Kolik lahodných jahod můžete sklidit závisí do značné míry na tom, kdy je zasadíte. Nejlepší zůstává klasické období výsadby, od konce června do srpna. Ale existuje i sadba jahod, kterou můžete vysadit už teď.

Jak to přesně udělat, prozradil receptáři odborník na slovo vzatý, provozovatel profilu o přírodním pěstování, který sleduje více než 100 tisíc českých zahrádkářů – Tomáš Trejbal.

Použijte mykorhizu a mulčovací kůru

„Budeme potřebovat květináč, ideálně samozavlažovací. Jahody o to lépe rostou a plodí, když mají dost vody. Substrát používáme bezrašelinový,“ radí. „Použijeme i nějaké hnojivo, které se bude pomalu uvolňovat, mykorhizní houby a nějakou kůru na zamulčování, která nebude mít jenom estetický efekt, ale bude i zadržovat vláhu rostlin.“

Samotný postup sázení je překvapivě jednoduchý. „Můžete si koupit sazenice kontejnerové, většinou se prodávají po nějakých šesti, osmi kusech. My jsme pro sebe zvolili frigo sadbu, což jsou prostokořenné sazenice, které když teď zasadíte, tak vám budou ještě v červnu, v červenci plodit a využijete už letošní sezónu,“ říká sympatický zahradník.

Ten v případě sadby do závěsných květináčů sazenice jahod nejdřív namočí ve vodě, ideálně přes noc, minimálně ovšem alespoň hodinu před tím, než bude jahody sázet, aby se kořeny před sadbou pořádně napily.

Nezapomeňte zkrátit kořeny prostokořenných sazenic

U prostokořenných sazenic pak zhruba o třetinu zkrátí dlouhé kořínky. Květináč Tomáš Trejbal naplní substrátem zhruba deset centimetrů pod okraj, což rostlinám pomůže rozvíjet kořeny, díky čemuž budou mít kořenový systém silnější.

Pro lepší růst do substrátu přimíchává mykorhizu. Tu promíchá se substrátem v květináči a přidá zbytek substrátu tak, aby měl květináč relativně plný až po okraj. Udělá důlek pro sazenici, přičemž dbá na to, aby kořeny jahodníku směřovaly pokud možno kolmo dolů.

Sazenice poté obklopí mulčovací kůrou, aby lépe držely vlhkost a voda ze zálivky se zbytečně rychle neodpařovala. „V případě pěstování jahod na balkóně můžete pěstovat krom frigo sadby i standardní sazenice jahodníku,“ prozradil Trejbal.

U této varianty doporučuje vybrat nějakou stále plodící odrůdu.

Po 4 letech jahodám změňte stanoviště

Při pěstování jahod mějte také na paměti, že jahodové keře rychle stárnou a postupem času ztrácejí produktivitu. Proto se nedoporučuje držet jahody na jednom místě déle než 4-5 let. Ideální je vysadit každý rok nový záhon a po pěti letech ho odstranit.

Mezi vašimi známými se jistě najdou tací, kteří úspěšně pěstují zahradní jahody na jednom místě 6-7 let i déle. Na tom není nic neuvěřitelného. Ne všechny odrůdy stárnou extra rychle, existují i „dlouhověké“. Přesto je ale lepší rostliny i místo jejich výsadby měnit – omezíte šíření škůdců a chorob a pomůžete obnovit úrodnost půdy.