Když se herečka Chantal Poullain před šestnácti lety rozešla s Bolkem Polívkou, z Brna se od něj odstěhovala do Prahy. Tam si pořídila byt ve starém domě, který zařídila za pomoci svého francouzského smyslu pro klasiku a detail. 

Již na první pohled po vstupu do jejího domova upoutá dlouhá chodba, která plní funkci soukromé galerie. Stěny jsou totiž pokryty obrazy a nechybí také sochy a další umělecké kousky. 

Nejedná se ale o cennosti, které by nakoupila od umělců nebo v aukcích. Autorkou naprosté většiny z nich je totiž její maminka, která byla malířkou a sochařkou, případně sestra Patricie, která se malbě také věnuje. Některé ze soch vytvořil také hereččin otec. 

Zdroj: Youtube

Ve sbírce najdeme ale také kousky, které Chantal Poullain dostala v Čechách darem od přátel, nebo některé, které sama malovala. Kromě toho, že je herečka a zpěvačka šansonů, má totiž zálibu také v malířském řemesle.

Kuchyně má svoji nezaměnitelnou atmosféru. Jde o prostor, kde se zvláštně prolíná vše staré a nové. Ani tam pak nechybí další umělecké kousky, které jsou hereččinou velkou vášní. Jedná se ale především o starožitnosti užitého charakteru. 

Ty Chantal Poullain dlouhé roky pečlivě nakupuje ve starožitnictvích a bazarech. A to i přesto, že pro některé z nich již prostor hledá jen s obtížemi. Jak ale sama říká, nedokáže jim většinou odolat.

Její neřestí jsou starožitnosti

“Něco jsem měla z bytu v Brně, pomalu jsem po kouscích nakupovala a byt se zaplnil. Miluji bazar, nepotřebuji, aby byl nábytek perfektní, mám ráda, když má ten kousek svojí historii. Dneska nějaký vidím a už není kam dát. Ale byt musí být podle toho, co jeho majitel cítí, je to jeho odraz, jeho styl života,” svěřila se Chantal Poullain, co jí v životě dělá opravdu velkou radost.

Uprostřed kuchyně tak například netradičně stojí starý řeznický špalek. Ten ale již dávno neplní svůj původní účel. Umělkyně jej totiž využívá jako stolek, na který si vystavuje další dekorace.

Při zařizování kuchyně se nejprve obrátila na odborníky, zbytek ale zvládla sama. “Musela jsem si nechat vyrobit základ a pak jsem zase po kouscích  přidávala podle toho, na co jsem natrefila. Ten řeznický špalek uprostřed, který používám jako pracovní stolek, tak ten úplně miluju, ten nikdy v životě neopustím,” uvedla v rozhovoru pro Blesk.

Jídelna je srdcem domu

Jako v řadě dalších domácností je i zde velmi důležitým místem jídelní kout. Herečka si velký stůl, ke kterému by se vešla celá její rodina, nechala vyrobit na zakázku. Velmi ráda u něj posedí nejen s blízkými, ale také s přáteli. Postupem času deska stolu získala patinu, a tak je v podstatě kronikou života ve zmíněném pražském bytě.

“Potřebuji, aby se k němu vešlo hodně lidí a abychom se všichni mohli kolem něj scházet. Tenhle stůl už toho hodně zažil, třeba improvizované návštěvy synových kamarádů, když se mnou ještě bydlel. Prakticky každý večer tu byla velká společnost a to mám ráda,” prozradila Chantal Poullain v pořadu Prima Showtime. 

Přestože prostorný byt momentálně umělkyně obývá sama, vůbec jí to nevadí - ba právě naopak. “Jsem klaustrofobik, musím mít kolem sebe dostatek prostoru. A tyhle staré byty s vysokými stropy jsou pro mě kouzelné,” vysvětlila.

V pracovně se nachází malý stolek, který se doslova prohýbá pod tíhou knih, které na něm odpočívají. “Pro mě je kniha jako socha, je to umění. Ty staré knihy pro mě mají obrovské kouzlo. Když je skládáte na sebe, vlastně tvoříte nové dílo. Některé jsem četla, jiné mě teprve čekají, ale všechny jsou krásné,” sdělila Chantal Poullain pro deník Blesk.

Související články