Hlavní navigace

Výdejní místa Zásilkovny se po tlaku ÚOHS otevřou i dalším přepravcům

10. 4. 2024

Sdílet

10.4.24 /2x/ Pošťák, balík, zásilka Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed

Výdejní místa Zásilkovny budou moct nově spolupracovat i s dalšími přepravci. Zásilkovna mění po tlaku ÚOHS smlouvy. Změna se ale netýká všech výdejních míst.

Výdejní místa Zásilkovny budou moct využít i další přepravci

Jak píše server Lupa.cz, přes 3400 výdejních míst, které využívá logistická společnost Zásilkovna, už nebude nutně smluvně vázáno k tomu, že nesmí spolupracovat s jinými výdejními firmami. Zásilkovna změní smlouvy, které tuto exkluzivitu od různých prodejen a dalších provozoven vyžadovala. Změna se ale bude týkat jen míst, která budou se Zásilkovnou spolupracovat aspoň dva roky a splní blíže neurčené kvalitativní požadavky Zásilkovny. 

Firma tak reagovala na řízení, které s ní začal vést Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pod jeho tlakem Zásilkovna se změnou smluv souhlasila a úřad tak správní řízení zastavil

Zásilkovna ve smlouvách s výdejními místy zakazovala spolupráci s jinými dopravci. Kdyby provozovna zákaz porušila, hrozily jí vysoké pokuty. Exkluzivitu navíc Zásilkovna vyžadovala i dva roky po případném ukončení smlouvy.

Soutěžitel Zásilkovna přitom disponoval na vymezeném relevantním trhu doručování malých balíkových zásilek s hmotností do 30 kg na výdejní místa vysokým tržním podílem, a to zejména v segmentu doručování na externí výdejní místa, na nějž posuzované konkurenční doložky dopadají. Úřad ve správním řízení prověřoval v této souvislosti možné porušení zákazu uzavírání dohod omezujících soutěž podle českého i unijního práva, dodává ÚOHS.

ÚOHS začal s vyšetřováním v roce 2020 poté, co se ozvaly konkurenční zásilkové firmy. Například podle společnosti GLS se Zásilkovna pokoušela v prodejnách omezit i umisťování konkurenčních balíkomatů: Rozhodnutí ÚOHS se pochopitelně netýká balíkomatů, které jako zařízení vlastněné dopravci podléhá jejich svobodnému rozhodování. Potenciálně by se ale mohlo týkat smluv na pronájem plochy k jejich umístění, kde jsme již zaznamenali podobné tendence opět pouze firmy Zásilkovna, vymínit si na veřejném prostranství okruh s právem exklusivního pronájmu, což je v rozporu se zájmy spotřebitelů, říká ředitel GLS ČR Pavel Včela.

Jak se změní smlouvy

Zásilkovna má své smlouvy změnit do 30 dnů od právní moci rozhodnutí a musí o nich informovat provozovatele výdejních míst. Změna smluv podle vyjádření úřadu nicméně obsahuje háčky, konec exkluzivity se například bude týkat výdejních míst až po dvou letech trvání smlouvy a provozovny budou muset splnit „kvalitativní kritéria“:

V rámci správního řízení předložila společnost Zásilkovna návrh závazků, podle kterého provozovatelé výdejních míst, kteří mají se Zásilkovnou smlouvu déle než dva roky, smějí používat toto výdejní místo i pro zásilky konkurenčních přepravců. Podmínkou je, že výdejní místa splní kvalitativní kritéria. V případě ukončení smlouvy platí konkurenční omezení maximálně jeden rok od data uzavření smlouvy se Zásilkovnou, vztahuje se tak pouze na smlouvy trvající méně než 12 měsíců.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).