhodný nápad k realizaci. Připojení Slovácka ke Slovenskému štátu se tedy neuskutečnilo.

Kde se vůbec vzala taková aktivita? Už před okupací se Uprka ml., zakládající člen Národní obce fašistické, podílel na organizaci velké demonstrace na podzim 1938. Ta se měla uskutečnit v Uherském Hradišti. Už tehdy měla být veřejností podpořena myšlenka připojení Slovácka ke Slovensku. Z demonstrace nic nebylo a organizátory sebrala a vyslýchala policie.

Žádost o podporu připojení Slovácka ke Slovensku u Hitlera neprošla, ale celou dobu okupace nacisté slovácké národovce využívali. Ti byli aktívní i nadále. Nyní už ve spolku Národopisná Morava. Uprka ml. se podepsal i pod žádost tohoto spolku v létě 1941. Spolek pár dní po napadení Sovětského svazu žádal, aby mladí muži ze Slovácka směli bojovat na východní frontě po boku německých nacistů. I tato žádost byla nacisty zamítnuta.

Národopisná Morava kolaborovala až do konce války. Pak bylo nutné převzít za své činy zodpovědnost a u soudu se obhájit. Mnozí činovníci spolku byli odsouzeni. Joža Uprka ml. vyvázl bez trestu. Zadařilo se…

I jeho soud připomíná dnešní dobu různých národovců, kteří „statečně“ mluví za celý národ. U soudu už to vypadá jinak. Podobně jako s fašistou Jožkou. Jeho obhájce tvrdil, že je nesvéprávný, pouze podepisoval co mu ostatní předložili k podpisu a novinové články jím podepsané psal někdo jiný. On sám za nic nemůže.

Žaloba trvala na tom, že už schlíplý slovácký fašistický „hrdina“ simuluje a proto musel strávit několik let v ústavech pro duševně choré. Nakonec byl svéprávnosti zbaven v březnu 1949. I dnešní různí „vlastenečtí národovci“ vzbuzují pochyby zda to mají v hlavě v pořádku…

Tak tragikomicky dopadl vůdce slováckého fašismu, který chtěl připojit Slovácko k fašistickému Slovenskému štátu a poslat mladé muže ze Slovácka na frontu. Kdo ví, kdyby nebyl Hitler proti, jak by to vše nakonec dopadlo.

A co na Slovácku. Poučí se z dějin? Je opravdu jen náhoda, že právě v tomto kraji měly nebo mají větší podporu některé současné více či méně bizarní a nahnědlé politické strany. Chtějí si snad místní „vlastenci a národovci“ zopakovat dějiny. Opět směr východ a fašismus?

Bude se i v budoucnu další „vlastenec a národovec“ kroutit jako kolaborant u soudu a hrát to na nesvéprávnost? Žádný ze současných místních „vůdců“ a novodobých fašistických aktivistů s tím moc nepočítá. Ovšem i fašista a kolaborant Joža Uprka ml. se přepočítal…

Není lepší se z historie poučit?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz