Petr Šváb

10. 4. 2024

„Tyto e-maily jsou skutečně poslední snahou režimu skrýt pravdu. Je důležité, aby se jim to nepodařilo,“ říká viceprezident Shen Yun.

V průběhu jednoho týdne došlo ke třem falešným výhrůžkám bombovým útokem na soubor Shen Yun Performing Arts – hlavní cíl čínského režimu kvůli jeho zobrazování „Číny před komunismem“.

Kromě výhrůžek bombou, které se ukázaly jako plané, byly dva autobusy Shen Yun poškozeny způsobem, který naznačoval úmysl způsobit vážnou nehodu.

Jedná se o poslední incident v rámci zřejmě stupňující se kampaně Komunistické strany Číny (KS Číny) proti newyorské umělecké společnosti.

Soubor Shen Yun se díky svému umění a prezentaci tradiční čínské kultury stal globální kulturní silou, která otřásla základy kontroly Pekingu nad kulturním děním.

První bombová hrozba se týkala sídla společnosti Shen Yun na severu státu New York. Výhrůžka byla uvedena v e-mailu ze 14. března, který byl odeslán z e-mailového účtu se jménem odesílatele v čínštině. Žádné výbušniny nebyly nalezeny.

„Umístil jsem dálkově ovládanou bombu v chrámu Dragon Springs,“ stálo v e-mailu, který získal deník Epoch Times. Dragon Springs (Dračí prameny) je název místa, kde se nachází tréninkové zařízení Shen Yun a několik chrámů ve stylu dynastie Tang.

Zástupce Shen Yun sdělil deníku Epoch Times, že incident vyšetřuje FBI. Epoch Times se obrátil na FBI s žádostí o komentář.

Další dvě výhrůžky byly adresovány divadlům, ve kterých se mají konat představení Shen Yun, včetně výhrůžky z 22. března, kdy se Shen Yun připravoval na víkendové představení v jednom kalifornském divadle.

„V divadle jsme umístili na různých místech spoustu bomb,“ stálo v e-mailu zaslaném správcům divadla. „Pokud nechcete, abychom bomby odpálili, odmítněte prosím okamžitě představení Shen Yun Performing Arts!“

Jméno odesílatele bylo napsáno čínskými znaky, což se lišilo od prvního výhrůžného e-mailu, a v předmětu bylo anglicky uvedeno: Podle e-mailu, který získal deník The Epoch Times, bylo divadlo vystaveno bombovému útoku.

Představení Shen Yun Performing Arts v David H. Koch Theater v Lincolnově centru v New Yorku 11. ledna 2015. (Larry Dai/Epoch Times)

„Pokud představení opravdu začne, tyto bomby okamžitě odpálíme!!!“ stálo v něm. Součástí e-mailu byl i obrázek dvou bomb, který byl již dříve zveřejněn na internetu.

Po obdržení e-mailu zaměstnanci divadla evakuovali prostory a místní policejní orgány provedly prohlídku s pyrotechniky a psy K-9 na detekci bomb, ale žádné bomby nenašly.

„Tato zpráva byla nepodložená,“ uvedl mluvčí policejního oddělení v Santa Barbaře pro Epoch Times. „Z preventivních důvodů strážci zákona kontrolovali divadlo po celý víkend a nenašli žádné stopy po výbušném zařízení.“

Mluvčí uvedl, že případ a informace „byly předány FBI k dalšímu vyšetřování“.

Shen Yun ukazuje světu, jak hluboká, inspirující a velkolepá byla autentická čínská kultura předtím, než se moci chopila KS Číny.

Ying Chen, viceprezident Shen Yun Performing Arts

Třetí výhrůžka byla tentýž víkend zaslána do divadla ve Vancouveru, ale představení přerušena nebyla.

„Mohu potvrdit, že v sobotu odpoledne byla divadlu zaslána bombová hrozba. Proběhlo vyšetřování, které ukázalo, že hrozba byla falešná,“ uvedl pro Epoch Times mluvčí vancouverské policie.

„Shen Yun ukazuje světu, jak hluboká, inspirativní a velkolepá byla autentická čínská kultura předtím, než se KS Číny chopila moci, a zároveň nabízí podmanivou vizi toho, jak nádherná by Čína mohla opět bez KS Číny být,“ uvedl Ying Chen, viceprezident Shen Yun Performing Arts.

„To je to poslední, co by KS Číny chtěla, aby se tak jasně projevilo na jevištích po celém světě, a proto se už více než 15 let nezastaví před ničím, aby Shen Yun zmařila.“

„Samozřejmě bereme tyto hrozby vážně a zajišťujeme, aby se do nich zapojily orgány činné v trestním řízení, ale myslím, že je také důležité pochopit, co tyto e-maily skutečně znamenají – poslední snahu režimu skrýt pravdu. Je životně důležité, aby se jim to nepodařilo.“

Sabotáže zájezdových autobusů

Týden předtím, 15. března, byly v kalifornském Costa Mesa proříznuty pneumatiky dvou autobusů Shen Yun. Pneumatiky byly proříznuty úplně stejným způsobem jako v předchozích případech: do poloviny gumy, aby se pneumatika nevypustila, ale praskla při jízdě po dálnici.

obrázek-5614455
Policejní oddělení v Costa Mesa podrobně popsalo „přibližně 18 cm dlouhý řez na boční stěně“ pneumatiky autobusu na turné Shen Yun 15. března 2024. Pneumatika byla proříznuta tak, aby se nevypustila, ale při jízdě po dálnici praskla. (Se svolením ochranky Shen Yun)

Ve zprávě policejního oddělení v Costa Mesa je podrobně popsána „přibližně osmnácticentimetrová řezná rána na boční stěně“.

„Poškození vypadalo jako čerstvý řez do pneumatiky,“ uvádí se v policejní zprávě.

Kvůli předchozím podobným incidentům ve Spojených státech a Kanadě, kdy byly stejným způsobem prořezány pneumatiky autobusů Shen Yun, byla společnost nucena využít bezpečnostní pracovníky, kteří hlídají její autobusy ve dne i v noci. V Costa Mesa však byly autobusy odvezeny do místního autoservisu k běžné údržbě a proříznutí bylo zpozorováno až po jejich vyzvednutí.

Policejní zpráva uvádí, že zástupci společnosti Shen Yun „měli podezření, že někdo z KS Číny sledoval autobusy“ do servisního střediska a „využil toho, že autobus nebyl hlídán, a úmyslně ho poškodil“.

Policie incident stále vyšetřuje.

Podle policejního oddělení Costa Mesa z 15. března 2024 vypadal řez na boční stěně sabotované pneumatiky autobusu Shen Yun „jako čerstvý řez“. Pneumatika byla rozříznuta tak, aby se nevypustila, ale při jízdě po dálnici praskla. (Se svolením bezpečnostní agentury Shen Yun)

KS Číny se obává Shen Yun

KS Číny považuje Shen Yun „za velmi nebezpečný“ kvůli jeho snaze oživit a zobrazit tradiční čínskou kulturu, řekl již dříve deníku Epoch Times Trevor Loudon, odborník na infiltraci komunistů na Západě.

„Chtějí (KS Číny) říci, že čínská kultura je socialistická,“ řekl.

Popularita souboru Shen Yun v průběhu let exponenciálně vzrostla a v současné době vystupuje ve 200 městech po celém světě, kde jej ročně navštíví více než milion diváků. Její představení si pochvalují divadelníci po celém světě. Herečka Cate Blanchettová je označila za „nádherné“ a autor a motivační řečník Tony Robbins je popsal jako „velkolepé“.

Před útěkem do Spojených států zažilo mnoho umělců Shen Yun v Číně na vlastní kůži náboženské pronásledování kvůli své víře ve Falun Gong.

Falun Gong je starobylá čínská duchovní praxe, která se skládá z pomalých cvičení a duchovního sebezdokonalování založeného na principech pravdivosti, soucitu a tolerance.

Bývalý šéf KS Číny Ťiang Ce-min zahájil pronásledování této skupiny v roce 1999 poté, co vládní průzkumy odhadly, že ji praktikuje 70 až 100 milionů lidí – což je počet, který v té době převyšoval počet členů strany.

Obhájci lidských práv odhadují, že miliony stoupenců Falun Gongu čelily nespravedlivému zatýkání, únosům, mučení a smrti ze strany režimu.

Vojenská policie stojí na stráži na náměstí Nebeského klidu v Pekingu 10. března 2021. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Aby zastrašila umělce Shen Yun, obtěžovala policie KS Číny jejich příbuzné a některé z nich dokonce uvěznila.

V předchozích letech se čínská velvyslanectví a konzuláty po celém světě písemně obracely na divadla s nátlakem, aby Shen Yun přestal vystupovat. Téměř ve všech případech byl nátlak neúspěšný.

Nejprve vyhrožovaly vládám, aby Shen Yun nepovolily. Když to opravdu nezabralo, začali vyhrožovat divadlům. Když ani to nezabralo, začali nám prořezávat pneumatiky na autobusech.

Ying Chen, viceprezident Shen Yun Performing Arts

„Nejprve vyhrožovali vládám, aby Shen Yun nepovolily. Když to opravdu nezabralo, začali vyhrožovat divadlům. Když ani to nezabralo, začali nám prořezávat pneumatiky na autobusech,“ říká paní Chen.

„Když nás to nezastavilo, zahájili pomlouvačnou kampaň na internetu a rozesílali šílené e-maily ředitelům divadel. Teď klesli ještě níž a posílají e-maily s výhrůžkami bombou.“

Nedávno byli členové jednoho ze souborů obtěžováni na mezinárodním letišti O’Hare v Chicagu celníkem, který mluvil mandarínsky s pevninským přízvukem. Tento incident podnítil několik členů Kongresu k výzvě k vyšetřování.

Kromě řady incidentů byli umělci Shen Yun znepokojeni informací, že deník The New York Times připravuje článek o společnosti, jak nedávno informoval deník Epoch Times.

Článek útočící na Shen Yun zveřejněný ve významných amerických novinách by byl pro KS Číny přínosem v jejím propagandistickém úsilí, říká Larry Liu, zástupce ředitele Informačního centra Falun Dafa (FDIC), neziskové organizace zabývající se monitorováním pronásledování Falun Gongu.

Deník The New York Times má v Číně kanceláře a navzdory neúspěchům investoval značné úsilí do udržení a rozšíření své přítomnosti v Číně i do přístupu na čínský mediální trh.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Epoch sdílení

Facebook
Twitter
LinkedIn
Truth Social
Telegram